På tur i Ingas Island

Icelandairs lokale medarbejdere stiller sig til rådighed som guide for passagerer, der laver stopover i Island. Det giver mulighed for anderledes oplevelser. Rejseliv prøvede den gratis service på vej til USA.

28REJSTOPOVER-135217.jpg
Vores personlige guide Inga (bagerst) tager os med ud til fyrtårnene i Gardskagi, hvor Johann Isberg arbejder med at indrette cafe, restaurant og museum. Fold sammen
Læs mere

Fyrtårnet ligger perfekt på pynten Gardskagi og er omgivet af hav på tre sider. Det over 100 år gamle fyr er ikke længere i brug. I stedet har Johann Isberg indrettet en lille interimistisk café i ’stueetagen’, hvor han byder velkommen, mens kaffen brygger.

Johann leder os op ad de smalle, stejle trapper til øverste etage, hvor vi kanter os ind i den trange lanterne. På et rundt bord i midten har han dækket op med traditionelle islandske fladbrød med røget lammekød.

Læs mere: Et ægte Havana - midt i Miami

Vejret er klart, og mens vi smager på varerne, kan vi nyde den storslåede, 360 graders udsigt ud over Atlanterhavet og ind over Islands vulkanske landskab. Herfra kan man ofte observere flokke af hvaler, som svømmer ganske tæt på land, og når mørket falder på, er fyrtårnet et fortræffeligt sted at observere nordlys fra, fortæller Johann.

Lidt længere inde på land knejser et andet fyrtårn fra 1944, som stadig er i brug. Det er med sine 28 meter Islands højeste, og Johann tager os også med på en tur op i toppen af dette tårn, mens han fortæller om sine planer om at indrette et museum om nordlys i tårnet. Bagefter går vi over i en tilhørende bygning, hvor Johann er ved at indrette en restaurant og i dagens anledning har arrangeret en lille øl-smagning for os med øl fra det lokale bryghus Borg.

Stopover

At vi overhovedet har fundet ud til Gardskagi, skyldes vores Stopover Buddy, Inga Osk Olafsdottir. Vi er på rejse fra København til USA med Icelandair, og i stedet for blot at mellemlande et par timer for at skifte fly bliver vi et døgn på Island og prøver Icelandairs særlige service, hvor man har sin egen lokale guide til rådighed.

Til daglig arbejder Inga på Icelandairs kontor i Keflavik-lufthavnen, men ligesom flere andre af selskabets medarbejdere har hun valgt at blive Stopover Buddy og bruge noget af sin tid på at være guide for passagerer.

Læs mere: Tyrol for stamgæster

»Jeg elsker udfordringer, elsker at møde mennesker og vise dem mit fantastiske land. Det er bare dejligt, når jeg kan vise passagererne nogle sider af Island, som de ikke havde drømt om at se,« fortæller Inga. Hun har blandt andet haft gæster med på snescooter på gletsjere og på bådture for at se hvaler.

Inga bruger resten af dagen sammen med os på at udforske Reykjanes-halvøens særegne natur. Vi besøger blandt andet stedet, hvor to store kontinentalplader, den eurasiske og den nordamerikanske, møder hinanden og forbindes af en bro. Og vi får en smagsprøve på Islands geotermiske undergrund, da vi indånder svovldampene fra de boblende mudderpøle i Gunnuhver, hvor gasser og skoldhede dampe fra undergrunden omdanner lavasten til mudder.

Vi når først frem til Reykjavik ud på aftenen og kan efter en god middag gå til ro på hotellet – trætte og fyldt med indtryk. Dagen efter går turen videre til nye oplevelser i USA.

Læs mere: Himalayas hellige højder

Rejseliv var inviteret af Icelandair.