På herretur til Island

Den nordatlantiske vulkanø byder på store oplevelser for folk med mod på eventyr. Vi har været på herretur med alt, hvad der sig dertil hører af snescootere, ATV-cruise i lavamarken og råddent hajkød.

Snescooteren hamrer afsted med 80 km/timen og adrenalinen pumper rundt i kroppen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Charles Gaunt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I et splitsekund letter jeg fra jorden. Jeg er vægtløs. Og så… hamrer snescooteren ned på gletsjeren og fræser afsted med 80 kilometer i timen. Jeg har lyst til at slippe styret, række armene i vejret og gjalde et jubelbrøl ud over det sneklædte månelandskab, der strækker sig så langt øjet rækker.

Men jeg gør det ikke. For snescooteren har fart på, sneen fyger flere meter op i luften omkring mig, og holder jeg mig ikke til sporene, kan jeg forsvinde ned i de dybe gletsjerspalter, der gemmer sig under det hvide snedække. Sådan er vilkårene på Langjökull – Islands næststørste gletsjer, der dækker et areal på cirka 1.000 kvadratkilometer og visse steder består af et 900 meter tykt lag is.

Læs også: Guide til 5 hundeslædeture

Fejl kan være livsfarlige, men heldigvis for et hjælpeløst bymenneske som undertegnede har mine rejsekammerater og jeg kyndig assistance fra et par professionelle, islandske sneescooter-freaks, der leder vores karavane sikkert rundt på Langjökull.

Efter en time på sneescooter i minus 14 grader holder adrenalinen i mit blod mig stadig varm, selv om frosten har sat sig i mit overskæg. En stor, rød sol er på vej ned i horisonten og skaber et surrealistisk genskær i snelandskabets iskrystaller. Den mageløse natur og snescooterens rungende hestekræfter er en fantastisk combo. Og da vi slutter dagen med at stå på toppen af et nærliggende bjerg og skylle råddent hajkød ned med islandsk brændevin, føler jeg mig lidt tættere på himlen.

Sightseeing i superjeep
Vi har fundet den mest optimale måde at bevæge os rundt i Islands barske natur: En gigantisk superjeep med nok hestekræfter til at lede hele general Custers kavaleri under den amerikanske borgerkrig.

Vores dansktalende chauffør Kristján Kristjánsson fra Mountain Taxi, der arrangerer action-packed pakketure rundt i Island, fortæller stolt om, hvordan han selv har ombygget sin Ford Excursion til et frådende monster af et køretøj. Dækkene måler over en meter i diameter, jeepen vejer 3,7 ton, har syv siddepladser og alt i moderne teknologisk isenkram – iPad, gps og et højttalersystem, der får Björks ’Human Behaviour’ til at lyde lige den tand bedre.

Potent gejser
Inden vores eventyr på snescooterne har vores islandske chauffør taget os på sightseeing til nogle af Islands naturvidundere: Vi ser springende varme kilder, hvor især gejseren Strokkur imponerer med sine 20 meter høje søjler af vand, der sprøjter op i luften med få minutters mellemrum. Lettere komisk er det at betragte tyve mennesker stå klar med kameraerne til det næste ’money-shot’. Heldigvis er Strokkur en potent gejser, der bestemt ikke lider af præstationsangst.

Vi når også at se det mægtige vandfald Gulfoss, hvor enorme mængder iskoldt vand forsvinder ned i bunden af en kæmpe kløft. En af de lokale fortæller mig senere, at der hvert år er mindst én person, der går for tæt på kanten og falder ned i dybet og aldrig bliver fundet igen. Af en eller anden grund er det oftest franske turister, det går udover.

Senere på dagen kører vi offroad i superjeepen. Vores chauffør Kristján lader noget af luften ud af de massive dæk, så de bedre kan få fat i de bakkede terræn.

»Amerikanerne sendte deres astronauter herop som forberedelse til deres rejse til månen i 60’erne,« fortæller han.
Vi ræser op og ned ad sneklædte klipper og gennem halvt frosne elve. Det er så koldt, at vandet fra elvene fryser til is i samme øjeblik, det rammer bilens ruder.

Reykjanes-halvøen
Men Island er mere end sne og is. Det oplever jeg ved selvsyn, da jeg dagen efter trykker gashåndtaget i bund på en firhjulet offroad-motorcykel, også kendt som en quad-bike eller ATV.

Terrænet under mig er en nubret og gold lavamark. Hvis turen på sneescooter var som en rejse til Månen, minder omgivelserne på Reykjanes-halvøen om en ekspedition til Mars.

På de firhjulstrukne ATV’ere begiver vi os ud i de barske lavafjelde. Det hopper og gynger, når man rammer de frosne lavasten, men når først man finder ind i en rytme, er det nemmere at dæmpe de mange stød.

Op og ned ad fjelde, rundt om Islands ældste fyrtårn og forbi et forvredet skibsvrag, der har ligget og rustet på land, siden det forulykkede i en voldsom storm i 1988.

Vi slutter dagen af med en tur i Den Blå Lagune, der ligger klemt inde mellem vulkaner og lavafjeldene på Reykjanes-halvøen.
Det naturligt opvarmede vand i de geotermiske bade er bestemt en oplevelse, alle rejsende i Island bør unde sig selv oven på strabadserne i vildmarken.

Læs også: Guide til 5 hundeslædeture