Old school England

Oxford oser af old school England og ligger næsten lige så tæt på Heathrow lufthavn som London. Besøg et eller flere af byens mange universiteter og tag også en bådtur på Cherwell.

Eksamenstid i Oxford, hvor de mange studerende sætter deres præg på gaderne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Birgit Straarup.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Ophold i over 72 timer forbudt« står der på læskurene på Thornhill Park & Ride. Det er svært at forestille sig, hvem der skulle have lyst til at tage så langt et ophold på den kæmpemæssige parkeringsplads i udkanten af Oxford.

Se også: Fem favorit-steder i London

Men som trofast seer til de evigt genudsendte serier med inspector Morse, Barneby med flere ved jeg, at den tilsyneladende engelske idyl har en mørk side inde bag de blomstrende rosenhække, og måske er læskurene for nogen den eneste mulighed for at søge ly.

Bussen fra Heathrow har sat os to danske turister af sammen med en flok øvrige passagerer, der i løbet af ingen tid er spredt for alle vinde. Det er mørkt, regnen står ned i stænger, og vores danske venner, som for en tid er bosat i Oxford, er ingen steder at se.

Snart svinger en bil dog ind på parkeringspladsen og hurra, det er dem. Der er sket det – fortæller de – at bussen helt ekstraordinært er ankommet til tiden. Normalt er der nemlig kø på M40 – motorvejen fra lufthavnen – og derfor var de lidt forsinkede i forhold til køreplanen.

De kommende dage viser vejret sig heldigvis fra sin blideste side med fint forårsvejr, så programmet står på sightseeing i byen, der kan føre sin historie helt tilbage til omkring år 700, hvor prinsesse og nonne Frideswide grundlagde et kloster, som der voksede et lille samfund op omkring.

Er man historisk interesseret, er der en overflod af kirker, museer osv. at gå på opdagelse i.
Men Oxford er også en by præget af de mange studerende på byens 39 colleges. Man tror, at det er løgn, første gang man ser en studerende iført sort flagrende kappe, firkantet hat og en nellike i knaphullet ræse igennem de smalle gader på cykel på vej til eksamen, men det er det ikke, og snart vænner man sig til synet. Oxford er dog ikke en ren akademisk by som for eksempel Cambridge. Her findes også en arbejderklasse, som i hvert fald tidligere havde jobs i bilindustrien. Minien bliver dog stadig produceret i Oxford, som også huser nogle af de store Formel 1-teams.

Oxfords centrum ligger i en lavning omgivet af et mildt engelsk landskab med bløde grønne bakker og enge. Bymidten med sine smalle gader er stort set spærret af for privat kørsel, hvilket gør det dejligt nemt at færdes til fods eller på cykel. Og det er også årsagen til den store parkeringsplads uden for byen. For kommer man til byen i bil, skal man parkere på en af de fem Park & Ride p-pladser rundt om centrum og så tage en bybus resten af vejen.

Der er mindst to oplevelser, man ikke må snyde sig selv for, når man besøger Oxford: En tur på floden og et besøg på mindst et af de smukke universiteter med tilhørende kollegier og haver.

Vi havde stor fornøjelse af en sejltur på floden Cherwell, som snor sig gennem Oxford som en idyllisk lille sidevej til den langt større og vildere Themsen.

Flere steder langs Cherwell kan man leje både med og uden »chauffør« iført fladpuldet stråhat med bånd. Den klassiske Oxford-båd er en lang, fladbundet træbåd, hvor føreren står op i den ene ende som i en gondol og får båden fremad ved brug af en enkelt vrikkeåre. Den udfordring turde vi ikke tage på os, men vi ville også gerne af sted på egen hånd, så vi valgte den mere turistvenlige udgave, nemlig modellen med pedaler hvor man sidder over for hinanden to og to og tramper af sted som på en vandcykel.

Vi var fire personer i båden og skiftedes til det hårde arbejde. Manden i bådudlejningen mente ikke, at vi kunne nå helt ud til Themsen på vores tur, men vi gav den gas og var lige ved at få padlet os ud i den berømte flod, da vi blev råbt an fra bredden og fik besked på omgående at lægge til. Og det var fornuftigt, for da vi få minutter senere lå inde ved bredden og holdt os fast i sivene, kom et større felt både med roere i forskellige farver college-trøjer fræsende forbi.

Så heldig kan man nok ikke være hver gang, men det havde også været en fin tur uden den ekstra oplevelse. Bådene er i vandet fra marts til oktober, og det koster 12-14 pund per time at leje en pedalbåd.

Man må heller ikke snyde sig selv for et besøg på et eller flere af de mange universiteter. Magdalen er det mest berømte, men jeg synes, at New College var det mest charmerende af dem, vi besøgte. Og nyt er det trods navnet selvfølgelig ikke, men fra 1379. New College har omkring 450 studerende, hvoraf de fleste bor på stedet og selvfølgelig også spiser i den fantastisk spisesal, som bortset fra sodavandsautomaten er ren Harry Potter.

Spisesalen er åben for publikum uden for måltiderne, og for den beskedne entré på to pund har man også adgang til den fantastiske have, som i bedste engelske stil ser ud, som om stauder og sommerblomster er plantet helt tilfældigt, hvilket selvfølgelig langt fra er tilfældet.

Byens mange studerende betyder, at der er masser af hyggelige og billige caféer. Man kan også prøve en af de traditionelle pubber, men forvent ikke at maden er noget særligt og vær opmærksom på, at børn som oftest ikke har adgang til pubber. Kræver shoppegenet at blive stimuleret, er der også råd for det. De fleste af de engelske kæder findes på hovedgaden, og i de mindre sidegader ligger der et hav af specialbutikker med en overvægt af bøger og antikviteter på hylderne. Tryllestave så vi desværre ingen af.