Peter Ødegaard bosatte sig i Portugals hovedstad: »Lissabon er den perfekte by for livsnydere«

Peter Ødegaard opdagede Portugals hovedstad for 25 år siden, og nu er det hans andet hjem med base i Bairro Alto-kvarteret, hvor han får inspiration af kakler, havekunst og de ikoniske munkekager.

1
Peter Ødegaard Christensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat

 

Hvordan havnede du her?

»Jeg faldt pladask for Lissabon, da jeg kom hertil på den første kæreste-rejse med min mand i 1990erne, og siden blev det et tilbagevendende rejsemål. Det var en kontrast til både mit barndomshjem i Sakskøbing og Stockholm, hvor jeg flyttede til som voksen, men nu vil jeg ikke undvære Portugal i vintermånederne for noget.

Derfor tog vi springet og gjorde alvor af kærligheden til byen ved at købe vores første lille lejlighed for fem år siden, og nu er vi flyttet til noget større ved Praca Principe Real i Bairro Alto-området, samtidig med at vi har en lille udlejningslejlighed i Anjos, som er det nye kvarter på vej op.«

Hvad gør Lissabon til noget særligt?

»Det specielle lys hernede, som tiltrækker og inspirerer mig i mit arbejde som blomsterdekoratør og interiørdesigner. Jeg holder også meget af byens arkitektoniske forskellighed, fra den traditionelle arkitektur med kakler og lysende kulører med stukornamenter til den moderne side af byen som kunstmuseet Fundação Calouste Gulbenkian på Avenida de Berna fra 1983«.

Den botaniske have. Fold sammen
Læs mere
Foto: Turismo de Lisboa.

Hvad kan du ikke undvære ved byen?

»Klimaet spiller en stor rolle for, at vi har valgt at bo i Lissabon på deltid. Det er den perfekte by at være livsnyder i gennem en lang vinter, fordi man kan tilbringe en stor del af tiden udendørs.«

Foto: Turismo de Lisboa.

Det er ikke nødvendigvis strandvejr, men så er der så mange skønne parker, hvor man kan slappe af, f.eks. Gulbenkian-museets stort anlagte have, eller den lille lokale Jardim do Principe Real i vores nabolag, der er typisk portugisisk med en rund græsplæne og en klassisk gammel kiosk, der sælger forfriskninger og portvin«.

Hvad viser du dine gæster fra Danmark?

»Jeg er ud af blomsterbinder-familie på Lolland, så jeg elsker alt, hvad der er grønt og naturligt, derfor er den botaniske have altid øverst på min liste af seværdigheder. Udefra fornemmer man slet ikke, hvor stor Jardim Botânico da Universidade er med sine fire hektar, og når man kommer ind, bliver man også overrasket af dens variation af træer og planter fra fem kontinenter, som fortæller historien om, hvor stor en kolonimagt Portugal var engang. Skal de have souvenirs med hjem, foreslår jeg altid et besøg i A Vida Portuguesa, som har fire butikker i Lissabon. Konceptet er skabt af journalisten Catarina Portas for ti år siden, hvor hun samlede de bedste varer med en særlig historie, der reflekterer hverdagslivet i Portugal, og som selvfølgelig er fremstillet her. Det er smukt og nostalgisk, og man kan finde alt fra sæber og sardiner til kakler og keramik.«

Hus med kakler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Turismo de Lisboa.

Hvor spiser du helst?

»Vi elsker deres fisk fra Atlanterhavet, der regnes for nogen af verdens bedste, og heldigvis findes der mange gode restauranter, som også vil forny det traditionelle portugisiske køkken. Vi vender altid tilbage til A Cevicheria på Rua Dom Pedro V, som fortolker den peruvianske nationalret, råmarineret fisk, med mos af sødekartofler til. Pesca på Rua da Escola Politécnica er det finere køkken med østers, hummer, blæksprutter og sardiner i selskab med grøntsager, der er dyrket på bæredygtigt vis i bjergene omkring byen.«

Fundação Calouste Gulbenkian Fold sammen
Læs mere
Foto: Turismo de Lisboa.

Har du nogle hemmelige steder, du vil dele med os?

»Det er Portugals mest kendte kage, men den lokale specialitet pastel de nata, nogle kalder dem også pastéis de nata, er ikke til at komme udenom. Den søde cremetærte blev opfundet af munkene på Jeronimos-klostret, Mosteiro dos Jeronimos, i Belém vest for Lissabon, da de havde en masse æggeblommer til overs, når de havde brugt hviderne til at stive deres tøj med. Jeg nyder den med en bica, espresso, lige frisk fra ovnen hos de knapt så kendte Manteigaria i Mercado da Ribeira på Avenida 25 Julho. Jeg er også en stor tedrikker, og jeg er stamkunde i den skønne, gamle butik Compahnia Portugueza do Chá på Rua Poco dos Negros, som heldigvis snart åbner en tesalon lige ved siden af. Og skal jeg have mere til den søde tand, er min lille hemmelighed chokolade-butikken Bettina & Niccolo Corallo på Rua da Escola Politécnica , hvor de selv fremstiller alt med mindst 75 pct. kakao i«.

Foto: Turismo de Lisboa.

Hvad kan vi lære af portugiserne?

»Jeg synes, vi kan lære meget af portugisernes stolthed over deres kultur, men også deres åbenhed overfor nyt. Det går hånd i hånd med den alvor blandet med sødme, som også er en del af deres karakter. Det gør mig varm om hjertet, og det er derfor, at jeg altid føler mig velkommen her.«