Ø-hop langs den malaysiske vestkyst

Den største, den historiske og så det lille paradis. Følg med til tropeøerne, der ud over sol og strand byder på hver sine oplevelser.

På ø-hop blandt tre malaysiske tropeøer. Langkawi med grøn natur, regnskov og udsigt fra toppen af Mount Machincang. Penang med Georgetown og den gamle bydel med shophouses og fiskernes pæleby, der er World Heritage. Og Pangor Laut, hvor der er dømt afstressning, og man overnatter i pælehuse eller i villaer midt i et frodigt havelæg Foto: Judith Betak Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kan hoppe fra syd mod nord - eller fra nord mod syd mellem øerne  alt efter, hvad der nu passer bedst i rejseruten.

Næste side: Historien, højhuse og handels huse

Jeg oplevede de tre øer på Malaysias vestkyst oppefra og ned. Fløj til den største, Langkawi, med strandene, naturen og ørnene.

Herfra kan man sejle eller flyve, som jeg gjorde, sydpå til den historiske Penang med den UNESCO-beskyttede gamle bydel i Georgetown, hvis lige ingen af de andre øer kan matche.

Og for den videre rejse må man så med bil eller bus over broen til fastlandet og tre timer ad motorvejen mod syd til Lumut. Her venter bådene på at fragte gæster over til lille privatejede ø Pangkor Laut med et par hvide strande, palmer og simple living i pælehuse i luksusudgave.

Turen tilbage til virkeligheden, den internationale lufthavn syd for hovedstaden Kuala Lumpur, tager omkring fire timer i bil.

 

Naturen og 99 magiske øer

Det er sloganet for Langkawi: De 99 øer, hvor kun fire af dem er beboede, og hvor det, vi kender som Langkawi, er den største med hotellerne og de mange tropestrande.

Øen har ingen store seværdigheder. Her satser man mest på, hvad naturen nu har givet øen af bjerge, vandfald, grotter og strande – tilsat beslutningen om, at al handel på øen er toldfri. Der er masser af forretninger, der sælger toldfri cigaretter og spiritus, varer som ellers er dyre, sammenlignet med det øvrige prisniveau i det muslimske land.

Den største by på Langkawi er Kuah. Den ligger i øens sydvestlige hjørne, og her findes havnen med bl.a. bådforbindelse til fastlandet og øen Penang længere mod syd.

Lufthavnen ligger på vestkysten nord for det mest turistudviklede område langs strandene Pantai Cenang og Pantai Tengah. Her er der sjove forretninger, restauranter og hoteller langs strandene.

På øens nordkyst er der langt mellem turisterne. Helt ude i det nordøstlige hjørne ligger Malaysias eneste regnskovs- og beach resort: Datai - anlagt ned ad en skrænt, så man er pakket ind i grøn frodighed og har en lille, hvidsandet bounty-strand næsten helt for sig selv og dertil en flot udsigt over havet og thailandske øer.

I det modsatte »hjørne« af øen er der også naturoplevelser i Kilim Geoforest Park, som ud over det geologiske med blandt andet utrolige kalkstensklipper formet af vind, vejr og hav, også byder på regnskov og ikke mindst mangrover. Parken er med i UNESCOs globale geopark network.

Det er også her, man kan opleve øens symbol: Den brune ørn – Brahminy Kite. Legenderne fortæller, at Langkawi fik sit navn efter netop disse ørne. På gammelt malaysisk betyder kawi »rødbrun« og langkawi en »rødbrun ørn«.

Kommer man sejlende til Langkawi, bydes man velkommen af en 12 meter høj ørneskulptur, der står med udbredte vinger yderst på molen. Mere sjælden end køn er den, men imponerende.

Der er turistture ud til ørnene, som man lokker til ved at kaste stykker af kyllingeskind ud i det oppiskede vand efter bådens motor.

Tidligere håndfodrede man dem for at få ørnene helt tæt på, så turisterne kunne få de bedste fotos. Det var naturorganisationerne meget fortørnet over, så dette er vist en salomonisk løsning.

Turene går også forbi en af områdets mange grotter, hvor nogle er tæt beboet af flagermus, og en fiske-farm, hvor man kan opleve de forskellige arter på nær hold og få lov til at fodre en rokke.

At bestige øens næsthøjeste bjerg, Mount Machincang på 713 m, bekvemt i en kabinelift, er en anden naturoplevelse. Det højeste, Mount Rayan på 880 m, kan man køre op til ad en 13 km lang snoet vej.

Turen med kabineliften er godt to km, og der er nogle særdeles stejle afsnit. Mellem toppen og mellemstationen kan man vandre på en sti og via en buet hængebro - en imponerende konstruktion. Men vær indstillet på, at især i weekender er der lang ventetid ved kabineliften.

Øens lokale liv møder man bedst på nattemarkederne, hvor man kan småspise sig gennem boder med lokale retter og kikke på handelsvarer, der ikke er målrettet turister.

Der er liv og leben, duft og farver, og hver dag i ugen har sit nattemarked et eller andet sted på øen. De er indtegnet på turistkortene.

Golf: Langkawi 99 East Golf Club, 99east.com, og Gunung Raya Golf Resort, golfgr.com.my
Snorkling: Bedst en times sejlads fra øen i Pulau Payar Marine Park.
For store og små børn: Morac Go-carts nær lufthavnen, Langkawi Canopy Adventure med trekkingture i regnskoven og canopying ned af klippesider. langkawitravel.com. Langkawi Crocodile Farm, hvor der er over tusinde krokodiller og show to gange dagligt. Langkawi Buffalo Park ti minutters kørsel fra lufthavnen med omkring 100 bøfler af racerne Murrah og Swamp, som hovedsalig bruges til mælkeproduktion. Man kan få en tur i bøffelkærre eller på ryggen af de store dyr.
Vi boede: thedatai.com.my
Info: lada.gov.my

Næste side: Historien, højhuse og handels huse