På pub med Amy Winehouse

Det er seks år siden, sangerinden Amy Winehouse døde i sit hus i London-bydelen Camden, hvor man ofte kunne møde hende i nattelivet. Rejseliv har besøgt hendes gamle stamsteder.

18REJAMY-171237.jpg
Overalt i Camden spotter man Amy Winehouse. Her er hun malet på facaden på spillestedet The Dublin Castle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anita Jensenius og Flickr

Når man går ned ad Camdens sidegader, får man hurtigt en fornemmelse af, at Amy Winehouse kunne komme gående rundt om hjørnet hvert et øjeblik. Måske ud af en af de mange små pladebutikker med en jazz-vinyl under armen.

Det er ikke til at tage fejl af, at den afdøde soulsangerinde hørte hjemme i Londons nok mest alternative bydel. Camden Town ser nemlig ud som Amy Winehouse lød: Rå, nostalgisk, grovkornet og ægte - men stadig fængende nok til at falde i de flestes smag.

Selvom det i år er seks år siden, at den spinkle London-sangerinde med den store stemme døde alt for ung, emmer Amy Winehouses gamle kvarter stadig af hendes stil og musikalske arv. Et stort, sort-hvid stencil af Amy ­Winehouses ansigt pryder indgangen til spillestedet The Dublin Castle, hvor hun spillede sine allersidste koncerter. Den pink facade og den rødlige indendørs belysning afslører derudover ikke umiddelbart, at spillestedet bliver kaldt for britpop-genrens fødested og til den dag i dag er et prestigefyldt sted for upcoming musikere at optræde.

Læs også: Forført af det ægte Cuba

En verdensstjernes debut

Amy Winehouse spillede ikke kun på stedet, men var efter sigende også en del af det faste klientel. Den unge bartender Riley fortæller, at Amy Winehouse over årene blev tætte venner med Peggy Conlon, som er den ældre dame, der ejer baren. Rygtet siger, at Amy Winehouse kunne finde på at dukke uanmeldt op og lange kolde pints over disken – selv da hendes berømmelse var på sit højeste. Bartenderen peger på et af de mange fotografier, der udsmykker væggen over bardisken. Et sløret billede af Amy Winehouse er signeret med ordene ’Peggy, tak for at lade mig stå bag baren. Jeg har brug for drikkepengene’.

»Det er taget den aften, hun blev forlovet. Hun kom herned for at fejre det,« fortæller han og hentyder til soulstjernens forlovelse med den berygtede on-off-kæreste Blake Fielder-Civil, som albummet ’Back to Black’ handler om – og som mange beskylder for at være skyld i sangerindens eskalerende misbrug, som endte med at tage livet af hende.

Alle kender Amy

Amy Winehouse er ligesom en vandrehistorie i Camden. Alle kender historier om hende, kender nogen, der kender hende, eller et sted, hvor hun har skejet ud. Men nogle af de garvede skikkelser i Camden kendte hende faktisk personligt.

Til venstre for The Dublin Castle ligger en sjov, lille biks, der egentlig er en pladebutik, men også en art rodebutik, hvor man kan finde vintagetøj og aflagte guitarhylstre.

Om eftermiddagen er butikken mødested for lokale Camden-originaler. Blandt dem er en mand med en kendetegnende rød hanekam. Han hedder Andy Morrice og fortæller, at han faktisk var Amy Winehouses gamle poolpartner på diverse barer i området i årene, før hun blev kendt.

»Hun hadede at tabe i pool. Jeg har personligt aldrig tabt til hende,« fortæller Andy Morrice, der plejede at mødes til fyraftensøl med Amy Winehouse og en flok andre, der arbejdede i området dengang. Han beskriver hende som ’en af drengene’, der tog druk og billard seriøst.

Amy Winehouse var en kendt skikkelse i nattelivet i Camden. Her er et billede af hende sammen med de lokale venner. Fold sammen
Læs mere

»Man skulle aldrig løbe risikoen ved at gå om bag ved hende med en poolkø, for man ville helt sikkert få den i hovedet,« griner han med en hæs stemme.

Den uforanderlige Amy

Ifølge Andy Morrice var det især på The Good Mixer, som er en anden klassisk britpop-bar i Camden, at Amy Winehouse slog sig løs omkring billardbordet. Faktisk var hun forbi baren blot få dage før sin død, fortæller ejeren, John Hurley, som havde hende som stamgæst i 10 år.

»Hun plejede at komme ind regelmæssigt og spille pool,« bekræfter han. Hendes besøg fortsatte også, efter hun blev berømt. Blot en enkelt Google-søgning af stedet viser adskillige billeder af Winehouse på baren blandt andre drikkelystne gæster.

»Berømmelsen ændrede hende ikke. Hun var stadig en stamgæst og havde det sjovt med vores gæster. Men vi blev nødt til at rulle gardinerne ned, så paparazzierne ikke kunne tage billeder. Derudover behandlede vi hende som alle andre gæster,« forklarer John Hurley, mens han pudser glas som en bartender i en Hollywood-film.

Læs også: 5 sansefulde byer på Italiens hælespids

The Cool Mixer ser heller ikke ud til at have ændret sig meget. Baren ligner en tidslomme, hvor britpop og gamle rockstjerner stadig hyldes, som lå de øverst på hitlisten. Og det er netop dét, der er charmen ved stedet. The Cool Mixer er en mørk, snusket pub, hvis klientel er en finurlig blanding af musikere, punkere, turister og regulære bumser, der alle har én ting til fælles med Amy Winehouse.

»Amy kunne jo godt lide at drikke,« som John Hurley udtrykker det – velvidende, at det er en grov underdrivelse. Han viser nogle private billeder af hende frem, som hænger på en nostalgivæg ved siden af baren.

De lokale på barerne plejede at mødes til en fyraftensøl med Amy Winehouse. Fold sammen
Læs mere

Han peger på et billede taget kort efter, at hun var kommet tilbage fra ’rehab’.

»Her ser hun næsten buttet ud,« siger han og ryster let på hovedet.

Et alter til Camdens dronning

Forbi den kommercielle del med highstreet-butikker og det berømte Camden Market ligger The Hawley Arms, en rockpub, der har signerede plader hængende på væggene.

Også her er sangerinden at spore flere steder. I modsætning til The Dublin Castle og The Good Mixer bliver det ellers rå og støvede på The Hawley Arms brudt af store, blomstrende solsikker. Pubben serverer mad og har en fin gårdhave til udendørsservering. Den unge bartender, der med tatoveringer og langt hår lever op til Camdens modekodeks, kendte ikke Amy Winehouse. Men han har selvfølgelig hørt historierne om, at hun kom og drak på The Hawley Arms. Meget og ofte.

I dag er det overvejende klientel tilsyneladende turister, der forsøger at få en smule af Amy Winehouses Camden ind under huden. Baren er udsmykket som et alter af Winehouse-samleobjekter, og der hænger blandt andet en koncertbillet med en tilhørende signeret setliste, hvor Amys største hits som ’Rehab’ og ’Back to Black’ blev spillet.

Amy er over det hele. I hvert fald i mindet. Seks år efter hendes død lever hendes ånd stadig videre i Camden. Men de lokale Camden-beboere med de ægte røverhistorier bliver færre, og turisterne bliver flere og flere på sangerindens stamsteder.