På besøg hos kriminalkommisær Foyle

Den sydengelske kystby Hastings rummer både klassisk idyl og hippe tendenser.

Michael Kitchen i rollen som kriminalkommissær Foyle. Danske tv-seere kan glæde sig til nye afsnit til september. Fold sammen
Læs mere
Foto: DR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du kender ham sikkert fra tv – den stilfærdige og sympatiske kriminalkommissær Foyle, som under Anden Verdenskrig opklarer mord og bekæmper kriminelle på hjemmefronten i det sydøstlige England. Du har måske også lagt mærke til de idylliske og romantiske omgivelser, tv-serien udspiller sig i.

Se også: På besøg i detektivland

Det er byen Hastings i grevskabet Sussex, og selv om der selvfølgelig er forskel på Foyle-fiktionens skildring af fortiden og nutidens virkelige Hastings, vil de fleste med bare en smule anglofili i blodet blive betaget af  kystbyen, som både byder på traditionel engelsk råhygge og nye spændende tendenser.

Hastings har skærende kontraster mellem på den ene side et spirende, trendy miljø med kunstgallerier, spændende mad og små, smarte butikker og på den anden side et slående socialt armod hos en fattig underklasse i nedslidte boliger.

Men det er også i dette spændingsfelt, at fascinationen opstår. Hastings er ikke nødvendigvis ligetil – men altid spændende.

Foyles hjemmebane
For den inkarnerede Foyle-fan vil en spadseretur i de smalle og stejle gader i Hastings gamle bydel være rent deja-vu, og det primære valfartsted er selvfølgelig Croft Road nr. 31, hvor Foyle bor (’det gør han altså ikke i virkeligheden,’ som de lokale kan finde på at belære turisten om, hvis man spørger om vej til adressen).

Blandt flere andre Foyle-lokationer kan nævnes St. Clements Church,  Post Office Passage, Hill Street og Maze Hill. Der findes guidede ture (på engelsk) af ca. en times varighed, hvor man kommer rundt på det meste af Foyles hjemmebane. Billetter købes på The Shipwreck Museum.

Besøg borgene
I 1066 stod det afgørende slag i normannernes erobring af England ved Hastings. 

Efter at Vilhelm Erobreren havde fået fodfæste, beordrede han opførelsen af Hastings Castle, hvis ruin stadig våger på bakkerne højt over byen. Et besøg her giver et spændende indblik i normannernes besejring af angelsakserne – og en storslået udsigt over byen og havet, som i sig selv er besøget værd.

Men man skal først og fremmest ikke snyde sig selv for at besøge Bodiam Castle (ca. 18 km fra Hastings), som er en velbevaret middelalderborg i ægte eventyrstil, komplet med voldgrav og vindebro (se også side 8, red.). 

Kan man ikke få nok af borge, er man kommet til det helt rigtige hjørne af England. Sussex har også lagt jord og byggesten til blandt andre Pevensey Castle, Arundel Castle og Herstmonceux Castle.

Kør med kabelbanerne
Hastings gamle bydel ligger klemt inde mellem East Hill og West Hill, hvorpå Storbritanniens stejleste kabelbaner slider sig til tops. Og det har de gjort siden 1902. Oprindeligt var de to kabelbaner drevet af vægten fra vand fra vandtårne på toppen af hver af de to baner, men i 1970erne blev banerne bygget om til elektrisk drift. 

Kabelbanerne spiller stadig en rolle som lokale transportmidler, og som besøgende i Hastings bør man under alle omstændigheder hoppe om bord og lade sig trække op.

Med banen på West Hill kommer man op til Hastings Castle, mens East Hill-banen giver adgang til Hastings Country Park – et naturreservat på små tre kvadratmeter med vandrestier og picknic-områder (og parkeringpladser, hvis man kommer i bil).

The Stade
Hastings har ingen havn, og fiskerbådene med deres fangster bliver endnu i dag trukket op på stranden. Det er hyggeligt at gå en tur blandt bådene på stranden og bogstaveligt talt indsnuse stemningen (tang, saltvand og døde krabber) på the Stade, som stedet kaldes på grund af de høje, sortbejdsede træskure, som bruges til at tørre net i.

Ved the Stade finder man også det lille Shipwreck Museum (maritimt museum) og Jerwood Gallery, som blandt andet rummer en permanent udstilling af moderne britisk kunst.

Drik te på damptoget
Kent & East Sussex Railway er en fin lille veteranjernbane, som strækker sig ca. 17 km igennem den uspolerede Rother-dal. Jernbanen opererer både med gamle dieselmaskiner og dampdrift, og for alle andre end den særligt interesserede er sidstnævnte klart det sjoveste.

Turen tager udgangspunkt i byen Tenderden (ca. 34 km fra Hastings), og endestationen Bodiam nås efter ca. en times kørsel i adstadigt tempo. Det er oplagt at tage afsted om formiddagen og så bruge nogle timer i Bodiam på at se den flotte middelalderborg.

På returrejsen til Tenderden kan det anbefales at nyde en english cream tea på toget komplet med scones, smør, syltetøj, flødeskum og kager. Dette traktement skal bestilles i forvejen.

Veteranjernbanen er omgivet af entusiaster, og hvis man er heldig, kan man på Tenderden station opleve skuespillere give den hele armen i iscenesættelser af tidstypiske historiske fænomener. De er meget dygtige, og det virker ekstremt autentisk.

Mad for enhver smag
Hastings har et stort udvalg af restauranter af alle typer og i alle prislag. Oplagt er det at sætte tænderne i friskfanget fisk og skaldyr, f.eks. på den Michelin-anbefalde restaurant St. Clemens i Hastings søsterby St. Leonards on Sea (de er i realiteten vokset sammen), men det kan også ske mere jordnært ved at stille sig op i køen til The Blue Dolphin, som af avisen The Guardian regnes blandt Storbritanniens ti bedste fish-and-chip boder.

Men er man til autentisk thai-mad og en anderledes oplevelse, er Boulevard Books i George Street stedet at søge hen. Om dagen er her en antikvarisk boghandel, men om aftenen bliver butikken omdannet til en lille restaurant af indehaveren og hans thailandske kone. Maden er frisklavet og af høj kvalitet – og man kan læse og købe bøger, mens man spiser. Man skal selv medbringe vin eller øl, og så låner man køkkenets proptrækker – det koster to pund pr. person.

På pub
Englænderne elsker deres pubber og deres ale, og Hastings er ingen undtagelse. George Street i den gamle by har flere fine traditionsrige etablissementer (f.eks. Ye Olde Pump House og Anchor Inn), som er autentiske og velbesøgte – bl.a. af turister. 

Ønsker man at slurke øl med de lokale, kan man søge et par kilometer vestpå til St. Leonards on Sea, hvor Horse and Groom i gaden Mercatoria byder på ægte stam-stemning med ale fra fad og en lettere reserveret attitude over for fremmede. Mere imødekommende (og flippet) er der på Bar Blue på St. Leonards strandpromenade, hvor det er nemt at falde i snak med nogle i visse tilfælde ret originale lokale typer.

3 oplevelser

Henrivende haver
Engelske haver er et kapitel for sig, og i Sydengland findes nogle af de fineste – f.eks. Great Dixter (herover) ved byen Northiam (ca. 19 km fra Hastings). Her går traditionel arkitektur og havekunst op i en højere Arts and Craft-enhed, og man bruger nemt nogle timer i denne frodighed.

Omegnen
Sussex kan være ren idyl ude på landet, og i omegnen af Hastings findes nogle små bedårende byer som f.eks. Winchelsea og Rye (billedet). Sidstnævnte emmer af afslappet atmosfære og kan være en behagelig afstikker fra den noget mere hektiske Hastings.

London
Hastings er et godt udgangspunkt for dagsture til London. Der går direkte tog fra Hastings til verdensbyen (lad endelig bilen stå). Billetter til de direkte forbindelser er ret dyre, men de fås til en brøkdel af prisen, hvis man benytter bumletoget. Det tager længere tid, men hele dagen er jo under alle omstændigheder sat af til London-besøget, hvor man får god brug for de sparede penge. Spørg efter de billige billetter på turistbureauet ved rådhuset midt i Hastings.

Læs også: England ifølge Inspector Morse