Pas på websites med USA-tilladelser til overpris

De ser officielle ud, hjemmesiderne for ESTA-godkendelser. Men de er private og kræver store beløb for at sende din ansøgning videre til den officielle side.

Foto: Iris

Inden rejsen til USA skal man på forhånd have sikret sig en tilladelse til indrejse, en såkaldt ESTA-godkendelse.

Se også: Undgå at blive nægtet indrejse

Sådan har det været siden 2009, og godkendelsen er elektronisk - men pas på.

Siden den ordning blev indført, har flere set muligheder for at tjene penge på den. Websites præsenterer sig med ansøgninger for ESTA - og firmaerne tager sig godt betalt for at formidle din ansøgning videre til de amerikanske myndigheders officielle side.

Disse sider ser ved første øjekast helt officielle ud, og først når man når til enden af ansøgningen, dukker overraskelsen op: man bliver ikke trukket de 14 amerikanske dollars fra ens kreditkort, som en ESTA-godkendelse koster - men et beløb mange gange højere.

Googler man "ESTA" står U.S. Goverments officielle website øverst i søgningen, men lige herunder dukker "esta.dk - ESTA ansøgning for danske statsborgere" op.
Det er en privat udbyder, hvilket ikke fremgår på første side, hvor ESTA-reglerne er gennemgået - korrekt og historisk - på dansk.

Det med små bogstaver
Herfra kan man klikke videre til selve ansøgningen og til siden: esta-america.org, hvor man kan vælge sprog, bl.a. dansk. Først her - og først efter alle felterne, der skal udfyldes i ansøgningen, og efter kreditkortoplysninger - står der med små bogstaver, at sitet er privat og ikke "affilated with the United States Goverment".

På næste side gøres man så opmærksom på, at der trækkes 79 dollars på ens kreditkort - mere end fem gange mere end ESTA-godkendelsen egentlig koster.

Man loves svar på ansøgningen inden for 24-48 timer, men pengene trækkes straks fra kreditkortet, viser det sig ved efterfølgende tjek.

Og der findes sites, som tager endnu højere beløb, oplyser kreditkortselskabet.

Der er dog også mail-adresse og telefonnummer (USA) for yderligere spørgsmål på den private esta-side, samt en mail-adresse til "billing-department" - og sender man en mail med krav om annullering af ansøgningen og pengetrækket på kreditkortet bliver ønsket efterkommet.

Den officielle hjemmeside for ESTA-ansøgninger er: esta.cbp.dhs.gov‎

Læs også: Hjælp til at søge erstatning, når flyet er forsinket