Øget risiko for zikavirus i Europa

Der er en reel risiko for, at zika-virussen spreder sig i populære ferielande som Spanien og Frankrig denne sommer, advarer WHO. Danskere bør ikke ændre ferieplaner, siger ekspert.

01REJFOTO-163110.jpg
Der er ingen grund til at tage særlige forholdsregler i forbindelse med zika-virus, hvis man rejser på ferie i Europa, lyder det fra Statens Serum Institut. Foto: Dean Calma / IAEA
Læs mere
Fold sammen

Når temperaturerne så småt begynder at stige i Europa, og myggene begynder at sværme, stiger risikoen for, at zika-virussen breder sig. Sådan lød advarslen fra vicegeneralsekretær i Verdenssundhedsorganisationen, WHO, Marie-Paule Kieny, tidligere på ugen.

Den myggebårne virus, der har spredt sig hastigt i lande som Brasilien og Mexico, er årsag til medfødte misdannelser hos fostre og medfører, at smittede gravide kvinder føder børn med unormalt små kranier, der kan give hjerneskader.

Og nu hvor myggesæsonen står for døren i Europa, og dermed i populære ferielande som Frankrig, Spanien og Italien, er der altså en risiko for, at zika-virussen spreder sig til nye dele af verden.

»Den såkaldte Tigermyg spreder sig mere og mere i især Sydeuropa og er særligt god til at sprede sygdomme, så der er en potentiel risiko for zika-smitte i Europa. Men hvor god den er til at sprede zika, ved vi ikke endnu,« forklarer Rene Bødker, der er myggeekspert og epidemiolog ved Danmarks Tekniske Universitets Veterinærinstitut.

Rene Bødker understreger, at zika-virussen er relativt harmløs for mennesker, der ikke er gravide eller planlægger at blive det.

»Så selv om der er en potentiel risiko for, at zika-virussen spreder sig til Europa, så er der andre sygdomme at være mere bekymret for, og jeg ville bestemt ikke ændre ferieplanerne, hvis jeg skulle til Sydeuropa til sommer,« siger han og forklarer, at der tidligere har været udbrud af for eksempel den alvorlige dengue-feber i Frankrig og Kroatien.

»Men i de tilfælde har myndighederne i de pågældende lande vist, at de havde situationen under kontrol,« fortsætter epidemiologen og råder derfor danskerne til at holde sig løbende orienteret hos myndighederne.

»Hvis myndighederne siger, at situationen er alvorlig, så ville jeg tage højde for det i mine ferieplaner. Men hvis man virkelig ikke vil stikkes af myg, så er der altså mange forholdsregler, man kan tage uden at ende med at sidde på sit hotelværelse hele dagen,« slår han fast.

Også Statens Serum Institut, der overvåger og rådgiver om smitsomme sygdomme, oplyser, at der ikke er grund til at tage særlige forholdsregler i forbindelse med zika-virus, hvis man rejser på ferie i Europa.

Hos Sundhedsstyrelsen anbefaler man danskere, der rejser i områder med aktive zika-udbrud, at have en dækkende påklædning med lange ærmer, lange bukser og sokker og bruge myggemidler, sove under myggenet og evt. sprøjte boligen med insektmiddel. Gravide og kvinder, der påtænker at blive gravide, rådes til at overveje at udskyde ikke-nødvendige rejser.

Læs også: http://www.b.dk/rejseliv/5-oplevelser-i-kolding-og-omegn