Pas på net-tyvene

Ingen sikkerhed på de gratis WiFi i lufthavne og tog. Men de færreste tjekker det, og kreditkort-informationer kan være i fare.

Foto: Claus Bech

Det er nemt, det er bekvemt, og ventetiden kan man lige bruge til at sende mails, tjekke Facebook eller få betalt en regning.

Læs også: Internet i 10.000 meters højde

Men pas på med de gratis trådløse netforbindelser i lufthavnen, i toget og på hotellet.

Sikkerheden er som oftest ikke særlig god, og hackere har frit spil til at opsnappe de personlige data, du måtte sende.

Der er mange sager rundt om i verden, hvor folk har mistet kreditkortoplysninger på denne måde, og risikoen findes desværre også i Danmark," siger Patrick Mylund, sikkerhedsekspert i IT-sikkerhedsvirksomheden Kaspersky Lab.

De gratis trådløse netværk er som oftest ikke krypterede. Det er nemlig både dyrere og mere ressourcekrævende for udbyderen. Hvor et ikke-krypteret anlæg f.eks. har ydeevne til 100 tilslutninger, vil det i krypteret version kun klare, at 20 til 40 personer er tilsluttet.

Ingen tjekker nettets sikkerhed

Det er imidertid de færreste, der tænker på hvilket net, de er tilsluttet.

"Man skal ikke skræmme folk. Men realiteten er lidt skræmmende, når man tænker på, hvor få der tjekker sikkerheden på netforbindelsen - og hvor få forbindelser, der har kryptering," mener han.

Selvfølgelig kræver det en del teknisk kompetence at være net-tyv, men risikoen er der, og man bør tage sine forbehold.

Generelt bør man holde sig fra sider, der kræver personlige koder, som f.eks. netbank, Hotmal, Gmail og Facebook, når man er på en ukrypteret trådløs forbindelse.
 
Kig efter https://

"Men vil man bruge en WiFi forbindelse, skal man altid tjekke, at den hjemmeside, man er på, har sikkerhedscertificat. Der skal stå https:// foran adressen. Det gør der f.eks. på mange mailbokse, når man logger sig ind, hvilket betyder at ens log-on er beskyttet. Men  når man så når videre ind i indbakken, er adressen ofte ændret til http://  - s'et og sikkerheden er væk og alt, hvad man derefter åbner, sender og modtager, kan hackes," forklarer Patrick Mylund.

De fleste mailbokse og Facebook har under indstillinger en ssl-indstilling - sikkerhedsindstilling - man kan slå til, så ens side vedbliver med at være krypteret.

Mere sikker er man, hvis man f.eks. i lufthavnen eller på hotelværelset vælger at bruge et netværkskabel og dermed undgår den usikre trådløse forbindelse.

Læs også: Internetregning kostede 188.000 kr.