Oplevelser du bør rejse efter i marts

Byfesten i Valencia byder fra d. 16. marts på hundredevis af figurer i byens gader og pladser.

Den årlige byfest »Fallas« i Valencia: Fra 16. marts er der hundredevis af figurer i byens gader og pladser. De brændes på »Cremá« natten 19. marts, og i dagene inden er der optog og dans i gaderne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kai Foesterling

01
WARSZAWA
Det er som et helt nyt museum, når Fryderyk Chopin-museet i den polske hovedstad genåbner. Museet er ikke alene renoveret, men komplet reorganiseret, hvilket har givet 90 pct. mere udstillingsplads, og der er tilført moderne teknik.
www.en.chopin.nifc.pl/museum

03
NAIVASHA
Det er første gang, der holdes Rift Valley Music Festival. I tre dage vil lokale og internationale musikere underholde, og der vil være kunst- og håndværksudstillinger. Festivalen holdes i Fisherman’s Camp ved Naivasha-søen i Kenya, og arrangørerne regner med omkring 4.000 deltagere i begivenheden, der er til fordel for lokale vand- og sanitetprojekter.
Mere info: www.riftvalleyfestival.com

05
SYDNEY
Den historiske bygning Sydney Town Hall genåbner efter en større renovering. Det fejres med fest, hvor alle kan opleve forbedringerne, blandt andet er der blevet bedre plads til udstillinger og arrangementer. Der er gratis omvisninger i bygningen, og lørdag er der gratis rockkoncert med Bertie Blackman, Decoder Ring og The Jezabels.
Mere info: www.cityofsydney.nsw.gov.au

12
DUBLIN
Det er 15 år siden, at man i den irske hovedstad fandt på at gøre St. Patrick’s Day til en hel festival. Igen i år fester byen i seks dage med optog, gadeteater, musik, sang, dans, udendørs optræden og fyrværkeri – ikke mindst på selve St. Patricks dag, 16. marts.
Mere info: www.stpatricksfestival.ie

12
VALENCIA
Den spanske by er et brag af kanonslag, fyrværkeri, fest og farver. Det er den årlige byfest »Fallas«, som fejres i en uge. Traditionen kan føres tilbage til midten af 1800-tallet, hvor tømrerne ofrede deres små værkstedslamper til ære for Sankt Josef. De dekorerede dem med tøj og fik dem til at ligne mennesker. Med tiden voksede »lamperne«, og i dag kan de være op til 20 meter høje, og ofte har de et politisk eller et samfundsmæssigt budskab. Fra 16. marts er der hundredevis af figurer i byens gader og pladser. De brændes på »Cremá« natten 19. marts, og i dagene inden er der optog og dans i gaderne.
Mere info: www.fallas.com

17
LONDON
Det er den første større udstilling af den danske guldaldermaler, som nu kan ses uden for landets grænser. »Christen Købke: Danish Master of light« kan ses på National Gallery, hvor der er gratis adgang, frem til 13. juni, hvorefter udstillingen flyttes til National Gallery i Edinburgh. 48 malerier – landskaber, portrætter, bygninger og monumenter – fra hans hjemby, København, eller fra Købkes rejse til Italien i årene 1838-40.
Mere info: www.nationalgallery.org.uk

17
LA PLAGNE
Finalerne i FIS World Cup i telemark skiløb afvikles over tre dage. Storfavorit til titlerne er Norge, hvor telemarksvinget blev opfundet. I konkurrencen er også løbere fra blandt andet Frankrig, Tyskland, Slovenien, Østrig, Sverige og endda fra Danmark.
Mere info: www.la-plagne.com

26
NEW YORK
»Contemporary Photography/Video/Performance« er titlen på udstillingen, der kan ses på Guggenheim Museum frem til 5. september. En bred og mangeartet udstilling, der omfatter både fotos og film blandt andet fra museets samlinger, der aldrig har været udstillet før. Blandt andet af Stan Douglas, Hiroshi Sugimoto og Andy Warhol.
Mere info: www.guggenheim.org