På blåbærjagt i skovbunden

Man behøver ikke tage til Sverige for at plukke blåbær. Lige nu hænger de små støvblå sanseeksplosioner tungt på buskene i de danske skove. Et perfekt påskud for en skovtur med hele familien.

Husk at tage gammelt tøj på, når du plukker blåbær – de pletter temmelig voldsomt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Flyvbjerg

Farfar har en plan. Familien skal i skoven, så bilerne pakkes med køletaske, tæpper, termokander med te og vigtigst af alt: En bærplukker og en bærrenser. Vi skal nemlig plukke blåbær.

Læs også: På cykeldræsine gennem Skåne

Det kunne være mange steder i Danmark, men vi er i Midtjylland. På et meget hemmeligt sted svinger vi ind ad en lille skovvej og parkerer bilen ved et sæt borde og bænke. Her er udsigt til eng og græssende køer til den ene side og smukke høje skovfyr til den anden.

Traditionen tro har vi taget økorugbrød med fra Lagkagehuset hjemme i København. Farmor har klippet purløg i haven til den røgede makrel, de friske æg og tomaterne fra drivhuset. Men hvor er nu børnene?

De har allerede lugtet lunten og har slået sig ned i skovbunden, hvor modne blåbær dingler fra buskene. Velkommen til naturens gratis slikbutik! Blå tænder, blå hænder og små plastkrus fra IKEA, som de med stor omhu fylder med bær, når den første lækkersult er stillet.

Blåbær i Norden
Visse lande boltrer sig i blåbær. I Island spøger kokkene med, at deres lam er så velsmagende, fordi de »marinerer sig selv« i vilde blåbær og timian, når de æder løs af det mosbelagte, månelignende landskab.

I Sverige skal man ikke længere op end Småland, før man nærmest irriteres over alle de blåbær, der skygger for kantarellerne! Det samme gælder i Norge, som også er rig på tyttebær, når vi når frem til september.

I Danmark er blåbær en sjældnere delikatesse. Men de findes. Og når det er sæson – hvilket det er lige nu – kan man høste så mange, at man føler sig mægtig rig.

Det er for eksempel en af livets sande forkælelser at spise en stor tallerken friske blåbær, som var de jordbær med sukker, fløde, lidt mælk og intet andet.

Det rette udstyr
Den mest zenagtige måde at plukke blåbær på er naturligvis at sætte sig midt i bedet og vriste bærrene af buskene et for et. Men hvis du ikke kan afsætte hele dage til projektet og samtidig drømmer om mere end, hvad du kan fortære her og nu – det kunne for eksempel være blåbærtærte, muffins eller pandekager – findes der som nævnt udstyr, der letter indsamlingen betydeligt, uden at man gør skade på naturen. Man skal blot bruge det rigtigt.

Farfars såkaldte bærplukker og bærrenser er købt i et almindeligt svensk supermarked. Herhjemme skal man som regel i en specialbutik. Bærplukkeren er en plasticbakke forsynet med et håndtag og en metalrist med mellemrum præcist så brede, at man kan føre plukkeren gennem blåbærplanten nedefra og op og derved trawle busken fri for bær.

Forsigtig høst
For ikke at beskadige grene og blade skal det gøres nænsomt – det vigtigste er, at man ikke »friserer« for mange grene ad gangen.

Herefter bruger man bærrenseren, som er en stor rund plasticsi, hvor man lader bærrene forsigtigt falde igennem, mens smågrene og blade sigtes fra.

Mange foretrækker at gøre dette på stedet og så foretage den sidste finsortering derhjemme. Det gør vi også på denne tur, hvor aftensmaden slutter af med netop blåbær, sukker, fløde og mælk. Men vi har fået mange bær med hjem, så der er også til adskillige glas syltetøj – og sørme om ikke det gamle vaffeljern med den halvfarlige stofledning kommer frem til aften-teen. Varme vafler, friske blåbær, rørsukker og flødeskum.

Hvor findes de?

Grønthandleren har som regel nogle gigantiske eksemplarer i små papbakker. Det er dyrkede blåbær, som desværre ikke smager af helt så meget, som de ser ud. De kommer fra danske og udenlandske plantager med op til seks meter høje blåbærbuske/-træer af typisk amerikansk afstamning. 

Vilde danske blåbær er en ganske anden snak. Små blå smagseksplosioner på buske, som bliver ca. 30 cm høje. Blåbær findes i den danske natur fra Skagen Klitplantage i nord til Ulvshale på Møn i syd, fra Ringkøbing i vest til Bornholm i øst.

I Jylland er planten, hvad fagbøgerne kalder »Almindelig«, uden at man dog ligefrem snubler over blåbær i det jyske. Blåbær er mest udbredt i Midtjylland i en bred cirkel omkring Silkeborg, men der er også mange i naturen på den sønderjyske østkyst.

På Sjælland er det mest nord for København, det sker. Blåbær findes flere steder omkring Furesø – Hareskov, Store Hareskov, Nørreskov og Fiskebæk – og også i skovarealerne omkring Allerød, Hillerød og Tikøb. Nærmeste lokalitet fra København må være Jægersborg Hegn og herefter Rude Skov. Læs mere på fugleognatur.dk