På vandretur i Bjørneland

Efter at have drømt om det i flere år, tog Rejseliv.dk's Jan Jæger den store udfordring op: En 18-dages vandretur gennem den canadiske del af Rocky Mountain-bjergkæden.

Foto: Jan Jæger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Air Canadas flight AC0853 sætter hjulene i landingsbanen. Jeg er landet i Calgary, der med mere end en million indbyggere er provinsen Albertas største og rigeste by.

Næste: Gør din bjørnespray klar!

Jeg skal på mit livs første vandretur i Rocky Mountains – eller the Rockies, som canadierne siger.
Ankomsthallen er som en hundekennel. Her er narkohunde, pengehunde og frugthunde, der springer rundt mellem kufferter og rygsække på transportbåndet og snuser og snøfter. I en af rygsækkene er der gevinst, to æbler og en banan konfiskeres, men ejeren slipper med en advarsel, da det er første gang. Ellers vanker der normalt store bøder. Af frygt for sygdomme, må frugt ikke indføres i landet.

Udenfor står vores guide, Mike, klar til at modtage os – det vil sige otte friske piger og mig, gamle mand.
Det myldrer med cowboys og cowgirls. I ti dage har byen stået på den anden ende på grund af det årlige Stampede eller rodeo med diligencekørsel, tyreridning og hvem-kan-sidde-længst-på-en-vild-hest. Det får de fleste indbyggere til at smide jakkesættet og tage cowboyudstyret på med store Stetson-hatte og lange støvler med Rattlesnake-skin på snuden. Bortset fra ishockey er rodeo nationalsporten i provinsen Alberta.

Vi kører ud over prærien, der er som et hav med bølgende græs og flad som en pandekage. I horisonten skimtes forbjergene til the Rockies som en blånende skygge i varmedisen. Jeg ser på kortet over nationalparkerne, mens vi kører af sted i vores store Ford 350-xlt firehjulstrækker. Canadas store familie af nationalparker ligger skulder ved skulder, store og små mellem hinanden. Banff, Jasper, Kootenay og Yoho er de mest kendte. Navne på kortet som Mosquito Creek, Snake River og Tombstone Mountain er ikke særligt betryggende.

De store bisonflokke på prærien er væk og erstattet af oliebrønde, der ligner kæmpe græshopper, som med bøjet hoved nikker goddag og velkommen, og indianernes tipier er afløst af vindmølleparker.

Canada betyder »landsby« på indianersprog, og det er en temmelig stor landsby, verdens næststørste land efter Rusland.
Alt er stort i Canada. Hvor vi i Danmark kører bil med campingvognen på slæb, er det omvendt herovre. Store autocampere har både bil og båd på slæb.

Næste: Gør din bjørnespray klar!