Pas på kopierne

Det, der ligner en god handel, kan hurtigt udvikle sig til at blive et dårligt ferieminde.

På markeder øst på gælder det om at have godt med is i maven dér midt i sommerheden. For det, der umiddelbart ser ud til at være en rigtig god handel, kan ende med at blive et trist ferieminde. Foto: Mark Vandenbroeck/Flickr.com Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I de kommende uger vil mange danske familier sætte kursen mod Østen for at holde vinterferie uden solen der. Især Thailand tiltrækker mange feriegæster, men også lande som Vietnam og Cambodja bliver stadigt mere populære.

Læs også: Guide: 10 markeder, der vil henrykke dig

Udover de skønne hvide palmeomkransede sandstrande, den lækre mad og den venlige befolkning trækker også de mange markeder i os danskere, der jo som oftest har et medfødt krejler-gen.

Men her gælder det om at have godt med is i maven dér midt i sommerheden. For det, der umiddelbart ser ud til at være en rigtig god handel, kan ende med at blive et trist ferieminde. 

Du risikerer en kæmpebøde

Det er især med mærkevarerne - eller mere præcist mærkevare-kopierne - at det går galt. 

Når man er langt væk fra de vante hjemlige butiksstrøg, kan det være svært at vurdere, om den lækre taske eller de nye løbesko er ægte. Og selv om man skulle have mistanke om, at der er snyd med i foretagendet, så kan man nemt blive forblændet af den billige pris.

Det er utroligt ærgerligt at komme hjem med noget, der viser sig at være en kopi. Både fordi man tit har betalt forholdsvis mange penge for de uægte produkter - og altså er blevet snydt - og fordi kvaliteten ikke er i orden. 

Dertil kommer, at nogle kopivarer er produceret under særdeles tvivlsomme arbejdsforhold og som en del af organiseret kriminalitet. 

Og endelig kan man selv komme i klemme. I flere lande er det forbudt at eje kopivarer, og man kan få kæmpebøder, hvis man bliver snuppet med eksempelvis et par falske Gucci-solbriller. 

Hel Apple-butik var en kopi

- De fleste ved godt, at de ikke skal købe en Chanel-taske af en strandsælger, men der laves også dyrere kopier, som sælges fra rigtige butikker, og så kan det være svært at skelne, siger adm. direktør Martin Falslev Andersen fra Trendsales, der er Danmarks største online second hand-modemarked med over 500.000 brugere.

Eksempelvis fandt Apple tidligere på året flere hele falske Apple-butikker i Kina, hvor der bl.a. blev solgt ulovlige kopier af de populære iPads og iPhones.

Trendsales har nultolerance over for kopivarer og har derfor et korps af 16 såkaldte brand-moderatorer, der er specialiserede i at spotte kopier. De har på baggrund af deres erfaring udarbejdet denne guide, som kan hjælper dig med at spotte kopierne, så du undgår at komme galt afsted på ferien.

Læs også: Kender du reglerne for ulovlige souvenirs?