Paradis for shopaholics

Her er der garanti for "shop till you drop". Rejseliv.dk guider til en håndfuld af verdens allerstørste shoppingcentre.

Golden Resources Mall i Beijing indeholder over 1.000 forretninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: flickr/star5112

Her må selv hardcore shoppere give op - og når der er udsalg er selv en shopaholic på besvimelsens rand.

Læs også: Storbyer med udsalg

Her er det nemlig shopping i den helt store målestok - flere gange større end det største vi kan præstere herhjemme i Fields i Ørestaden ved København, som ellers er Skandinaviens største shoppingcenter.

Se hvor du skal tage hen, hvis du med garanti vil "shop till you drop".

Golden Resources Mall

Hvor: Beijing i Kina
Hvad: Da shoppecentret i den vestlige del af byen nær fjerde ringgade åbnede i 2004 var det verdens største. Præcis 557.419 kvadratmeter fordelt i seks etager, og det fik hurtigt kælenavnet "Great Mall of China".
Art Deco forretningscentret i glas og stål indeholder over 1.000 forretninger, 230 elevatorer, skøjtebane og en restaurant, der er på størrelse med to fodboldbaner.
Men allerede året efter overtog et andet kinesiske shoppingcenter, South China Mall lidt øst for Guangzhou, titlen som verdens største. Her er bygget over 650.000 kvadramteter med plads til over 2.000 forretninger, men det har vist sig svært at leje ud. Store dele af dette gigantiske center ligger øde hen.
Det gør Golden Resources New Yansha Mall ikke, selv om det også her har været svært at få helt så mange kunder, som beregnet. Bl.a. er der kun få turister, der finder "helt ud" i Haidian distriktet.
Info: www.newyanshamall.com
 

SM Mall of Asia

Hvor: Pasay syd for Manila i Filippinerne.
Hvad: Med 407.101 kvadratmeter, hvor 390.000 er forretningsområde, er MOA, som centret kaldes, det tredje største i Asien.
Centret ligger i et kontor- og business område ud til Manilabugten og består af fire bygninger, der er forbundet med gangbroer. Den største bygning til forretninger, en til forlystelser og to til parkering.
Forretningsbygningen har desuden restauranter og food court, mens den to etager høje Entertainment Mall bl.a. omfatter en Music Hall i et udendørs amfiteater med udsigt over havet, landets første og største 3D-biograf samt landets første skøjtebane i olympisk størrelse. Her har der siden centrets åbning har været flere skøjtekonkurrencer, både ice hockey kampe og Skate Asia i 2007, som var den første internationale skøjtebegivenhed Filippinerne var vært for.
Info: www.smmallofasia.com
 

Cevahir Istanbul

Hvor: I Sisli-distriktet i Istanbul i Tyrkiet.
Hvad: Shoppe- og forlystelsescentret,som lokalt hedder Sisly Kültür ve Ticaret Merkezi er det største i Europa. 420.000 kvadratmeter og seks etager med 343 forretninger bl.a. med en række internationale mærker, der ikke før centret åbnede i 2005 var repræsenteret i Tyrkiet.
34 fast food restauranter og 14 af mere eksklusivt tilsnit. 12 biografer, stor showscene, bowling hall, og en mindre rutsjebane sammen med andre forlystelser.
Shoppecentret kan desuden bryste sig af at have verdens andet største ur. Det er bygget op i det 27.000 kvadratmeter store glastag over centret. Uret er 36 meter i diameter og har tre meter høje tal. Det overgås kun  af uret på Abraj Al Bait Towers i Mekka i Saudiarabien, som er 46 meter i diameter.
Shoppingcentret har kun parkeringskapacitet til 2.500 biiler, men til gengæld er der fra tre etager i centret direkte adgang til Istanbul Metro.
Info: www.istanbulcevahir.com

 

West Edmonton Mall

Hvor: Alberta i Canada
Hvad: Det 570.000 kvadratmeter store shoppecenter i Edmonton blev bygget i starten af 1980-erne og er udbygget tre gange. Der er 800 forretninger og 23.000 ansatte i centret, som er omgivat af 20.000 parkeringspladser. (Fields i København har 3.000 P-pladser).
Ud over forretningerne kan centret byde på verdens største indendørs forlystelsespark med 24 forskellige forlystelser, hvor syv af dem er "gysere" bl.a "Mindbender", der har tre loops. Centret har også et 20.000 kvadratmeter stort indendørs vandland, som også siges at være verdens største, med verdens største indendørs bølge-pool og en 25,3 meter høj vandrutsjebane og et bungee jump tårn direkte over bølgepoolen.
Centeret har over 28 mio besøgende om året.
Info: www.wem.ca

 

Berjaya Times Square

Hvor: Kuala Lumpur i Malaysia
Hvad: Verdens største bygning, der er bygget på én gang, hedder det om Berjay Times Square KL, der blev åbnet i 2003. Komplekset består af to 203 meter og 48 etager høje huse, som rummer to fem-stjernede hoteller. konferencecenter samt shopping- og forlystelsescenter.
Hele komplekset er på over 700.000 kvadratmeter, mens shoppingcentret breder sig over 320.000 kvadratmeter og rummer 1.000 forretninger. Blandt andet findes et IT Center med alt det nyeste inden for den digitale livsstil. Over 100 forretninger fordelt på tre etager med udstyr og gadgets fra bl.a. mærker som Acer, Apple, Canon, Dell, Fujitsu, HP, HTC, Lenovo og Samsung.
65 restauranter i forskellige størrelser og "Cosmo World" forlystelsespark, 12 etager høj rutsjebane, skøjtebane og swimmingpool samt landets første 3D-biografer på 10 etage.
Der er gangbro fra komplekset til Imbi stationen i Kuala Lumpurs monorail-system og centret besøges af omkring to en halv million om måneden.
Info: www.timessquarekl.com