På klassisk arbejdercafé i London

The Regency Café i London er flere gange kåret som en af Londons bedste caféer. Specielt når det handler om den traditionelle omgang English Breakfast.

I et net af hyggelige snørklede sidegader med engelske specialforretninger, finder man i en hjørneejendom The Regency Café. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kurt Hollesen

Det er ikke alle steder i Danmark, man kan gå direkte ind fra gaden og spise en fyldig og mættende morgenmad med æg, toast, bacon, pølser og hvad man ellers måtte ønske.

Læs også: 5 gastropubs i London

Det har imidlertid været en tradition i England så langt tilbage, man kan huske, og når man besøger London og bevæger sig rundt i sidegaderne, er det næsten umuligt ikke at støde på en af de utallige breakfast-cafeer, der lokker med en sådan omgang kalorierig morgenmad.

Der findes bestemt mange udmærkede steder, men efter at have hørt de vedvarende rygter om »Londons bedste café« – blandt andet med fornemme placeringer ved internetafstemninger, som henholdsvis nr. 18 og 66 blandt mere end 10.000 restauranter i London – gennem et par år, besluttede jeg mig for at besøge stedet. »The Regency Cafe«, som har fået dette flatterende prædikat, ligger i hjertet af Westminster, på grænsen til Pimlico, ikke langt fra Westminster Abbey og Tate Modern på Millbank. Her, i et net af hyggelige snørklede sidegader med engelske specialforretninger, finder man i en hjørneejendom The Regency Café.

Vaskeægte engelsk arbejdercafé
Man træder ind i et stort vinkelformet lokale. Det stammer tilbage fra 1946, og var oprindelig en vaskeægte engelsk arbejdercafé, hvor den hårdtarbejdende mand eller kvinde gik ind i efterkrigstidens London for at få serveret et godt og mættende måltid til ærlige, anstændige priser. Caféen har bevaret den klassiske stil. Man føler øjeblikkelig, at man er trådt ind i en tidslomme. At man med ét befinder sig i et ægte stykke London.

Der er edwardianske fliser på væggene, plasticsæder og træborde med den obligatoriske opstilling af salt, peber, eddike, engelsk sovs, ketchup og sennep. Der er store vinduer hele vejen rundt, som er halvt dækket med originale Gingham-gardiner. Fotografierne på væggene fortæller stedets historie gennem tiden.

Konstant er fire kokke i gang
Der er konstant en lang kø op mod disken, hvor man afgiver sin bestilling. Store skilte bekendtgør, at man skal bestille sin mad, før man sætter sig. Og det er absolut vigtigt at huske. Ellers bliver der set meget skævt til én. Stort set alle bordene er dog besat, og man har i sit stille sind svært ved at forestille sig en ledig plads, især når man står sidst i køen. Men det behøver man ikke gøre sig nogen bekymringer om. Der er forbavsende hurtig servering og ditto oprydning, hvilket bevirker, at der næsten altid dukker et ledigt bord op, uanset hvor tætpakket lokalet er.

Man kan vælge sit måltid på det store menukort, der står skrevet på de mange sorte tavler bag ved disken over det åbne køkken, hvor der konstant er fire kokke i gang.

Den klassiske engelske morgenmad
Selv om der også findes lune retter som roast lamb og beef stew, vælger de fleste dog den klassiske engelske morgenmad.
En lille bred mand styrer slagets gang fra disken. Med smuk dyb basbarytonrøst råber han de forskellige ordrer ud over det ekkoende lokale, efterhånden som de bliver klar.

»TWO EGGS, SAUSAGES AND TOAST.«
»KIDNEY PIE.«
»FULL ENGLISH.«

Man kunne godt ønske sig, at Kasper Holten fra Operahuset ved Covent Garden en dag ville kigge forbi for at sikre sig, at et stort talent ikke er gået tabt her.

Uden besvær skifter toastmasteren toneleje, når det bliver éns tur.
»Hvad kan jeg hælpe med?« spørger han blidt, mens de imødekommende varme brune øjne hviler på én, og får selv en førstegangsbesøgende til at føle sig velkommen. Også selv om jeg glemte at sige, at det ikke var nødvendigt med mælk i teen.
»Godt at jeg spurgte,« kommer det med et venligt irettesættende smil.

Atmosfære af sydende kaffemaskiner
Man befinder sig godt her i den vidunderlige atmosfære af sydende kaffemaskiner, raslende tallerkener, stoleskramlen, ordrerne, der råbes ud, og småmumlen ved bordene. Publikum er en skønsom blanding af forretningsfolk, stilladsarbejdere med gule veste og hjelme, studenter, taxichauffører, politifolk fra det nærliggende Scotland Yard og et par enkelte turister, der har fundet vej. Alt er perfekt tilberedt, der er kælet for hver eneste ret, og priserne særdeles rimelige.

Og den lange kø der var, da man kom? Den stopper aldrig. Den er der, mens man spiser. Og når man går. The Regency Café er et autentisk velbevaret stykke England.

Læs også: 5 madoplevelser i London