På opdagelse i Shanghai

Rejseliv guider til tre kulturelle »must do’s«, der på hver deres måde giver et indtryk af, hvad byen kan; et flodcruise med udsigt til Shanghais skyline, besøg på et kunstgalleri og en tur i den gamle bydel i det tidligere franske område.

20REJFOTO-131701.jpg
Læs mere
Fold sammen

Flodcruise på Huanpu-floden

Huangpu-floden er en biflod til den mægtige Yangtze, og Shanghais betagende skyline på begge sider af floden indbyder til en sejltur, så man kan komme omkring hele strækningen på The Bund og Pudong. Det kan afgjort anbefales at gøre det om aftenen, når de mange farverige lys på de store bygninger er tændt; det er lidt som at være midt i et stort tivoli, ikke mindst takket være tv-tårnet The Pearl, der i sig selv ligner en forlystelse. En sejlads giver også mulighed for at kaste et blik på den historiske Waibaidu Brigde, der blev opført helt tilbage i 1856.

Der er flere muligheder for en sejlads, og vi giver her to bud på, hvad man kan gøre:

Den dyre: Det femstjernede Peninsula Hotel er et rendyrket luksushotel, hvor man kan lade sig forkæle på alle tænkelige måder. Foruden at have transportservice i Rolls-Royce (hotellet har fire styk) tilbyder Peninsula Hotel ligeledes muligheden for at komme ud at sejle på deres luksusyacht, der kan rumme op til ni personer. En times sejlads står i 8000 yuan (cirka 8.800 kroner). Ønsker man kanapéer, middag eller champagne om bord, kommer det oven i prisen. Til gengæld sidder man særdeles behageligt i de bløde sofaer, og man kan få turen, lige som man vil have den.

Læs mere: shanghai.peninsula.com

Den billige: Der findes en lang række udbydere af flodsejladser i og omkring Shanghai til ganske rimelige priser. Den afgørende forskel i forhold til eksempelvis Peninsula Hotels version er komforten, som selvsagt er mindre på et stort skib, der skal rumme mange andre turister. Et af selskaberne er Shanghai Huangpu River Cruise Company, som udbyder flere muligheder. Huangpu-floden er 113 kilometer lang, så har man god tid, er der mulighed for en længere sejlads ud af selve Shanghai til udmundingen ved Yangtze-floden. Sådan en tur varer tre timer, og priserne begynder ved 50 yuan (cirka 55 kroner). Man kan også nøjes med en kortere tur, der fokuserer på The Bund og Pudong. Firmaet tilbyder en sejlads af en times varighed om aftenen til priser fra 35 yuan (cirka 38 kroner).

Læs mere: pjrivercruise.com

Moderne kinesisk kunst

Samfundskritisk kunst er ikke en genre, den kinesiske regering har det særlig godt med. Det blev tydeliggjort, da Ai Weiwei, den verdensberømte kunster, som er aktuel med en udstilling på ARoS i Aarhus, blev anholdt tilbage i 2011. Ifølge regeringen på grund af skattesvindel og distribution af pornografi, men den officielle forklaring dækker næppe over hele bevæggrunden for anholdelsen af den samfundskritiske kunster. Med andre ord er det ikke den slags kunst, man skal gøre sig store forventninger om at se i Shanghai, men det betyder ikke, at der ikke findes interessante udstillinger. Det er Pearl Lam Gallery på 181 Jiangxi Zhong Lu et godt eksempel på. Pearl Lam er oprindeligt fra Hong Kong, og i 2008 etablerede hun China Art Foundation med fokus på samtidskunst, og i hendes galleri i Shanghai kan man opleve moderne kinesiske kunstneres malerier og installationskunst.

»I Kina må kunstnerne ikke kritisere samfundet, så det, de udtrykker via deres kunst, er i høj grad de følelser, de har inde i sig selv,« siger den irske gallerimanager Megan Lackie, og så kan man lægge i det, hvad man vil.

Uanset hvad, kan man opleve smukke og dragende kunstværker, der blandt andet inddrager den vestlige verdens indtog i de kinesiske traditioner, og det kommer der interessante værker ud af. Disse kan i øvrigt købes, men de fleste af dem begynder på den anden side af 100.000 kr.

Læs mere på pearllam.com.

Souvenir-shopping i tidslomme

I Shanghai kan man finde alle de internationale luksusbrands på snart hvert et gadehjørne, og er man tax free-jæger, kan der være penge at spare, hvis man orker besværet i lufthavnen. Vil man gerne have lokale varer med hjem, kan et besøg på Tian Zi Fang anbefales. Det er en lille enklave i centrum af det moderne Shanghai, der pludselig åbenbarer sig, når man drejer ned ad en smal passage lige over for et af de mange storcentre i byen. Tian Zi Fang er et renoveret beboelsesområde i bydelen kaldet Den Franske Koncession – et område, der var under fransk administration fra 1840’erne og indtil den store revolution i 1949. De smalle, tætstående bygninger er designet ud fra den såkaldte Shikumen-stil, der for alvor prægede byggestilen i 1860erne, og kort fortalt er der tale om en forening af vestlig og kinesisk arkitektur.

Mens livet farer af sted langs The Bund og i Pudong, står tiden stille i Tian Zi Fang, hvor det endnu er små håndværksbaserede forhandlere, der dominerer. Her kan man købe velsyede lædertasker og skindhandsker til særdeles overkommelige priser, og er man ikke tilfreds med prisen, er det fint at forhandle. Kina og te hænger stærkt sammen, og i kvarteret er der en lang række små tehandlere, der sælger kvalitetste. Der findes også små keramikværksteder, som drejer kopper og kander, man efterfølgende kan drikke teen af.

Er man til mere klassiske souvenirs, er der også rig mulighed for at fylde kufferten med de ikoniske maneki-neko-katte (dem, der sidder og vinker med venstre pote) såvel som t-shirts og spøjse mobilcovers.

Har man ikke brug for noget, kan man blot nøjes med at slentre igennem Tian Zi Fang og betragte den intime stemning og historiske arkitektur, som bliver mere og mere sjælden i Shanghai, i takt med at mange gamle bygninger i byen bliver revet ned til fordel for nye, moderne højhuse.