På farten: Kostbare fordomme

Østeuropæiske flyselskaber som Malev, LOT og Czech Airlines er ofte lige så billige som de vesteuropæiske lavprisselskaber. Men rejseoplevelsen er langt bedre, mener Rejseliv.dk’s skribent.

Et Czech Airlines CSA fly er ved at lande i Prags lufthavn Ruzyne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mine fordomme har kostet mig en hel del penge, men nu jeg besluttet mig for, at det skal være slut. Og det var en kalkunsandwich, der gjorde udslaget.

Jeg sad i et Czech Airlines-fly på vej hjem fra den tjekkiske hovedstad Prag.

Læs også: Prags hemmelige oaser

Her havde en af mine medrejsende, der har en noget uforståelig fetich for før-Murens-fald-østbiler, gået rundt og scannet trafikken for bare ét eksemplar af en gammel Skoda – det tjekkiske bilmærke, der i 1970erne og 80erne symboliserede østblokkens elendigheder.

Men jagten gav ikke noget bytte. Prag var spækket med flotte biler: BMW, Mercedes, Porsche, Audi. Og når vi endelig så Skodaer, var det de allernyeste og smarte modeller. En Skoda er ikke, hvad en Skoda har været. Heldigvis.

For sandheden er jo, at østlandene har foretaget kæmpespring fremad. Selvfølgelig er der stadig problemer, men det går i den grad den rigtige vej.

Bare se på selve Prag, som jeg besøgte lige efter fløjlsrevolutionen i 1989 og huskede som en grå-brun og nedslidt by. Men den Gyldne Stad er som en Fugl Føniks steget op af asken og stråler, så man næsten bliver blændet.

Og ganske som forestillingerne om den tjekkiske bilpark og Prags tilstand ikke holdt til et virkelighedstjek, så gælder det også fordommene om øst-flyselskaberne, som tidligere har fået mig til udelukkende at fokusere på vest-selskaber.

Jeg har inden for det seneste år fløjet med ungarske Malev, polske LOT og nu tjekkiske Czech Airlines.

Væk er gamle dages russiske Tupolev-fly, sure stewardesser med tommetyk make-up samt en »service«, der var inspireret af den, man fik i en gulag-lejr.

I dag er det moderne, komfortable fly, massevis destinationer upåklagelig service, afgang til tiden, servering om bord – og det til billige priser.

Så mens jeg sad og gumlede på min gratis sandwich og glædede mig over, at jeg kunne nyde turen uden højtalerbeskeder om tilkøb af ekstra benplads og skabelodder, traf jeg beslutningen: Næste gang jeg skal af sted, ser jeg mod øst.