Pas på salmonella-souvenir

Halvdelen af alle danske salmonella-infektioner er hjembragt fra rejser i udlandet, viser rapport fra DTU Fødevareinstitut.

Foto: Rolex Dela Pena
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var alt fra de milde angreb a'la roskildesyge til de alvorlige hospitalskrævende infektioner. I alt 1.647 tilfælde af salmonella-infektioner blev registreret forrige år. Det svarer til ca. 30 sygdomstilfælde pr. 100.000 borgere, hvilket var stort set som året før - men dog kun halvt så mange, som for ti år siden.

Se også: Delikatesser du kan dø af

Det viser den årlige rapport fra Zoonosecentret i DTU Fødevareinstituttet. Centret har i år kikket nærmere på omstændighederne omkring de mange sygdomsforløb, og det viser sig, at halvdelen af alle danske salmonellainfektioner er uønskede souvenirs fra udlandsrejser.

Det er faktisk dobbelt så mange som året før, men den stigning forklarer centret med, at man har fået bedre økonomi til at undersøge og indsamle data netop den del i sygdomsstatistikken.

Der findes mange forskellige salmonella bakterier, hvor de fleste findes hos dyr. Man bliver smittet, når man spiser mad fra inficerede dyr eller grøntsager, salat og lignende, der er gødet med vand forurenet af afføring fra inficerede dyr. Bakterierne findes først og fremmest på fjerkræ, i og på æg, i ubehandlet mælk og i kød og vand.

Så pas især på rå æg, kød, der ikke er gennemstegt og rå, skyllede grøntsager.