Pas på bondefangeri på Kanarieøerne

Forbruger Europa advarer mod at lade sig friste til at købe "credits" til rejser og forlystelser.

Foto: Iris

Tidligere var det timeshare, som ferieglade turister skulle tage sig i agt for ikke at blive snakket ind i af overbevisende sælgere.

Læs også: Pas på kopierne

Nu er det "credits", der er det nye bondefangeri på de kanariske øer. 

Forbruger Europa i Storbritannien har fået en række klager for forbrugere, der ikke kan komme ud af dyre "credits-aftaler", og forbrugerorganisationens afdeling i Norge har også fået første klage. 

Både her og i Forbruger Europas danske afdeling bakker man op om advarslen:

Lad være med at indgå aftaler i opløftet feriestemning. Virker tilbudet lokkende, så tag alle papirer og informationer med hjem og gennemgå dem i ro og mag, inden du bestemmer dig.
Hvis sælgeren ikke vil acceptere det, kan du være sikker på, at du ikke kan få dine indbetalte penge tilbage, hvis du fortryder, når du kommer hjem.

Credits-aftalerne virker umiddelbart enkle. Man betaler et kontant beløb for at få adgang til et antal credits, som giver mulighed for at købe billige rejser, underholdning og fritidsaktiviteter. På salgsmaterialet er der fotos af både golfklubber, helseklubber og cabaret-shows.

Komplicerede aftaler
Men aftalerne er komplicerede rent juridisk. Det er svært at vide, hvad man har købt og af hvem, og svært at fastslå forbrugernes rettigheder.

For eksempel skal man for at benytte sine købte credits og bestille rejser og aktiviteter gennem credits-selskabet, betale yderligere et gebyr til selskabet for hver bestilling, forklarer Ragnar Wik fra Forbruger Europa i Norge til VG.no.

Sidste år vedtog EU et timeshare-direktiv for at beskytte forbrugerne blandt andet mod agressive sælgere. Her fik forbrugerne en fortrydelsesret, og det blev forbudt sælgerne at tage imod betaling i denne fortrydelsesperiode.

Credits-sælgerne fastholder, at deres virksomhed ikke er omfattet af disse regler, men Forbruger Europa håber imidlertid, at man med direktivets regler kan få de forbrugere, der nu fortryder, at de har indgået credits-aftaler, løst fra disse.

Læs også: Her stjæler de dine penge