Øko-arkitektur til golfturister

23 arkitekter har tegnet et økologisk golfressort nær Portugals hovedstad. Tag med til Bom Sucesso.

For at skille sig ud fra konkurrenterne satser Bom Succeso-banen på at integrere golf, moderne arketektur og økologi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Mostrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Du kan hade det eller elske det, men ingen har ikke en holdning til vores projekt.«

Læs også:
Gold i Paradisets have

Ordene kommer fra Francisco Pinto Leite, salgsdirektør i golfressorten Bom Sucesso, der åbnede i september 2008 nær Portugals hovedstad, Lissabon. Han deler nogle brochurer ud, mens Rejseliv.dk bliver budt på frokost.

Det planlagte femstjernede hotel er endnu ikke færdigt, så vi sidder i en midlertidig restaurant. Salgsdirektøren er en lille mand med et stort smil, og trods finanskrise og et i forvejen rigt udbud af baner i Portugal, tvivler han ikke på, at Bom Succeso (betyder »stor succes«, red.) nok skal slå sit navn fast og vække opmærksomhed.

For at skille sig ud satser klubben nemlig på at integrere golf, økologi og moderne arkitektur. 23 internationale og portugisiske arkitekter har været involveret i det enorme projekt, der udover golfbane og hotel med spa også omfatter opførelse af 1.070 villaer og rækkehuse, der kan enten købes eller lejes.

Alle husene er topmoderne, men forskellige i udtryk. Nogle er runde, andre firkantede. Hver arkitekt har fået frihed at tegne en del af husene, men for at sikre sammenhæng og et naturligt look i byggeriet anlægges små, grønne haver på alle tagene.

Også på banen er der tænkt økologisk. Der bruges organisk gødningsstof, skiltene på teestederne er i træ og selv trappen ned til en lille øvegreen er lavet af planker og træflis. 

»Beliggenheden var fantastisk, landskabet inspirerede os og den moderne arkitektur var noget nyt i turismen,« forklarer Francisco Pinto Leite. 

Var det nødvendigt med 23 arkitekter? »Ja, det var det. Forskelligheden og den høje kvalitet vil gøre Bom Sucesso til et unikt sted,« siger golfsalgsdirektøren.

Flere baner nordpå
Algarvekysten i Sydportugal har længe været et populært rejsemål for os danskere, men også omkring Lissabon længere nordpå findes en række baner og hoteller, som er gode udgangspunkter for en uges ferie eller en forlænget weekend.

Bom Sucesso er bare seneste skud på stammen. Hvordan hele ressorten kommer til at tage sig ud, er endnu ikke til at sige, for da Rejseliv.dk besøger området er en stor del af husene ikke færdige, og hotellet dårlig nok påbegyndt. Det ventes at stå færdig i 2011.
Selve banen er dog klar til spil, og den holder allerede høj standard.

Banearkitekt Donald Steel har brugt områdets 1.576.210 kvm. (godt 160 hektar) til at skabe en bane, hvor hvert hul næsten ligger for sig selv. Her er ikke noget med frem og tilbage. Hullerne ligger i forlængelse af hinanden og bugter sig som en slange gennem landskabet og rundt om de mange huse.

De, der har spillet golf i Portugal eller Spanien, er bekendte med endeløse rækker af huse i pastelfarver op og ned langs fairways. Nogle gange lige lovlig tæt på. I Bom Sucesso er husene knap så generende som andre steder. Det skyldes blandt andet, at 90 pct. af husene er i ét plan, hvilket gør dem mindre dominerende.

Ifølge klubben er banen bevidst ikke gjort alt for svær, for som der bliver sagt: »De fleste vil jo gerne slutte med en god score.«

Djævelsk udfordring
Rejseliv.dk’s bud er dog, at de fleste nok skal få deres sag for. Allerede på hul 2 (478 meter, par 5) skal der træffes beslutninger. Vil du i andetslaget lægge op kort af søen eller tage chancen og slå ind over vandet og måske nå helt op til green?

Som på de fleste andre golfbaner er der i løbet af runden både spændende og mindre spændende huller. Umulige at glemme er dog afslutningshullerne 17. og 18.

På 17. (par 5) står du på en bjergskråning med udsigt over det meste af anlægget. Foran dig er en djævelsk udfordring, for fairwayen danner en halvbue rundt om en dyb kløft i venstre side hele vejen fra teestedet og ned til green. Jo mere du tør skære ind over kløften, desto tættere på greenen kommer du.

Og på hul 18 skal du fra et højtliggende teested i to omgange undgå en å, der krydser fairway godt 200 meter fra teestedet og igen kort før green. Fra 18. hul får vi også et glimt af det endnu langtfra færdige hotel. Det bygges ved en skråning, der fører op til hul 1.

Hjemmefra havde vi hørt, at 1. teested vil blive placeret på toppen af hotellet. Spektakulært? Ikke rigtig viser det sig nu. »Hotellets tag vil være i nogenlunde samme højde som 1. hul,« fortæller Francisco Pinto Leite.

Delte vande
Som forudsagt af salgsdirektøren er der efter runden delte meninger om Bom Sucesso. »Jeg synes, banen er god. Jeg er dog også sikker på, at den vil være meget bedre om nogle år, når byggeriet er afsluttet,« siger Henry Alliss, en englænder der spiller med os – i øvrigt søn af den tidligere engelske golfstjerne Peter Alliss.

Undertegnede er stor fan af banen, mens en kollega ikke brød sig så meget om den. Der var for få huller, han kunne huske efterfølgende, sagde han.  Sikkert er det dog, at de 23 arkitekter har skabt en golfressort, der er forskellig fra alle andre. Husene er spændene at bevæge sig rundt i og flotte at se på.

På Bom Sucessos hjemmeside skriver ovenfornævnte Álvaro Seiza om sit ambitiøse byggeri:»Ydermurene falder i ét med det grønne og skaber en intimitet mellem de to elementer. Rummene fremtræder uafhængige af hinanden og er frit organiseret som selvstændige organismer.«

Flotte ord, flot udført. Spørgsmålet, som kun fremtiden kan besvare, er så, om en flok golfhungrende golfturister vil have tid til at stoppe op og nyde synet på vej mod næste tee.

Læs også: Gold i Paradisets have