Østrigs største skiområde

Wilder Kaiser i Tyrol er ukendt for de fleste danskere, men her er 279 km velpræparerede pister og østrigsk hygge.

Der er 120 blå og 120 røde pister i Skiwelt Wilder Kaiser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Paul Dahan

For nyligt udråbte den store tyske avis Süddeutsche Zeitung Wilder Kaiser til et af tyske skiløberes favoritområder.

Læs også: Skiulykke kan ruinere dig

Det er ikke underligt, for med 279 km pister, hvoraf 210 er udstyret med snekanoner, og næsten 100 lifter er det Østrigs største sammenhængende skiområde.

Altså større end for eksempel Sölden, Wagrain, Sankt Anton og Saalbach-Hinterglemm, som de fleste danskere synes er rigeligt store til en uges skiløb. Men mens tyskerne altså kender området, der populært omtales som den store pistekarrusel, så har de fleste danskere end ikke hørt om det. Det er synd, for selv om Wilder Kaiser ikke byder på den højalpine charme, som man finder i eksempelvis Sankt Anton, Ischgl og Hochgurgl, så har stedet masser at byde på.

Området ligger i læ af klippemassivet Wilder Kaiser, der har givet navn til hele skikarrusellen, som består af byerne Ellmau, Going, Scheffau, Brixen, Söll og Hopfgarten. Her er så mange pistekilometer, at de fleste skal bruge et par dage på at finde ud af, hvordan pister, lifter og byer hænger sammen.

Men når man først har lært det, så er det ikke svært at finde rundt i området, som byder på en blanding af pister i alle sværhedsgrader. Her er både noget for hyggeløbere, som stille og roligt vil cruise ned ad bjerget på pister indrammet af fyrtræer, og noget for dem, som ønsker mere fart og udfordring. Men der er flest af de blå og røde pister, og området egner sig derfor fint til både ikke-rutinerede og middelgode skiløbere.

Vi er i Tyrol, og det afspejler sig både i det rustikke landkøkken, hvor man blandt andet bydes på klassikere som lufttørret skinke, sæterost, Bauernbrot, Tiroler Gröstel (biksemad) og Kaiserschmarrn (en herlig pandekagelignende dessert, som serveres med æblemos), og i mentaliteten.

Folk i Tyrol er som regel ligefremme, stolte af deres hjemegn og humoristiske. Tyrol består af Unterland og Oberland, og ifølge folkeviddet er folk fra Unterland åbne og snakkesaglige, mens folk fra Oberland er mere indadvendte og tavse. Det er populært sagt de åbne, milde dale contra de stejle, ufremkommelige bjerge, der har formet mentaliteten.

Wilder Kaiser ligger i Unterland, og man skal ikke have været i området længe, før man møder en lokal, som gerne fortæller vitser om folk fra Oberland. Vores skiguide Anita var en af dem, og en af hendes vitser om de sendrægtige og mørksindede oberländere lød sådan her: »Oberländere er så kedelige, at en begravelse i Unterland er langt sjovere end et bryllup i Oberland«. Hun grinede højt, mens hun fortalte vittigheden og kiggede sig forgæves omkring, for at se, om der skulle sidde en oberländer i nærheden, som tog udfordringen op. Det gjorde der ikke, så også den næste vits blev kun hørt af os danskere: »Det er lettere at blive gift med en pige fra Unterland, end det er at få lov til at kysse en pige fra Oberland!« Vitserne bliver fortalt i al godmodighed, men man får alligevel indtryk af, at man synes, der ligger en vis sandhed i dem. Lidt lige som med vores Århus-historier.

Det højeste punkt i området er Hohe Salve på 1828 meter, som man når med en af to ottestols-lifte – der er både en fra Hochsöll og en fra Hopfgarten. Herfra kan man komme i flere retninger – til Brixen, Scheffau og Ellmau – og få en tur fra top til dal på ikke mindre en 1.100 højdemeter, men så klarer benene heller ikke mere uden et hvil.

Fra toppen af Hohe Salve har man en storslået udsigt over alpetoppene, og man kan blandt andet kigge helt til Kitzbühel og den karakteristiske klippetop Kitzbühler Horn i knap 2000 meters højde. Er man selv kørende kan det i øvrigt anbefales at tage en dag til Kitzbühel, som både er en hyggelig, eksklusiv og ret stor by med et fint skiterræn. Her kan man så også løbe – forsigtighed og magstempo anbefales – ned ad pisten Die Streif, hvor man hvert år sidst i januar afholder det berømte styrtløb i World Cup’en.

Vi boede i Ellmau, som er en hyggelig by med en meget lang hovedgade og en del butikker. Byen har et stort børneområde, der går helt ned til hovedgaden. Ellmau har mange gode hoteller, pensioner, restauranter og cafeer. Den ret hippe og storbyagtige Weinatelier Agnes kan anbefales. Her kan man både få lækker kaffe – østrigerne er mestre i at lave kaffe – gode vine og småretter, ligesom man her kan købe lækre gaver.

Byen byder selvfølgelig også på den berømte/berygtede østrigske Aprés Ski med øl, glühwein, dans og sang. Lige som man oppe i terrænet har det, har man også fra byen udsigt til det storslåede bjergmassiv Wilder Kaiser (højeste punkt er 2.344 meter o.h.), der minder om en lang række af hvide og og blygrå kindtænder.

P.S.: Popsangeren Hansi Hinterseer, som har mange danske fans, optræder jævnligt i området. Han er født i det nærliggende Kitzbühel, og han har lavet en særlig hyldessang til Wilder Kaiser: »Es Grüsst der Wilder Kaiser«. Nogle vil betragte det som en invitation – andre som en advarsel.
 

3 oplevelser i området
 

Vild luksus hos Stanglwirt
Et af områdets absolut mest overdådige hoteller er Stanglwirt i Going. Det femstjernede hotel med det mærkelige navn byder på vild luksus: Værelser og gastronomi i topklasse, et fantastisk poolområde med alle former for faciliteter (og et akvarium med hajer) og et topudstyret fitnesscenter. Hotellet er kendt i hele Østrig, fordi det hvert år lægger lokaler til en stor kendisbegivenhed: Det såkaldte Weiss Wurst Party, som afholdes i januar i forbindelse med World Cup’en i Kitzbühel. Her vrimler det med kendiser. Blandt andre fodboldlegender som Franz Beckenbauer og Oliver Kahn, racerkøreren Ralf Schumacher, kendte politikere og skiløbere som Franz Klammer har været der. Behøver vi at sige, at det er dyrt (fra ca. 1.350 kr. pr. person i dobbeltværelse pr. dag inkl. halvpension). Stanglwirt driver også en fornem rideskole og stutteri med lippizanere. De ædle, hvide heste ser fantastiske ud i sneen. Det kan også anbefales at drikken en kop kaffe og en marillesnaps i hotellets imponerende lobby.

Skål i snaps

Østrigerne har en lang tradition for velsmagende snapse. Marille (abrikos) og Birne (pære) er klassikere ude i skiterrænet, hvor de serveres med et lille stykke frugt på bunden af glasset. Men der laves en lang række andre snapse, blandt andre af hindbær, jordbær, valnød og enzian, som er en alpeplante. I Going ligger destilleriet Aggstein, som fremstiller en lang række af disse snapse. Nogle af dem er edelbrennt – altså brændevin lavet fra grunden på frugt, mens andre, som den velsmagende valnøddesnaps, er lavet ved at tilsætte smagen, efter spiritussen er brændt. Hos Marc Eggstein på Nuttenbergweg 10 kan man få lov til at smage de forskellige snapsetyper – men pas på, og lad være med at løbe på ski bagefter.

Tur til Westendorf
Den hyggelige skiby Westendorf, som er kendt af mange danskere, hænger sammen med skiområdet Wilder Kaiser. Man løber på ski til Brixen, krydser vej og jernbane til fods og tager en lift op til pisterne over Westendorf, der hører til Kitzbüheler Alpen. Det er et fint område, og her finder man i øvrigt områdets vanskeligste, sorte piste. Så stejl, at vi – en gruppe erfarne danske skiløbere – blev guidet uden om af vores lokale skiguide. En lille tur rundt i den hyggelige tyrolerby kan anbefales.

Læs også: Guide: Lær at begå dig på ski