På illegal restaurant i N.Y.

Det hotteste lige nu er at spise på undergrundsrestauranter i private hjem, hvor man skal ansøge om at få lov at deltage.

Hjemlig hygge og interessant selskab er blandt nøgleordene i den hotte "hjemmerestaurant"-trend i New York. Fold sammen
Læs mere
Foto: Timm Vladimir
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste par år har tendensen været klar: restaurationer har bevæget sig i den rustikke retning, gourmettempler er lukket, og bistroer åbnet i deres sted.

Læs også: 
Kom til middag hos Justin, Jay Z og De Niro

En kombination af finanskrise og en naturlig mæthed med det højtflyvende har gjort, at hjemlig hygge er det nye sort. Toppen af eksklusivitet er nu at gå undergrund og spise på illegal hjemmerestaurant.

Flere og flere amatørkokke åbner rundt omkring på Manhattan og i Brooklyn nu deres private gemakker op for en betalende flok fremmede. På hjemmesider som theghet.com (Ghetto Gourmet) averterer værterne deres næste middagsselskab, som gæsterne kan melde sig til. Altså en slags offentlig middagsinvitation, hvor gæsterne er fremmede for både værten og hinanden.

Visse populære hjemmerestauranter forbeholder sig retten til at sortere i gæsterne for at kunne sammensætte den mest interessante gruppe. Dermed bliver det endnu mere statusbetonet at have spist på de rigtige hjemmerestauranter. Her er det ikke nok at have tykke tegnebøger, her skal man være interessant og charmerende for at få en plads ved bordet.

Eftersom værterne ikke har licens til at drive restaurant, må de ikke tage betaling for deres middage, så gæsterne opfordres i stedet til at donere et beløb som tak for mad. Dette er dog ren proforma, for de fleste steder betaler man en af værten fastsat donation, allerede når man melder sig til arrangementet. En aften på hjemmerestaurant i New York koster typisk mellem 40 og 100 dollars.

Restauranterne opererer desuden uden tilladelse fra sundhedsmyndighederne og uden alkoholbevilling og kan uden varsel lukkes ned med stor bødestraf til indehaverne. Derfor er al snak om hjemmerestauranterne omgærdet af en vis portion mystik. Jo mere populært et sted er, jo sværere er det at finde information om.

En af Ghetto Gourmet-forummets mest efterspurgte hjemmerestauranter er den Brooklyn-baserede Devorar.
I en smuk loft-lejlighed inviterer makkerparret Miranda og Eugene en gang om måneden til middagsselskab. De udvælger hver gang 10-20 gæster ud af de flere hundrede »ansøgninger«, de får, så det er noget af en ære at få lov at komme med.

Parret beskæftiger sig professionelt med kunst, men deres hjerter banker for mad og overdådige middagsselskaber. Ambitionen er med tiden at gøre middagsselskabet til en levevej. Indtil videre er det dog kun en hobby, der koster masser af tid og kræfter.

Da parret for nylig besluttede sig for at servere en ret med svinemave, prøvestegte Eugene svinemaver i en hel måned for at få retten perfekt.  Andre Devorar-retter, parret har brugt tid på at perfektionere, er dybstegt gedeost med portvinsreduktion, sake-mandel-porresuppe og Spansk tortilla med braiseret blæksprutte.

Det, der adskiller Devorar fra så mange af de andre hjemmerestauranter i New York, er, at Miranda og Eugene tænker aftenen som en totaloplevelse. Deres kunstbaggrund fornægter sig ikke.

Et hovedtema gennemsyrer menuen, udsmykningen og underholdningen, så oplevelsen bliver meget mere end en middag. Devorar er spansk for »at fortære« eller »spise grådigt« og hele æstetikken omkring middagsselskaberne er da også meget Almodovar-inspireret.

Ved deres sidste middag, hvor temaet var »Drip« (dryp/dryppe), var forretstallerkenen for eksempel udsmykket med en guldrandet dråbe blodrød sovs, og en installation over bordet dryppede honning ned over et frugtfad hele aftenen.

Lejlighedens udsmykning er et kunststykke i sig selv. I et hjørne ligger en bunke overdimensionerede orange og lilla garnnøgler, på en stor kommode står reagensglas med sære blomster og dyrefigurer og over bordet skinner en lampe af farvede glasflasker.
Eugene og Miranda har ingen problemer med at lukke folk ind i deres private hjem.

»Her er ingen hemmeligheder. Folk må gå over alt i lejligheden og kigge, når de er på besøg. Vores gæster er vores gæster,« siger Miranda.

Der er ikke nogen tvivl om, at det hemmelige og illegale aspekt er med til at gøre en middag på hjemmerestaurant ekstra spændende. At gå på Devorar er lige så frækt og inciterende som det i sin tid har været at gå på »speak easy’s« (illegale barer). En hemmelig klub, man skal have forbindelser til at komme ind på. For en rejsende til New York er det desuden en enestående mulighed for at møde lokale new yorkere.

»Det, der er fantastisk ved vores events, er at hver aften er ny og uforudsigelig. Vi kan planlægge menu og udsmykning ned til mindste detalje, men sammensætningen af gæster er lige så udslagsgivende for aftenen. 

Der kommer 20 forskellige personer, som aldrig har mødt hinanden før. Sommetider er der dans på bordene, sommetider går snakken intenst til kl. 04 om morgenen. Men folk går altid herfra med en helt unik oplevelse,« siger Eugene.

Læs også: Brooklyn - det ægte New York