På ski i Sveriges vildmark

Oplev Jämtlands vilde natur med brede begyndervenlige pister til børnene, stilhed på langrendsporene, og en actionpakket scootertur hen over frosne søer.

Rejseliv imported photo
Oplev Sveriges rå natur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eva Jung

Birkebrændet knitrer i den åbne pejs. Det prikker i de iskolde hænder, når de strækkes ind mod det orange skær.

Svenskerne ved, at klimaet kan være en kærkommen undskyldning for at tage en ekstra lang frokostpause, når fødder og hænder er gennemkolde, og her, i den hyggelige bjælkehytte-restaurant Hovdestugan midt på pisten i Vemdalsskalet, bliver man gerne lidt længere foran pejsen, eller udenfor i vintersolen i en stol med et varmende skind fra de lokale dyr, samernes rener. Som er over det hele og er en unik oplevelse at støde på, når op til 50 af de mægtige dyr ligger på en åben sø og krøller sig sammen med sænket hoved i ly for vind og blæst. 

Se også: Overnat i Laplands trætoppe

I det hele taget mærker man, at man er langt ude på landet her et godt stykke oppe i Sverige.

De lokale taler gerne om, hvor mange bjørne, jægerne har haft kvote til at skyde i år, og hvor tæt på byerne, deres spor er blevet set.

Det fortælles, at en ulv har bevæget sig tæt ind på byen Sveg, hvor den nærmeste lokale lufthavn ligger, få dage før vores ankomst. 

Midt i denne vilde natur ligger en række fine skiområder, blandt andet Vemdalsskalet, Lofsdalen og Björnriket.

Alle byder de på brede begynder- og børnevenlige boulevarder af skipister. Fra toppen af stoleliftene kan man holde øje med små farverige, hjelmklædte børn, der fiser ind og ud af skovbrynet på den slags snirklede små stier, der på ingen tid opstår mellem grantræerne. 

Der er meget børnevenlige områder med pædagogisk personale ved lifterne, der igen og igen tålmodigt viser, hvordan de små ben og arme skal holde fast på tallerkenlifterne for at nå hele vejen til toppen. Som på de fleste andre skisteder i Sverige pryder Kex Choklads karakteriske gule og brune sponsorskilte børnebakkerne i Lofsdalen, og de små kulørte skikkelser tilbydes alt fra skattejagter til at øve slalomløb ved at zig-zagge mellem nuttede dyrefigurer.

Her er der plads til, at det hele går i børnenes tempo med forældre, der styrer de små i seler, og som samler tabte skistave op.

Voksentid er der imidlertid også masser af mulighed for, hvis man kommer uden børn, eller man vil løbe på mere udfordrende pister, mens de små er i skiskole.

De tre skisportsteder har tilsammen et stort udbud af både stejle og mindre udfordrende pister, små smalle pister ind gennem skovene og  store brede boulevarder, der er gode at øve de brede carving-sving på. 

På besøg i Björnriket var en pist for eksempel lukket, da en af tidernes bedste kvindelige slalomløbere og vinder af OL-guld Anja Pärsson øvede sine sving. 

Har man hverken børn eller er på olympisk niveau på pisterne, men mere til langrend, er der mange kilometer spor gennem vildmarken at bevæge sig ud på. 

Det er en helt anden måde at nyde naturen på – at glide næsten lydløst gennem terrænet. Ofte kan man have det hele for sig selv.

Tag en rygsæk med en madpakke med og en termokande med en kop varm kaffe. Der er ikke noget bedre end at sidde på en træstub eller en bænk på vejen og nyde solen. Hvis det er en kold dag, er der desuden en våffelstuga på vejen, som man kan varme sig i.

Der er ikke nogen McDonalds, dyre designerbutikker eller et vildt afterskiing-miljø i Jämtland. Til gengæld er her afslappet at være. Og man får en ægte følelse af at være i den rå natur, i vildmarken med alt, hvad det indebærer af rener, iskolde hænder og efterfølgende optøning foran pejsen.  

Børnefamiliens favorit-hotel
For mange skiferieturister er det ikke kun pisterne og sneforholdene, der har betydning for hvor på karakterskalaen, man efter en ferien placerer et skisportssted. Overnatningsformen er også ofte ret væsentlig for tilfredsheden, især for børnefamilier, der alt andet lige ofte bruger en del af skiferien væk fra pisterne. 

Alle tre skiområder har masser af overnatningsmuligheder, både i form af lejligheder, hotelværelser og hele hytter, der kan lejes på ugebasis. Et af de steder, hvor man har særlig fokus på børnefamilier, er dog på Storhogna Högfjällshotell i Vemdalsskalet. 

Her er bløde flade-ud-sofaer foran pejse med levende ild, og boghylder fyldt med interessant læsestof til både børn og voksne. Hotellets personale har forstået, at der kan være brug for afslapning til musklerne. 

For børnenes vedkommende er der en stor swimmingpool med masser af legeredskaber og store ruder, så forældrene kan sidde og kigge ind til dem fra den såkaldte vinterhave. (selvsamme swimmingpool er tidligt om morgenen reserveret til dem, der vil svømme til lyden af klassisk musik).

I tilknytning til hotellet er der en privat træhytte få hundrede meter fra selve hotellet, som man kan leje. Uden for synsvidde står her et udendørs jacuzzi, hvor man kan sidde omhyllet af varmt vand, kun med hovedet (iført varm hue) over vandoverfladen. 

Indenfor i hytten sørger en bastu (sauna) for god varme op mod de 80-100 grader, alt efter, hvor meget man kan holde ud. Bastuen skal lejes til ekstra pris, men har, ligesom jacuzzien den fordel, at man har det for sig selv. Der er ikke nogen, der lige har sin vej forbi her, og efter en lang svedetur kan man ugeneret drøne ud og rulle sig i sneen, alt det, man orker. 

Trænger mor og far til lidt ekstra forkælelse, har hotellet et eget spa med et bredt udvalg af blandt andet massage med  varme lavasten, indpakning i chokolade og diverse ansigtsbehandlinger.

Snescooter
Når benene trænger til en hviledag, er det oplagt at leje et par snescootere. Det er en rigtig sjov halvdagsudflugt at komme på en guidet »scootersafari«, og alt det meget tøj, som skal til, når man sidder stille på en scooter i minusgrader, er med i prisen, så oplevelsen ikke bliver ødelagt af for tyndt tøj.

Guiden viser kort, hvordan scooteren skal håndteres og svarer på eventuelle spørgsmål, og så går det ellers snart hen over den store frosne Lofssjö. 

Her kan man prøve krabaten af og gasse helt op uden risiko for at køre ind i noget. Hurtigt kommer kilometermåleren op på 100 km i timen, og det suger i maven. Det kan imidlertid ikke anbefales at køre hurtigt på skovstierne, eftersom den store maskine har noget reaktionstid, før den drejer. 

Uanset vejr og vind kan det være dejligt at stoppe op og »fika,« altså tage en kaffepause. Følg skiltene mod våffelstugan, der på to minutter laver en sprød vaffel med grädde (flødeskum) og den gyldne hjortronsylt (multebærsyltetøj) Mums.

Se også: Drop Maldiverne og dyrk vinteren i Sverige og Norge