Paradisisk dykkerø

Man bader bogstavelig talt i horder af hajer, skildpadder og andre store havdyr ved den smukke dykkerø Sipadan nord for Borneo.

Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg har set andre steder som Sipadan for 45 år siden, men ikke længere. Nu har vi fundet et uberørt kunstværk,« sagde manden, som »opfandt« Sipadan, den berømte franske marinebiolog Jacques Costeau, i 1989 i filmen »Ghost of the Seaturtles«.

Næste: Lokale orienteringsdyk og havskildpadder

Det siger næsten sig selv, at efter sådan et statement fra universets dykkerguru nr. ét gik der ikke lang tid, før malaysiske Sipadan, der er en mikroskopisk ø på 500x200 meter, var knap så uberørt. Flere resorts skød op på den lille ø, som bortset fra et bælte af kridhvid bountystrand er bevokset med vild regnskov. 

I april 2000 fik Sipadan, der ligger tæt på Filippinerne og således jævnligt er genstand for grænsestridigheder, nogle særligt uønskede gæster: En gruppe terrorister fra den indonesiske separatistgruppe Abu Sayyaf, som er en del af al-Qaeda, bortførte 21 personer fra øen – heriblandt ti turister – og holdt dem som gidsler i flere måneder.

Til sidst blev det for meget for de malaysiske myndigheder. I 2005 smed man alle hoteller væk fra Sipadan, der har været fredet som fuglereservat siden 1933 og som marinereservat fra 1981. Således er man i dag nødt til at bo på en af naboøerne Mabul eller Kapalai og sejle ud herfra hver dag, hvis man vil dykke på Sipadan.

For undertegnede blev drømmen om at opleve Sipadan sået for tre år siden, da jeg på en ferie på Koh Nan Yuan i Thailand mødte et ungt østrigsk par. Vi udvekslede undervands-erfaringer, som man nu  gør det, når man skal have tiden til at gå på båden mellem dykkene, og østrigerne sagde, at hvis det var store dyr og fisk, som fascinerede mig, måtte jeg ubetinget besøge Sipadan – her havde de året forinden set hajer, havskildpadder og andre store dyr hver eneste dag.

Forklaringen er at Sipadan, som den eneste malaysiske ø, ikke er forbundet til kontinentalsoklen, men er en egentlig oceanisk ø med et lodret »drop off« langs koralrevet på 600 meters dybde, hvilket tiltrækker de store pelagiske (oceaniske) dyr.

At der skulle gå flere år med at tage tilløb, skyldes nok blandt andet, at der afgjort findes steder, som det er nemmere at komme til og billigere at dykke på. Dykningen på Sipadan er begrænset af myndighederne til 120 gæster dagligt – loven om udbud og efterspørgsel træder således i kraft og medfører ganske høje priser på de all-inclusive-pakkeophold, som Mabul-resorts’ene sværger til indeholdende fuld forplejning, fri dykning, tranfers og overnatninger. Pakker, som desværre ikke er til at komme udenom, med mindre man kan leve med at bo i dagevis i en backpacker-lodge uden aircondition og varmt vand.

Næste: Lokale orienteringsdyk og havskildpadder