På cykeldræsine gennem Skåne

Kør dræsine i det sydøstlige hjørne af skåne, slå jer løs i sommerlandet tosselilla og slut af med en anderledes pizza.

Kadagunk-kadagunk! Dræsinen ruller rytmisk igennem det grønne landskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Poulsen

Kadagunk-kadagunk! Dræsinen ruller rytmisk igennem det grønne landskab. Over os svæver rovfugle højt på himlen, og de græssende køer er vores interesserede tilskuere.

Se også: På skattejagt i vildmarken

Senere på dagen har vi fuld fart og badetøj på, mens vi under skrig og skrål suser ned ad Europas længste vandrutchebane.

Disse meget forskellige aktiviteter ligger få kilometer fra hinanden, og begge dele kan opleves på samme dag, hvis man besøger byen Tomelilla i den sydøstlige del af Skåne.

Lige nu er de fleste skolebørn lykkelige over, at der endnu er mange uger tilbage af sommerferien, men måske kommer tiden i sidste ende alligevel til at føles lang, og så kan man jo prøve at overtale mor og far (eller måske sine bedsteforældre?) til en tur til Österlen, som dette sydøstlige hjørne af Skåne kaldes. Fra hovedstadsområdet og Sjælland er man fremme på ganske få timer. og så kan man nå en del på bare en enkelt dag.

Og dagen kan passende begynde med dræsine-turen på den gamle jernbane gennem Fyledalen.
Her bumlede det sidste passagertog for ca. 40 år siden, men nu er det stedet, hvor turister kommer på sporet af det dejlige Österlen.

Med madkurven under armen
Det er nemt at køre cykeldræsinerne, og børnene synes også, det er sjovt at prøve. Selv om den maksimale distance er 19 km tur/retur, kan man sagtens nøjes med en kortere tur.

Det er oplagt at have madkurven med og finde en dejlig plet til frokosten i det grønne. I Tomelilla by er der gode indkøbsmuligheder, så er det er nemt at proviantere.

Når ungerne har fået nok af natur og togskinner, er det på tide at sætte kursen med Tosselilla Sommarland – en herlig blanding af Lalandia og Bonbonland – lidt uden for Tomelilla.

Her er go-kart, radiobiler, gynger, karuseller og mange andre forlystelser. Og for vandhunde er Tosselilla et rent slaraffenland med mange forskellige bassiner og vandrutchebaner, og på én af dem kan man få Europas længste våde glidetur.

De fleste børn vil nok være enige i, at man kan bruge en hel dag i Tosselilla, hvis det skal være, og når først entréen er betalt, er forlystelserne gratis.

Når sulten atter melder sig, er der mange fast food-muligheder i Tosselilla. hvor man også kan grille sin egen medbragte mad.

Anderledes pizza
Men er man ude efter en anderledes mad-oplevelse, kan det anbefales at køre et par mil nordpå til Södra Mellby, hvor man (med lidt held) finder Friden – en gammel æblegård, der ligger noget afsides for enden af en lille grusvej. Her kan hele familien sætte tænderne i lækre pizzaer bagt i brændefyret stenovn af stedets indehaver, Peter Olsson.

Han tryller med økologiske råvarer og frembringer pizzaer med navne som »Andersson« og »Hulthén«, mens hans to store pirat-øreringe glimter i skæret fra ovnens flammer. Stedet byder blandt andet også på lokal æblevin og et stort udvalg af svenske øl.

Dagens sidste kræfter
Mens de voksne nyder kaffen og hinanden, kan børnene bruge dagens sidste kræfter på at klatre i æbletræerne.
Friden er trods sin afsides beliggenhed et meget populært spisested blandt de mange svenskere nordfra, der holder ferie i Österlen, og man skal bestille bord i god tid.

Mange andre oplevelser
Når solen er ved at gå ned, kan man vælge at sige tak til Österlen for denne gang, og så nå Sjælland i bil, så man stadig kan få en god nattesøvn. Men det er absolut værd at overveje en eller flere overnatninger, så man får tid til nogle af de mange andre oplevelser, denne del af Skåne har at byde på.

3 oplevelser

Æbler
Æbler og æbleplantager er en del af Österlens sjæl. Det kan man få en fornemmelse af, hvis man besøger det traditionsrige Kiviks Musteri, som i dag er en moderne virksomhed med en lang række most- og cider-produkter, men som også rummer et udstillingscenter og en æblehave med over 70 forskellige sorter.
www.kiviksmusteri.se

Borg
Glimmingehus er et godt sted at lade fantasien få frit løb. Det er Nordens bedst bevarede middelalderborg. Her boede i begyndelsen af 1500-tallet den danske ridder Jens Holgersen Ulfstand, som bl.a. havde den utaknemmelige opgave at indkræve skatter af de skånske bønder til den danske konge.
www.raa.se/glimmingehus

Kryb
Grev Carl Piper er en af Skånes støste jordbesiddere, og blandt hans ejendomme er 1700-tals slottet Christinehof. Her har han indrettet en stor øko-park, hvor hele familien kan komme tæt på den spændende natur – og måske fange en stor rovedderkop – Sveriges største edderkop.
www.christinehofsekopark.se

Har du ikke booket sommerrejsen endnu?
Søg billige charterrejser fra alle store danske bureauer her!