Oplev Afrika i Hamborg

Afrika ligger mindre end fem timers togtur fra København - få tropestemning med en efterårstur til Hagenbeck Zoo og Lindner Park hotel.

I Tierpark Hagenbeck kommer man i bogstaveligste forstand tæt på dyrene. Man må gerne fodre elefanterne, og på stierne kan man støde på forskellige små hjorte og blandt andet påfugle. På Lindner Park Hotel Hagenbeck (3) er der også masser af dyreliv – her dog i form af udskårne dyrefigurer, billeder og vævede motiver på sengetæpperne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Johansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Afrika ligger mindre end fem timers togtur fra København.

Læs også: 10 steder du kan blive spist af dyr

Ja, selvfølgelig ikke i virkeligheden, men med lidt god fantasi kan man godt forestille sig, at man er på rejse på det fantastiske kontinent, når man bor på det nye Lindner Park-Hotel Hagenbeck i nordtyske Hamburg.

Hotellet, der ligger få minutters gang fra den store Tierpark Hagenbeck, som regnes for alle moderne zoologiske havers moder, er nemlig indrettet i ægte tropestil.

Ved indgangen mødes man af en stor flodhestefigur, og i hele receptions-området er der fyldt med elefanter i alle størrelser og materialer, en meterlang krokodille udskåret i træ hjemhentet fra Indonesien, eksotiske blomster i vaser, rejsekufferter og alverdens andre ting, der giver mindelser om gamle dages eventyrlige troperejser.

Og stilen fortsætter i elevatorerne, der er lavet som kahytter på de skibe, som den tyske handelsfyrste Carl Hagenbeck i forrige århundrede brugte til at fragte tusindvis af eksotiske dyr fra troperne til Europas cirkus-maneger og zoologiske haver.

Tromme i badeværelset
På hotellets første og anden etage, hvor B.T. Rejseliv boede, er temaet Afrika. De mørke træmøbler har flotte udskæringer, på væggene hænger en afrikansk maske og billeder af savannens dyr. Lampen er lavet af tre »spyd«, der er sat sammen, og ude på badeværelset er håndvasken formet som en stor zebra-stribet tromme. Og det er bare nogle af de sjove detaljer, man får øje på, når man går på opdagelse på værelset.

På trejde og fjerde sal går turen til Asien med værelser i flot Bali-stil. Øverst oppe er indretningen af suiterne og et stort wellness-område derimod inspireret af de arktiske egne.

Det kunne meget nemt blive for meget af det gode, men blandingen af ægte aktikviteter, forskellige ting hjemhentet fra troperne og helt nye ting, der designmæssigt har hentet inspiration fra det fremmede, er lykkedes rigtig fint. Man har oplevelsen af at befinder sig på et lækkert, moderne hotel og ikke i en rodet marskandiserbutik.

Dyrene ud af burene
Dengang i midten af 1800-tallet, hvor de første zoologiske haver opstod, døde de tropiske dyr og fugle oftest temmelig hurtigt efter ankomsten til Europa på grund af sygdomme, forkert eller mangelfuld pleje og datidens generelt elendige forhold.

Det var et forfærdeligt spild af dyreliv, mente Carl Hagenbeck, som satte sig for at gøre noget ved sagen, selv om det var en god forretning for ham at sikre en strøm af nye eksotiske dyr til sine kunder.

Han tog som noget nyt og revolutionerende udgangspunkt i dyrenes behov og åbnede i 1907 Tierpark Hagenbeck – verdens første zoologiske have, hvor dyrene var ude i det fri i naturlige omgivelser. Andre steder sad dyrene i trange bure, men her var de kun adskilt fra publikum af brede grave. I begyndelsen grinede de fleste af Hagenbeck, men i dag er stort set alle zoologiske haver verden over indrettet på den måde.

Giv elefanten mad
Tierpark Hagenbeck var fra begyndelsen en publikumssucces. Og det er den stadig i dag, hvor flere en to millioner mennesker årligt gæster haven, der huser næsten 2000 dyr fordelt på 210 racer. For to år siden kom også et kæmpestort akvarium til med blandt andet hajer.

Udover de mange dyr og de flotte omgivelser er den helt store attraktion i Hagenbeck, at man må fodre dyrene – ganske vist ikke dem allesammen, men mange af de sjoveste.

Lige efter indgangen er der boder, hvor man kan købe poser med udskåret frugt og grøntdager. Prisen bestemmer man selv. Grundtanken er den sympatiske, at børnene i de familier, der ikke har så meget at rutte med, også skal have lov til at fodre dyrene, og de kan tage foderet gratis. Vi andre, der har råd, lægger så typisk 2-3 euro. De flinke damer, der står og laver frugtposerne, spørger ikke om noget, men rækker dig bare en pose med et stort smil. Resten er så op til dig.

De fleste suser derefter straks hen til elefanterne og rækker gulerødder og agurkestave frem til de mægtige dyr, som napper dem med snablen. Det kan både børn og voksne få en rum til at gå med. Herefter er det videre ud og opleve blandt andre orangutanger, bjørne, løver, giraffer og alle de andre dyr.

Hagenbeck Zoo har åben året rundt, så det er jo helt oplagt at bruge den kommende efterårsferie til en lille mini-tur til Afrika i Hamburg.

Det koster ikke meget at tage derned, så jeg vil anbefale, at man flotter sig lidt og bor på Lindner Park, så man dels kan blive i stemningen, dels slipper for at spilde tid på at transportere sig rundt i den store by. Medmindre man da vil køre jungle-temaet helt ud og se »Tarzan«- eller »Løvernes Konge-musicalerne, som kører i Hamburg netop nu.