Oplev Australiens Galapagos

Kangaroo Island er med sine mange tusind kænguruer, koalaer, pelikaner, pingviner, søløver, sæler og millioner af fugle blandt nogle af de største dyreoplevelser down under.

Man kan fodre kænguruer og wallabies – deres mindre fætre – i Hanson Bay Wildlife Sanctuary. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Romme
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke tilfældigt, Kangaroo Island hedder Kangaroo Island – kænguru-øen.
På den godt 4.300 kvadratkilometer store ø en halv times flyvetur syd for Adelaide i det sydlige Australien bor der under 5.000 mennesker.

Læs også: Hvalsafari i Argentina

Og – mener man, for ingen ved det præcist – over 800.000 kænguruer.
Men den gode nyhed – underforstået, at det høje antal af kænguruer er positivt – er, at de gode odds for at opleve Australiens legendariske firbenede ikon på nært hold ikke er den eneste gode grund til at bruge et par dage eller fem på den ø, der går under betegnelsen Australiens Galapagos.

Som navnet mere end antyder, er dyreriget på Kangaroo Island rigt repræsenteret. I hvert et eukalyptustræ hænger koalaerne i finurlige positioner blandt de giftige blade, søløver i hundredvis solbader på stranden i Seal Bay, små pingviner vralter ved aftentide op fra havet i hovedbyen Kingscote, og hver eftermiddag bliver himlen sort – eller nærmere hvid – af pelikaner, der flyver ind over selvsamme Kingscote for at få del i et festmåltid af fisk, når en af de lokale fiskere afholder uofficiel og meget lidt turistet fodringsseance.

Kangaroo Island er også turen værd, hvis man ikke er til fugl, fisk eller det midt imellem. En tredjedel af øen er fredet nationalpark og indeholder imponerende naturfænomener, ligesom øen er leveringsdygtig i god vin og egenproducerede råvarer af høj kvalitet som for eksempel ost og honning.

Og endelig finder man, hvis man bare gerne vil bade og dase, strande, der er ligeså betagende smukke som landets ellers langt mere kendte af slagsen på kysten langs Great Barrier Reef i det nordøstlige Australien. Med den fordel, at Kangaroo Island ikke befinder sig i eller i nærheden af et oversvømmet område.

Dyr
Dyrelivet på Kangaroo Island har takket være øens isolation fra fastlandet fået lov at formere sig frit – ræve, kaniner og dingoer er aldrig nået herover, og alle katte skal registreres inden indrejse.

Kænguruerne lever vildt alle vegne på øen, det bedste tidspunkt at spotte dem er på store marker ved solop- og nedgang.
Vil man gerne i så meget nærkontakt med dem, at man kan klappe og fodre dem, kan man med fordel besøge Hanson Bay Wildlife Sanctuary, som er en dyrepark, men af den meget lidt turistede slags.

Koalaer på Kangaroo Island er et ømt emne, de nuttede dyr kom hertil i 1923 for at forhindre dem i at uddø, det gik så godt, at her i dag er over 20.000 af slagsen på øen. Og det går voldsomt ud over bestanden af eukaluptustræer, hvilket hverken landmænd eller miljøforkæmpere er specielt begejstrede for.

Problemet er helt oppe på regeringsplan, for man begynder ikke bare at begrænse væksten af et af landets nationaldyr uden protester. Som turist kan man imidlertid glæde sig over den voldsomme succes med at bevare koalaen – der er rige muligheder for at se den ude i den fri natur, blandt andet i træerne langs Cygnet River på øens østlige del.

Er man mere fascineret af den slags dyr, der lever i havet, skal man til Seal Bay, hvor hundredvis af søløver, fra de store hanner til de helt små nuttede unger, bor på den brede sandstrand. I samme genre finder man nær naturfænomenet Admirals Arch i nationalparken Flinders Chase en koloni på over 5.000 new zealandske sæler dasende på klippekysten efter dagens »fisketur« i havet.

Mens sæler og søløver begge bor i nationalparker, som man skal betale for at opleve, kan man – medmindre man vil give drikkepenge i den gamle fiskerhue, der går rundt – hver eftermidddag ganske gratis opleve pelikanfodring på havnen i Kingscote.
Fodringen står en af øens gamle fiskere for, og pelikanerne, der tilsyneladende kender klokken og trofast dukker op lidt i fem hver dag, er et imponerende og overvældende syn, når de skræppende kaster sig ud i kampen om fiskene. 
 

Natur
30 procent af Kangaroo Island er fredet nationalpark, blandt andet for at beskytte det unikke dyre– og planteliv, som for mange arters vedkommende kun findes her.

Kangaroo Island lægger også land til naturfænomener, som man ikke finder andre steder i Australien – eller resten af verden for den sags skyld.

Blandt disse er Remarkable Rocks i den største af øens nationalparker, Flinders Chase på øens vestlige del. Flinders Chase blev i 2007 offer for en mægtig skovbrand, og brændte så voldsomt ned, at 85 procent af træerne i dag stadig står sørgeligt bare med døde sorte grene.

Branden gik dog ikke ud over Remarkable Rocks, som ligger helt ud til kysten og består af klippeformationer, som tårner sig majestætisk op ovenpå en gigantisk granitsten.

Klipperne er over 500 millioner år gamle og er gennem årene blevet formet af vind og saltvand. Man kan vandre rundt på dem og deres finurlige udformninger. Og imens nyde udsynet ud over det mægtige ocean, som gør navnet remarkable ganske velvalgt. 
I samme nationalpark finder man Admirals Arch, som også er en klippeformation, som havet gennem tusinder af år har formet fra at være en forhistorisk hule til en naturskabt kæmpebue. Stalakitter hænger stadig ned fra toppen af buen, mens bunden i dag er dækket af havvand.

En tredje naturoplevelse, man ikke bør gå glip af, er »Little Sahara« midt på øen, der som navnet angiver, er store og mange sandbjerge. Man kan leje et »sandboard« og surfe. Husk sko – sandet er brændende varmt.

Gastronomi
Australien er ikke udpræget kendt for sin gastronomi, Kangaroo Island er dog en undtagelse, øens isolation og dermed ringe mulighed for stordrift og udvikling, har gjort, at mikro-industrien er blomstret og hjemmelavede produkter som olivenolie, marmelade, marinader og ost er populære spiser af høj kvalitet. Øen er endvidere synonym med honning – dette er det eneste sted i verden, den liguriske bi-art findes, den blev importeret hertil fra Italien i slutningen af 1800-tallet og er blevet beskyttet fra blanding med andre biarter, således at den honning, biavlerne på Kangaroo Island dyrker, er af den bedste og reneste kvalitet. På blandt andet Island Beehive og Cliffords Honey Farm kan man komme på guidede smagsrundture.

Fisk er en anden specialitet, omgivet af hav, som øen er, kan man på øens restauranter gå om bord i alt fra østers til krebs.
Heller ikke på vinkortet behøver man vansmægte. Den første vin dyrket på øens jord blev serveret i 1982, og siden er der løbet mange dråber under broen.

I dag findes der 30 vingårde og 200 hektar vinland på Kangaroo Island. Det er især Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, Viognier, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Gris, Pinot Noir og Shiraz, der dyrkes.
Adskillige af vingårdene tilbyder vinsmagninger, blandt andet Islander Estate Vineyards (som man dog skal have en aftale for at besøge), og Dudley Wine and Wool Baaa, der var blandt de første vingårde på øen.

Og har man ikke tid eller lyst til det, serveres de lokale druer på glas på øens restauranter og i flaske i supermarkederne. Priserne er rimelige.
 

Badestrande
På Kangaroo Island finder man både strande med bølger af den slags, surfere skatter, og strande, hvor bølgerne slår dovent, hvis de overhovedet slår, ind mod de brede hvide sandstrande.

Vinden kommer oftest fra syd, hvilket gør, at surferne især søger mod de sydvendte kyster, blandt andet Hanson Bay og Vivonne Bay. Bølgerne her kan være barske, og da næste landfaste punkt mod syd er Antarktis, er mødet med vandet ofte en så kold fornøjelse, at våddragt er obligatorisk for surfere.

På øens modsatte kyst, den nordlige, finder man blandt andet Stokes Bay og Emu Bay, som er lange og brede sandstrande med kun få bølger, da de begge ligger i bugter, hvilket gør dem populære hos især børnefamilier.

Kangaroo Island er også begavet med strande, der er oplagte motiver til smukke feriefotos. Snellings Beach på nordkysten, som man kører ned til fra toppen af en bakke, og Red Cliffs, som er en klippefyldt kyst på den østlige del af øen, der især i solnedgangen er et smukt syn, er to eksempler på disse.

På flere strande omkring Kangaroo Island, især de sydvendte, skal man tage sig i agt for hajangreb, den hvide haj er ikke et ualmindeligt syn på disse kanter. Af den grund er der flere steder oprettet såkaldte »safe swimming« områder, som er »hajsikrede« indhegninger på kysten.

Læs også: Ti oplevelser i tropiske Australien