På grøn opdagelse i San Francisco

San Francisco Bay Area er et sandt overflødighedshorn af naturoplevelser med en charmerende storby i midten af det hele.

Firmaet Bike & Roll arrangerer dagligt en tur der går over den verdensberømste seks-sporede bro Golden Gate Bridge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Robert Holmes
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA er ikke ligefrem kendt for at gå forrest i den miljøbevidste bevægelse, og Barack Obama har muligvis svært ved at samle de amerikanske politikere, når det kommer til konkrete og bindende tiltag i klimaaftalen.

Næste: Gourmet Ghetto og guidede cykelture
 

Men der er resten af USA, og så er der Californien. Mentaliteten på den solskinsrige vestkyst er en anden og mere europæisk.

Det gør sig især gældende i San Francisco, hvor der er stor folkelig og politisk opbakning til grønne initiativer.

Byen var for eksempel den første i USA, der forbød brugen af plasticposer i butikker, der er grønne hybridtaxaer, og 57 procent af bybusserne er elektriske.

Mest imponerende er det dog, at metropolen i 2006 rent faktisk havde reduceret CO2-udledningen med 5 pct. i forhold til 1990.

I det hele taget gennemsyrer miljøhensynet mange af tiltagene i San Francisco-området. Og det gør det særdeles fordelagtigt at være grøn turist i den lille storby (809.000 indbyggere, 7 mio. i hele Bay Area).

Man kan blandt andet sejle med den første hybridfærge i USA, Hornblower Hybrid, ud til Alcatraz. Den bruger både el, vindturbiner, solceller og diesel til at sejle passagerer ud til den berømte fængselsø.

Man kan sove på et øko-hotel à la Orchard Garden, der er bygget af genbrugte og genbrugelige materialer, og hvor selv rengøringsmidlerne er frugtbaseret. Hotellet ligger på gaden med det miljømæssigt ironiske navn Bush Street.

Man kan mæske sig i gourmetmad af højeste karat på en af byens 14 michelinrestauranter, men man kan også blive mæt i bæredygtig soul food hos »Farmer Brown« på Mason Street eller økologisk sydindisk mad på »Dosa« på Fillmore.

Hvis man kan modstå fristelsen til at holde en traditionel storbyferie i en ganske vist formidabelt charmende stad, og i stedet bruge byen som base for ekskursioner rundt omkring bugten, så venter der et utal af grønne oplevelser på den anden side af en desværre knap så miljørigtig flyrejse dertil.

Rejseliv.dk giver dig her fem forskellige bud på grønne eventyr.

Det grønneste museum i Verden
California Academy of Sciences er en heldagsoplevelse, hvor den naturnysgerrige kan gå på opdagelse i et af verdens ti største naturhistoriske museer.

Her finder man både et planetarium, et akvarium, flere omfattende udstillinger, en regnskov og et »levende« tag, der sammen med solceller, genanvendelige byggematerialer og andre tiltag gør museet til det mest miljøvenlige i verden.

Det levende tag, som består af omkring 1,7 millioner planter, var en del af den omfattende genopbygning af det over 250 år gamle museum, der ligger placeret i Golden Gate Park i det vestlige San Francisco.

Planen med byggeriet, som stod færdigt i 2008, var at skære et stykke af parken, løfte det og skubbe bygningen ind under, så museet havde så lille en påvirkning på omgivelserne som muligt. Og resultatet er forbløffende, især når man står på det grønne tag og kigger ud over Golden Gate Park.

Inde i museet er Claude en af de store attraktioner. Claude er en sjælden 13 år gammel albino-alligator. Men foruden at se Claude kan man få et rigt indblik i den levende natur på museet, hvor der både er pingviner, guitarfisk, hajer, edderkopper og enorme anakondaslanger.

Har man appetit oven på de mange flotte syn, kan man besøge The Moss Room, som er museets fortrinlige restaurant. Som en del af den bæredygtige tankegang gives der tre dollars rabat, hvis man går, cykler eller tager offentlig transport hen til museet.

Det kan man så passende gøre om torsdagen, hvor de store udstillingshaller transformeres til natklub fra kl. 18 til 22 med dj og cocktails.

Ellers er den tredje onsdag i måneden dagen, hvor man kan spare entréen på 25 dollars, her er der nemlig gratis adgang.

Bliv fascineret på calacademy.org.

Næste: Gourmet Ghetto og guidede cykelture