På vandretur gennem Kinas fortid

Paladser, bymure, templer og ikke mindst muren. Trin for trin er det muligt at følge Kinas lange historie på utallige vandringer gennem forskellige dynastier og i storslåede omgivelser.

Den mægtige kinesiske mur blev bygget som forsvarsværk mod mongolerne. Hovedparten af den 8.000 km lange mur blev bygget i 1300-1700-tallet. I dag flokkes turister i titusindevis ved muren, men man kan stadig finde fredelige steder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anna Klitgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enorme mure ligger beskyttende hen over Kina fra øst til vest. Som de forsvarsværker, de var rejst som, snor de sig rundt om Beijing og Xian, som henholdsvis den nuværende og den tidligere hovedstad hedder.

Læs også: Fortid og fremtid i Kina

Engang var de nødvendige for at holde horder af mongoler fra nord ude, men i dag ankommer horderne inde fra Kina.
Der er nemlig meget at se og opleve fra murenes til tider utrolige højder, for under dem ligger Kina med hele sin dynastiske fortid åben for besøgende og giver udsigt til en svunden tid med kejsere og uanet rigdom – men også megen smerte.

Egentlig er Kina endnu ikke gearet til frit vandrende gæster. Der er kun få gæstehuse eller vandrehjem langs muren, og kineserne synes mere ivrige efter at få alle turister – kinesiske som udefrakommende – hen til de stykker stejle mure, som de i årevis har restaureret og nu viser frem bag en kulisse af souvenirboder og tivoliagtig stemning.

Selv synes de vilde med denne cocktail og køber plasticguldmedaljer, vandrestokke og photoshoppede billeder af sig selv og familien i stor stil, men for mange, der gerne vil opleve Den Kinesiske Mur i ro og mag, er det forstyrrende.

De bedste udsigter fra muren er dog ofte i nærheden af netop disse turistmagneter, så for at komme væk er det værd at spænde vandrestøvlerne på og bare gå. Langt væk fra tumulten og udsalget af Maos skydende og roterende plasticsoldater, spisepindene og udvalget af T-shirts og op. Op ad bjerget og muren, og trin for trin kæmpe sig ud mod kirsebærtræerne og horisonten.

Ofte behøver man ikke bevæge sig mange kilometer væk fra svævebanernes endestationer for at finde fred. Umiddelbart virker det nemlig ikke, som om vandring er, hvad kineserne kommer ud til deres mur for, men det giver mere plads til andre. Ved mursektioner som Huanghua, Jiankou og Mutianyu, der alle ligger mellem 60 og 80 km fra Beijing, kan besøgende følge murens trapper og stigninger i det fjerne, og hvis enkelte sektioner skulle være for svært beskadigede til at gå på eller for stejle, er der stier ved siden af.

Herude er der få lyde, neonlys eller vand-, is- og sliksælgere, så blot fuglenes kvidren og vindens susen er at høre. Indimellem bliver man mødt af en gårdejer, hvis land støder op til muren, som vil have en krone eller to for at give adgang, men ud over det ligger landskabet åbent for stille nydelse af Kinas ældgamle historie.

Det var hovedsageligt kejserne i Ming-dynastiet (1368-1644), der for alvor kastede sig ud i murbyggeriet. Under dem blev bønder, soldater og kriminelle hvervet eller sendt på tvangsarbejde på muren, og i alt regner man med at op mod 10 millioner kinesere har medvirket til den over 8.000 km lange murs tilblivelse.

Af dem menes en million at have bukket under for sult, sygdom og udmattelse, og mange blev begravet, hvor de faldt – inde i muren – hvorfor den også siges at være verdens længste kirkegård.

Den barbariske historie gengives i dag i folkeviser og fortællinger, men det er ikke smerten fra dengang, man mærker eller tænker på, når man første gang sætter fod på det krævende bygningsværk.

I stedet er det storheden og vanviddet i byggeriet. Både bjergene, himlen, og murens udbredelse er ubeskrivelig smukke fra kanten, og mod horisonten brydes den kun af vagttårnene, der med jævne mellemrum stikker op på de mest umulige bjergtoppe og –kamme.
Hvem der fandt på, at de skulle ligge netop der, er glemt i dag, men fra deres toppe slår Kinas storhed virkelig en omkuld. Så langt øjet kan se, ruller muren videre og videre over de mørke bjerge, og herude, hvor ingen andre bevæger sig ud, er der ro til at nyde synet.

Muren nord for hovedstaden Beijing er ikke den eneste mur af dimensioner, som Kina byder på.
Også den tidligere hovedstad Xian, der blomstrede under Qin-dynastiet omkring 200 f. kr., og som samlede Kina for første gang, kan bryste sig af sin egen enorme mur. Rundt om byen ligger en af de bedst bevarede og længste bymure i verden, senest konstrueret af Ming-dynastiet i 1370.

14 km strækker den sig, og da den i dag er så velholdt, at besøgende kan gå hele vejen rundt om byen på den, er den en god introduktion til terrakottasoldaternes hjemby. Soldaterne selv er gemt i et gravkammer 35 km fra murens sten, men det gør ikke attraktionerne, man kan opleve fra toppen, mindre.

Fra de rektangulære mure kan man nemlig se ned på mylderet i Det Muslimske Kvarter, træerne ved den store moske, de kunstnerisk udformede tage på diverse templer og klostre samt få indsigt i kinesernes hverdagsliv i lejlighederne, der ligger lige op til.
Turen kan vandres på tre timer i godt tempo, og selv om der er tilbud nok fra golf-biler, trehjulede cykler, tandem- eller knallertudlejere, så slår intet den stille nydelse ved at spadsere i brisen og lære byen Xian roligt at kende.

Langs ydermurene dyrker indbyggerne motion i morgendisen, spiller og synger i aftensolen eller promenerer med deres børn og børnebørn i middagsheden. Med svinkeærinder kan turen derfor sagtens tage længere tid og blive længere end de 14 km, men i midtbyens tehuse kan energien let genoptankes eller ømme fødder masseres i en af de mange små saloner i Det Muslimske Kvarter.

Skal fødderne have en fridag fra bratte stigninger eller blot ikke vandre på gamle kampesten, så har begge byer også meget andet at tilbyde. Utallige parker lægger græs til kinesernes glæde ved Tai Chi og musik, og i foråret og efteråret er træernes farver og blomster utrolige. Rigtig mange lokale kommer ud morgen og aften og nyder omgivelserne og med sig har de familien, deres hunde eller små fugle i bur.

En af de smukkeste af disse parker er området omkring Beijings Sommerpalads eller Tiantan Park i den anden ende af byen. Imellem ligger Den Forbudte By, som man eventuelt kan slå indenom – men gør det på en hverdag, da der bliver stuvende fyldt i weekenden.
I Xian ligger lignende attraktioner, for rundt om den store moske er der fine haver, og langs bymuren ligger parkerne tæt. Dog er byens hovedattraktion de over 6.000 terrakottasoldater og -heste, som lokale bønder i 1974 fandt ved et tilfælde.

Det var Qin-dynastiets hovedperson Qin Shi Huang, der to århundreder før vor tidsregning lod et gravkammer opføre og begyndte at gøre sig klar til livet efter døden. Hans eftermæle er ikke blevet mindre imponerende med årene, men det er alligevel Den Kinesiske Mur, der står klarest i erindringen om Kina.

Stilheden uden for turistområderne og mulighederne for selv at bestemme farten er en luksus, som ingen turistture tilbyder, og derfor er det værd at overveje at pakke vandrestøvlerne, hvis man ønsker at dykke dybere ned i Kinas fortid.


5 vandremuligheder i Beijing og Xian

Jiankou
For umanerlig smukke landskaber og mur, som har fået lov at forfalde, tag ud til Jiankou omkring 60 km fra Beijing. Fra landsbyen er der en halv times opstigning mod muren, og derefter er det muligt at gå i begge retninger og inspicere den gamle mur. Vær dog forsigtig, da muren flere steder er ved at smuldre.

Huanghua
Dramatiske bjerglandskaber er kulisse til en blanding af restaurerede og faldefærdige mursektioner, der strækker sig så langt øjet rækker. Hvis du har udstyret i orden er det muligt at vandre i et par dage fra denne landsby på muren til Mutianyu.

Mutianyu
Kineserne synes at elske souvenirboder, høj musik og dyr mad ved deres store seværdigheder, og denne er ingen undtagelse. Dog er det muligt at slippe væk fra menneskemasserne ved at undgå weekenderne og gå væk fra stedet, hvor svævebanen sætter dig af på muren.

Hua Shan
Et helligt bjerg for taoister nær Xian med fem toppe. En svævebane gør opstigningen lettere, så de fem toppe kan bestiges på en dag. Busser kører fra Xian jernbanestation hver dag kl. 8 og returnerer fra Hua Shan ved fem-tiden. Kom i god tid, da busserne hurtigt fyldes op eller vælg at bo på hotel på toppen af bjerget.

Xian + bymur
Få bymure i verden er så lang og velbevaret som denne. 14 km spreder den beskyttende sine sten rundt om den gamle by i Xian, der gemmer på seværdigheder som store moskeer, markeder, templer og lækre tebutikker.

Læs også: Smuk vandring i Vietnam