Oplev Australiens tropiske hovedstad

Darwin er en smeltedigel af asiatisk, europæisk og aboriginal kultur. Kunst og naturoplevelser blander sig med mad og magiske markeder.

Er det storheden, der trækker, er Kakadu National Park stedet at køre efter. Her finder man bl.a. kænguruens lillebror den sorte wallaroos. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anna Klitgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Darwins tiltrækningskraft på turister har ikke altid ligget i kortene. Under Anden  Verdenskrig blev byen på det nærmeste bombet sønder og sammen af japanerne, og bedst som den havde rejst sig igen, lagde cyklonen Tracy den i ruiner i julen 1974. 

Læs også: 22 timer i et træ omgivet af krokodiller

Kun 400 af byens 11.000 huse stod  tilbage efter stormen, men genopbygningsarbejdet gav Darwin mulighed for at starte på en frisk.

I dag kan brølet fra cyklonen dengang høres på det informative og inspirerende Museum & Art Gallery, Northern Territory, der også viser en af byens bedste udstillinger af aboriginal kunst og historie. 

Northern Territory er det område i Australien, hvor den oprindelige befolkning udgør den største andel af indbyggerne, og derfor er det værd at sætte sig ind i deres – til tider smertelige – møde med det moderne samfund. 

Alt er dog ikke smerte, og på museet kan besøgende opleve storheden i aboriginernes forestillings- eller drømmeverden, nyde videoer af deres enorme viden om naturen, samt se deres ældgamle kunstformer.

Kurve, malerier på bark og træ samt smukt udsmykkede didgeridoos – de store træblæsehorn – er blot nogle af genstandene vist her, og plancher giver yderligere information om aboriginernes tusindårige historie i området.

Krokodillerne i skjul langs flodernes bredder
I Yellow Water Billabong og Alligator Rivers dybt inde i Kakadu National Park ligger krokodillerne i skjul langs flodernes bredder, og det gør al svømning livsfarligt og derfor forbudt. Op til otte meter strækker de længste krokodiller sig, men på trods af deres tonstunge kroppe er de smidige og hurtige. 

Hvor hurtige kan man opleve i selskab med Spectacular Jumping Crocodile Cruises, der flere gange om dagen drager ude i krokodillernes habitat og tilbyder et nærstudie i de mægtige dyrs jagtegenskaber i tryg afstand af krabaterne. 

Darwin Crocodile Park
Er man mere til et beskyttende hegn imellem sig selv og krokodillerne – og samtidig gerne vil have et kig på slanger, skildpadder og andre af Northern Territorys mærkelige og ofte giftige skabninger – kan man besøge Crocosaurus Cove i centrum af Darwin, hvor det også er muligt at holde en krokodilleunge eller se på de fisk, der lever i og kan fanges i havet ud for Darwin.

De lokale påstår, at et besøg til tropebyen ikke er fuldendt, hvis man ikke tager sig tid til en fisketur.

Flere arrangører tilbyder ture ud på havet, men en billigere løsning er den lokale færge til byen Mandorah et kvarter fra Darwin, efterfulgt af en dag med stang eller line og madding på molen. 

På en varm dag kan fiskeriet brydes op med et besøg på den lokale pub på Madorah Beach Hotel, der tilbyder havdelikatessen barramundi samt kolde drinks, og hvis det ikke er nok, kan man hoppe en tur i poolen. 

Der er også overnatningsmuligheder i nærheden, og de kan bookes ved krofatter i baren. Der er ingen grund til at bekymre sig om fisketilladelse, da havet er åbent for alle private fiskere.

De hyggeligste lokale markeder
Hvis fiskeri eller farligt dyreliv ikke rigtig trækker, er Darwin byen, hvor man let kan bruge nogle dage på bare at traske rundt og studere bylivet og den smeltedigel af mennesker fra alverdens nationer, som har fundet deres hjem her.
At hele verden er samlet her afspejler sig blandt andet i markederne og spisestederne. 

Restauranterne langs Smith Street og Mitchell Street lokker med alskens retter fra Japan over Thailand til Italien, og det samme udbud gør sig gældende på markederne i både Parap, Mindil og Nightcliff. 

Mens nogle af dem er regulære madmarkeder, som de lokale bruger som supermarkeder, finder man på andre et bredt spektrum af souvenirs fra oplandet og dele af Asien. 

Et af de hyggeligste lokale markeder er Paraps lørdagsmarked, hvor det er muligt at spise alt fra vietnamesisk og English Breakfast til krokodille-, kamel- eller kængurubøf, og skylle det hele ned med farverige vitaminbomber i form af frugtjuice og smoothies.

Er man mere til en stille travetur i midtbyen, er det værd at lægge vejen forbi det kinesiske tempel i Woods Street, se en film i Deckchair Cinema under åben himmel eller tage en kold dukkert i det nyligt anlagte område, Waterfront, der byder på bølgepool, solbadning og kolde forfriskninger. 

En af grundene til anlæggelsen af poolen er, at man ikke svømmer i havet ud for Darwin.

For os danskere virker det som det rene spild, for vandet er både varmt og roligt. Men farer lurer i form af store saltvandskrokodiller og livsfarlige vandmænd, der ved en enkel berøring kan dræbe. Havhvepse eller box jellyfish kaldes de, og mens de hovedsageligt findes i havet i regntiden, er der ingen garanti for ikke at møde dem resten af året. 

Kombinér dukkert med naturoplevelser
Vil man gerne kombinere en dukkert med naturoplevelser, må man ud at køre. Afstandene i Australien er enorme, hvorfor de to timer til Litchfield National Park kategoriseres som en smuttur. 

Nationalparken lokker med vandfald og en kølig dukkert i krokodillefri søer samt skove, der giver mulighed for vandreture. Og vil man se millioner af dyr, kan man stille sig i skyggen af et af de op til syv meter høje termitbo, der som miniskyskrabere rejser sig i det tørre landskab. 

Er det storheden, der trækker, er Kakadu National Park stedet at køre efter.

Brug tre eller fire dage på at udforske aboriginal kunst på klippevæggene, bestige selvsamme klippevægge, udforske 200 meter høje vandfald som Twin Falls eller Jim Jim Falls, se trækfugle finde sammen og sorte wallaroos (en mindre art af kænguruen) springe omkring.

Igennem Indigenous Tours kan man arrangere en vandretur med en lokal aboriginal guide, besøge det lille, men meget interessante Warradjan Aboriginal Cultural Centre eller blot nyde naturen med en kølig drink i hånden fra et af de hoteller, der findes i området, og nyde frøernes kvækkende orkester, der i regntiden starter ved solnedgang. 

På vej tilbage til Darwin er det værd at lægge vejen forbi fuglereservatet Fogg Dam og Window on the Wetlands, for her er det muligt at komme helt tæt på de dyr og fugle, som besøgende ellers kun kan se på afstand i de store parker. 

Læs også: Turister sættes ind mod kryb