Øget CO2 skaber mere turbulens

En stigning i CO2-koncentrationen i luften kan medføre mere tordenvejr og turbulens. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den engelske klimaforsker, Paul Williams, har lavet en undersøgelse, der viser, at når der sker en fordobling CO2-koncentrationen i luften, vil det medføre yderligere turbulens, når vi flyver. En fordobling, der menes at ske i midten af dette århundrede, skriver Huffington Post.

Årsagen til den øgede turbulens skal findes i, at en fordobling af CO2en forårsager en ændring i vindhastigheden – og retningen – der kan medføre tordenvejr. En vejrændring, der kan blive så slem, at risikoen for voldsom turbulens vil stige med 149 pct.

Risikoen for, at den generelle – lette – turbulens, der for nogen bare er et mindre irritationsmoment, mens det for andre er med til at øge frygten for at flyve, vil stige med 59 pct.

Generer komforten

»For nogle passagerer, er let turbulens kun noget, der generer ens komfort på flytyren en smule, mens det for dem med flyskræk kan være meget foruroligende,« fortæller Paul Williams om hans resultater.

Paul Williams er kommet frem til sine resultater ved at afprøve hans klimamodel i en flysimulator og ud fra det, har han desuden fundet ud af, at klimaforandringerne også vil føre til længere flytider, mere slid på flyene samt et øget forbrug af brændstof, fordi piloterne skal undgå turbulensen. Noget der i forvejen er en bekostelig affære for flyselskaberne.