På ørken-eventyr i Tunesien

Væk fra kulden? Øen ud for Tunesien er både varm, doven og tæt på Saharas endeløse sand.

Rejseliv.dk’s skribent på kameltur i Sahara (vi ved godt, at det er dromedarer, men det bliver mellem os...) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sahara-ørkenen er næppe uberørt. Alligevel føler jeg, at min kamel og jeg er de første, der sætter fodspor i de fine, gyldne sanddynger. Sahara er endeløst sand og endeløs ro – og et must at tage til væk fra Tunesiens turisme.

Læs også: Undgå at blive nægtet indrejse

Den tunesiske ø Djerba er populær hos turisterne, men langt fra lige så overrendt som badebyerne Sousse og Hammamet i nord. Desuden har Djerba den fordel, at øen ligger i den sydlige del af Tunesien, hvilket betyder et varmere klima om vinteren. Og så ligger den ikke langt fra verdens største ørken, Sahara. Så hvis turen går til Tunesien eller Djerba, skal du gøre dig selv den tjeneste at tage på et ægte ørkeneventyr.

Magiske Sahara
Selv om jeg kun befinder mig i udkanten af Sahara, så føles stedet mægtigt, ja, nærmest magisk. Vores kamelflok traver dovent derudaf, mens jeg gynger frem og tilbage og slipper grebet i den enkle trækonstruktion i sadlen. I virkeligheden er det dromedarer, vi rider på, men de lokale bliver fornærmet, hvis man kalder dem det, så vi siger bare kameler.

Efter en halv times ridning lægger min kamel sig ned i to hurtige ryk, og jeg træder ned i sandet, der er så fint som mel. Vi vandrer lidt rundt uden at vide, hvor vi skal gå hen, for der er sand, så langt øjet rækker. Landskabet bliver kun forstyrret af få palmeøer – eller er det fatamorganaer? De kan nemlig forekomme om morgenen, når der er et lag varm luft over en koldere luftmasse tæt ved jordoverfladen. Men det er ikke et drømmesyn. Det er den fantastiske virkelighed.

1.000-stjernet hotel
Vi ridder tilbage til vores lejr i udkanten af ørkenen, hvor vi har overnattet i små beduintelte. Et hotel med 1.000 stjerner, som ejeren kalder det. Fra et lille hul i teltets tag havde vi kig til den funklende stjernehimmel, som var vores eneste lyskilde i den sorte nat. 

Der er flere muligheder for at opleve Sahara-ørkenen, da der arrangeres både en-, to- og tre-dags udflugter med enten dromedarridt eller jeepsafari med overnatning i ørkenen. Vejen til Sahara byder desuden på flere spændende oplevelser.

Vi besøgte blandt andet Matmata, hvor vi så, hvordan berberfamilierne lever. Deres huse er gravet direkte ind i bjerget under jordens overflade, og de giver gerne en rundvisning og en kop myntete for et par mønter. Vi gjorde også stop ved et af de steder, hvor en af Star Wars-filmene blev optaget, ved de smukke oaser Chebika og Tamerza og kørte gennem en saltsø med blinkende saltkrystaller.

Turistzone
Vi er tilbage på Djerba efter vores Sahara-eventyr. Her er landskabet fladt, og overalt ses oliventræer, kaktusser, frugttræer og vinranker.

Selv om lokalbefolkningen på Djerba generelt taler dårligt engelsk, er de meget venlige og hjælper dig gerne.
Husk dog, at ikke al hjælp er gratis. Tager du for eksempel billeder af en kamel, der ligger i vejkanten, kan du risikere at en ung fyr lynhurtigt stikker hånden frem og forlanger betaling.

Alle hoteller og al turisme er samlet et sted på øen, som hedder Zone Touristique. Det er her, der er kasino, all-inklusive hoteller med restauranter og øens bedste sandstrande. Ellers er her ikke meget at skrive hjem om.

Det er ikke i Zone Touristique, man oplever ægte tunesisk stemning, der bør man i stedet for søge mod hovedstaden Houmt Souk eller mod fastlandet.

Men er man til golf, sol ved lækre sandstande eller vandgymnastik og en god bog ved poolen, er det dovne Djerba perfekt til en afslappende ferie.

3 oplevelser
Shopping
Houmt Souk er Djerbas hovedstad og ligger ca. 14 km fra Zone Touristique. Her er hyggelige restauranter,  caféer og gode shoppingmuligheder. Handelsgaderne løber rundt om de små torve, og her kan du købe alt fra guld, keramik, stof til tasker og sko lavet af kamellæder.

Star Wars
Vil du gerne se, hvor Luke Skywalker fra Star Wars voksede op? Så tag til Matmata, hulebyen i det sydlige Tunesien, hvor du kan se locations til nogle af scenerne i Star Wars. Bl.a. Sidi Driss, som i dag er et hotel, hvor du kan overnatte i de primitive grotter. Hotellet har stadig udsmykning og rekvisitter fra optagelserne.

Oaser
De fleste Sahara-ture stopper ved bjergoaserne Chebika og Tamerza. Dybe, grønne kløfter med høje daddelpalmer, frugttræer og et vandfald, hvor man kan bade. Og så kan det være rart med lidt skygge i den bagende sol.

Læs også: Her er solferien billigst