På visit i dinoernes land

50 km syd for grænsen finder du dinosaurus-parken Tolk-Schau med forlystelser, dinosaurusser, gigantiske insekter, legepladser og grill-selv-pladser. Og det er billigt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Faaaa-aaaar, jeg vil hoppe mere! 

Man ved, man har ramt børneplet, når ens datter på tre år stadig ikke vil hjem efter fem timer i en nordtysk forlystelsespark.

Test: Cars Land for store og små

Den store hoppepude ved hængebroen mellem træstammerne skal prøves en sidste gang, der skal rutsjes farvel til rutsjerøret fra souvenirboden med plysdinosaurusserne, og der skal hilses forsigtigt på Tyrannosaurus Rex ved indgangen, selvom den er så stor og livagtig, at hun ikke vil alt for tæt på.

Både datter og lillesøster faldt kort efter totalt omkuld i bilen, men forud var også gået noget, der mindede om et legeorgie på 30 hektar legeland i Tolk-Schau Familien-Freizeitpark udenfor den lille by Tolk, blot omkring 50 km syd for den dansk-tyske grænse.

Sjældent har BT Rejsers udsendte været mere tilfreds med en forlystelsespark, for selv om førstehåndsindtrykket af Tolk-Schau virker mere simpelt end i danske forlystelsesparker, så er kombinationen af assorterede forlystelser, dinosaurer i målestok 1:1 og kæmpeinsekter, grillhytter til medbragt mad, lave priser samt tysk ordenssans og renlighed helt perfekt.

Smarte ridedyr
Hele parken er kreativt opbygget med vandfald, bjerge, et godt miks af levende og kunstige dyr og mørke huler med indbyggede, oplyste landskaber, hvorfra min datter stadig snakker om den sjove tisse-nisse i tunnelen.

På hver ledig plet over hele parken er der opstillet en forlystelse eller et fjederdyr så ingen keder sig. Og selvom målgruppen må vurderes til at være børn mellem 1 år og 10 år med forældre eller bedsteforældre, så gør vandrutsjebaner, flyvende speedbåde, minigolf, sightseeing-tog med flere stationer undervejs i parken, damplokomotiv, en lang sommerkælkebakke med transport til toppen, sejlbåde, boldrum, mekaniske heste og selvkørende traktorer samt mere hurtigtkørende forlystelser, at ældre børn også sagtens får en sjov dag i Tolk-Schau. 

Og så er det altså bare et godt træk, at hele Tolk-Schaus arsenal af søde, mekaniske ridedyr er gratis. Hvor man normalt putter en euro eller 10 kr. i dyret, trykker man her på en grøn knap, så starter rideturen, og man slipper for plagende unger, der vil have penge til endnu en tur. Smart.

Dinosaurus-kylling
Selve prissætningen er et kapitel for sig i Tolk-Schau. 

Når først indgangen på 17,50 euro for alle over 90 cm er betalt, så er alt gratis. Undtagen mad og grillhytter. Og det er billigt. 

En stor del af Tolk-Schaus gæster medbringer selv mad og drikke, der bliver sat til livs i de dertil indrettede spiseområder eller tilberedt i en af de flere end 50 grillhytter, der er spredt over hele parken. 

En hytte til 10 personer kan lejes for bare 11 euro for en hel dag, og udover at der foran hytten er placeret en stor grill og borde-bænkesæt, så er den samtidig perfekt som opbevaringsbase for den store familie på udflugt. 

Tendensen i Tolk-Schau går tydeligvis på, at fædrene griller kød, pølser og anretter frokosten foran hytterne, mens resten af familien leger i parken. Og er man samlet til den store grillfamiliesammenkomst, er det muligt at leje hytter helt op til 30 personer. Alt kan forudbestilles online, og lejepriser ligger mellem 90 kr. og 270 kr. for en hel dag.

Køber man maden i Tolk-Schaus »Schnell-imbiss«, så er prisen på en børnemenu med Spaghetti Bolognese 2.90 euro, mens en børneschnitzel med pommes koster 3.50 euro. 

I bedste Happy Meal-stil serverer Tolk-Schau en såkaldt dinobox til 4.50 euro, der er et stort hit for de små med en lille pommes frites, juice, en plastic-dinosaurus samt en kyllingnugget, formet som en dinosaurus. 

For de voksne fås en stor Currywurst til 2.50 euro, andre tyske grillvarianter til 2.00 euro mens voksenportioner af schnitzel- og andet kød koster mellem 5 og 10 euro.

Dino-dalen hitter
Når Bockwurst, Bolognese eller børneschnitzler er kommet ind, så skal benene strækkes ud. Og det skal gøres i den store Tal der Dinosaurier – Dinosaurussernes Dal. 

Her gemmer flere end 100 dinosaurusser sig på stort område med søer, skove, stier og endnu flere legepladser, og det er ret imponerende at se de livagtige monstre ved vandet, med hovedet i trækronerne, siddende på klippefremspring med vingerne slået ud, eller opleve de små, aggressive dinosaurusser fra de berømte køkkenscener i »Jurassic Park« med tænderne begravet i ryggen på en større dinokollega.

Inden ankomsten til Tolk-Schau havde jeg bange anelser omkring dinosaurernes kvalitet. Om de ville være lavet af papmache-lignende materialer med et halvpinligt udtryk til følge? Men alle fordomme blev gjort til skamme. 

De mange dinosaurusser er detaljerige, de er velholdte og i et så stort antal, at ligegyldigt hvor du befinder dig i parken, så er der altid væsner så livagtige, at børnene havde et skræmt udtryk i ansigtet, når de onde forældre tvang dem tæt på for at få et godt foto til familiealbummet. 

Det føles nærmest surrealistisk at se sin datter hygge sig på et minifuttog i en af de mange legepladser i Tal der Dinosaurier, mens der i baggrunden som det mest naturlige står en enorm mammut med stødtænderne rejst mod himlen.

Også samlingen af kæmpeinsekter på bakken bagest i parken er imponerende, og generelt er inddelingen af Tolk-Schau  rigtig god. 

Når man har betalt entré, er det første, man møder, rutsjerør, hoppepude, trækbåde, legeplads og et stort antal forlystelser, og her tilbringes let et par timer inden frokost. Når benene er blevet strakt i Tal der Dinosaurier, vender man tilbage til legeområdet og den store hoppepude en sidste gang, inden man vinker farvel til den store Tyrannosaurus Rex ved indgangen med ønske om snarligt gensyn.

Test i Tivoli: Ørnen er i luften