Pas på salmonella i all inclusive hotellernes buffet'er

Danmarks Rejsebureau Forening advarer sine medlemmer efter stigning i antallet af salmonella-forgiftninger i Tyrkiet.

Foto: Modelfoto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en souvenir, som ingen ønsker at have med hjem fra ferien - en salmonellaforgiftning.

Læs også: All-inclusive deler danskerne

Men det er ikke desto mindre, hvad er sket for en snes danske turister efter de har været på ferie i Tyrkiet i foråret. Statens Serum Institut har i maj og juni fået 19 indberetninger om salmonellaforgitning, men tallet kan være højere.

”De 19 ramte danskere er flere end vi plejer at se. Vi har ikke meldinger om et stigende antal salmonella-forgiftede i andre lande end i Tyrkiet,” udtaler epidemiolog Sofie Gillesberg Lassen fra Statens Serum Institut til standby.dk

Antallet af salmonellaforgiftede efter ferie i Tyrkiet er ikke så stort, at Seruminstituttet vil udsende advarsel. Men antallet har fået Danmarks Rejsebureau Forening til at orientere sine medlemmer om situationen, ligesom de tyrkiske myndigheder er orienteret.

”De smittede har boet på mange forskellige hoteller og på en række tyrkiske destinationer som Alanya, Icmeler, Marmaris og Bodrum. Der er således ikke tale om et enkelt hotel med et hygiejneproblem. Men fælles for en del af de smittede er, at de har boet på All Inclusive-hoteller eller som minimum spist morgenmad på hotellet,” skriver foreningen til medlemmerne.

Danmarks Rejsebureau Forening anbefaler rejsebureauerne med gæster i Tyrkiet, at de får undersøgt hotellernes køkkenhygiejne især buffet’erne, og at de orienterer deres guider på rejsemålene og beder dem være opmærksomme på, om der er ekstraordinært mange syge.

Der går en til to dage, fra man er smittet, til symptomerne viser sig. 
”Salmonellaforgiftning er oftest en fødevarebåren sygdom. Symptomerne er almen utilpashed, diarré, ondt i maven, kvalme, opkastning og feber,” oplyser Sofie Gillesberg Lassen til Stand.by og tilføjer:

"Det er vigtigt at drikke masser af væske, så man ikke bliver dehydreret. Der sker sjældent noget alvorligt, hvis man er normal sund og rask, men svagelige personer kan dø af denne infektion.” 

Se også: Sådan undgår du sygdom i ferien