Pilgrimsrejse i Mamma Mia-land

Et sted er turismen eksploderet i år og det er på den lille græske ø, hvor "Mama Mia" foregår.

Aftenen inden familien Spanggaard tog til Skoplos, så datteren Amalie Mamma Mia-filmen for femte gang. Sammen med far og mor, Ton og Annette, samt lillebror Aleksander på seks år besøgte hun i en uge filmens højdepunkter på Skopelos. Der er 213 trin op til kirken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ingvard Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Normalt hører man ikke meget om Skopelos – en af Grækenlands knapt 6.000 øer. Men i denne sommer har naboøen til Skiathos opnået nærmest kultstatus hos flere hundrede danske børnefamilier. De valfarter til øen for at opleve de steder, hvor ”tøsefilmen” Mamma Mia er optaget.

"Lige nu er presset på øen så stort, at der for gæster, der rejser på egen hånd, kan være ventetid på flere dage for at komme med færgen fra og til Skiathos, hvor den nærmeste lufthavn ligger. Turistbesøget ligger ca. 20 pct. over sidste år – ikke mindst på grund af grækerne selv, der også vil se hvor Donna - i skikkelse af Meryl Streep - og hendes venner sang de populære ABBA-numre," fortæller informationschef i bl.a. Skibby Rejser, Torben Andersen.

Med skib til Mama Mia

Forleden besøgte familien Andersen fra Viby på Sjælland Skopelos og fik den helt store Mamma Mia-dosis. Ikke alene tog de på Skibbys heldags sejltur med skibet ”Odessey” til alle de strande, hvor filmen er optaget (47 euro pr. person), men de besøgte også klippekirken Aghios Ioannis sto Kastri, hvor filmbrylluppet skulle stå.

"Min datter Emma på 12 år har set filmen otte gange sammen med veninderne – senest aftenen før vi tog af sted. Vi har taget vores Meryl Streep-tørklæder med og skal naturligvis synge ”The Winner Takes It All”, når vi løber op af trapperne til kirken," siger Dorthe Andersen, der fik lokket manden Leif og de øvrige børn Clara på 10 og Martin på tre år de 213 stejle trin op til kirken.

Også Tron og Annette Spanggaard fra Fredensborg har taget turen til kirken sammen med datteren Amalie på 14 og sønnen Aleksander på 6 år.

"Vi er helt vilde med Grækenland. Da vi i år skulle vælge et rejsemål, blev Mamma Mia-filmen udslagsgivende. Vores datter Amalie har set filmen fem gange sammen med veninderne," fortæller Annette Spanggaard, inden turen går de mange skæve trin op til den lille kirke.

Æselet ville ikke gå

I filmen skal datteren Sophie ride på et æsel op til kirken, hvor brudgommen Sky venter.

"I den nærliggende by Glossa havde filmselskabet castet et sundt og stærkt æsel, som skulle bære Sophie op til kirken. Men trods talrige forsøg, nægtede dyret at røre sig ud af flækken. I filmen ser man derfor kun, at Sophie sætter sig op på det stædige kræ – og så bliver der ellers klippet for den del af romantikken. Scenerne inde i kirken blev i øvrigt optaget i et studie i London," fortæller Torben Andersen.

Cirka 250 film-folk samt dansere fra London og verdensnavne som Meryl Streep og Pierce Brosnan indtog Skopelos i de tre uger, hvor filmoptagelserne stod på.

"Filmholdet havde endvidere hyret ca. 350 af øens ca. 5.000 indbyggere til at hjælpe med optagelserne, som foregik fra syv morgen til syv aften. Min mand sørgede for, at den yderst sympatiske Meryl Streep fik sin livret, græsk salat, hver eneste dag under indspilningen. Modsat mange andre græske rejsemål, har vi i år en markant turistfremgang på Skopelos – og det på trods af, at myndighederne på øen ikke har gjort meget for at profitere på filmen. Mange lokale synes, at øen skal forblive som den altid har været," fortæller den dansktalende Georgia Patseas, der hjælper Skibby Rejsers gæster på øen.