Oplev manden bag Mickey Mouse

1. oktober åbner The Walt Disney Family Museum, et gigantisk museum om manden, der skabte Disney-imperiet, Walt Disney.

Mickey Mouse kom ud af Walt Disneys pen i 1928 og er blevet et af de mest kendte symboler på Disney-imperiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP / getty Images North America
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det startede med en tegnefilm. Fortsatte med tv-shows. Animationsfilm, forlystelsesparker, filmselskaber, pladeselskaber, butikker, resorts, hoteller og krydstogtskibe. I dag er Walt Disney Company den største medie- og underholdnings koncern i verden.

Se også: Disneyland - ikke kun for børn.

Men hvem er manden bag musen? Hvem er manden, der satte de første berømte streger, der skulle blive til et imperium af eventyr for voksne og især børn over hele verden?

Personen Walt Disneys liv og karriere kan opleves på alle leder og kanter, når The Walt Disney Family Museum 1. oktober i år slår dørene op. 

Museet kommer til at indeholde et hav af sjældne genstande, interaktive udstillinger, samt 10 underholdende gallerier, der hver især skildrer Walt Disneys liv på forskellige tidspunkter og i forskellige sammenhænge. Den ydmyge opvækst i det midtvestlige USA og hans job som ambulancefører for Røde Kors under 1. verdenskrig. Successen i Hollywood med bl.a. 32 Oscar-statuetter, heraf en for at have opfundet Mickey Mouse. Disneys fascination af tog, som var det, der oprindeligt fik ham til at kreere Disneyland. Hans evne til at tænke nye måder at lave animationsfilm på.

Bitter strid
Modsat Disneys univers vil museet ikke være ren sødsuppe - Walt Disneys mindre muntre perioder vil også være udstillet, bl.a. den bitre strejke selskabet var igennem lige inden 2. verdenskrig, udløst af Walt Disneys beskyldninger om at flere af hans medarbejdere - som forsøgte at melde sig ind i en fagforening - var kommunister.

Bag det 600 millioner dyre museum står Walt Disneys familie, heriblandt Disneys datter, Diane Disney Miller, som har ønsket at opføre museet for at give folk mulighed for at lære manden bag dynastiet at kende. Og for at gøre opmærksom på, at Walt Disney ikke bare er et firmanavn, men navnet på en person.

Walt Disney døde af kræft i 1966.

Se også: Verdens 50 mest besøgte turistattraktioner.