Ø-hop i Dodekaneserne

Vi har besøgt fire af øerne – Kos, Patmos, Kalymnos og Leros – som hver især er helt forskellige.

Foto: Judith Betak.

Pulsen ned, sol på maven, næring til sjælen eller sved på panden – den græske øgruppe Dodekaneserne tæt ved den tyrkiske kyst byder på det hele.

Lad Kos overraske dig
Kos er ikke længere kun fest, ferie og fadbamser for unge. I dag er der i stigende grad fokus på helse for både krop og sjæl.

Næste: Leros

I min landsby ved de alle, hvornår jeg er på arbejde, og hvornår jeg er hjemme igen. Der gik ikke lang tid, før jeg begyndte at vinke til de gamle på kaffebaren, når jeg kørte forbi,« siger 28-årige Niki Barbopoulou.

Hun valgte landsbylivet på Kos, fordi det hektiske storbyliv i først London og så Athen ikke føltes rigtigt mere. På Kos fandt hun et rigtigt håndværkertilbud af et gammelt hus, som lå helt yderst ude på klipperne i en landsby 30 minutters kørsel fra Kos by. Her tre år senere er både huset og Nikis liv forandret.

»Her på Kos har folk lært mig at nyde livet, selvom jeg arbejder meget. Naturen, fællesskabet og den lave puls betyder alt. Jeg kommer ikke ligeså meget i kirken som de gamle i landsbyen. Men de holder øje med, at jeg har det godt. Og det har jeg,« siger Niki.

Også besøgende kan nu opleve det samme som Niki. Hvor Kos tidligere var kendt som ferieøen for de helt unge med hang til druk, drugs og dans på bordene – så fremhæver både turister og fastboende i dag naturen, klimaet, historiens vingesus og livsglæden som det karakteristiske ved øen.

Og det er på ingen måde nye tanker på Kos. Lægekunstens fader Hippokrates levede her på øen fra 460-370 f. kr.  Hippokrates gik ind for forebyggelse gennem mådehold og en sund levevis, og han mente, at hvis folk blev syge, så var det på grund af en eller anden ubalance i systemet med fysisk eller psykisk baggrund.
Det, som i dag kaldes alternativt medicin, var grundlaget for den lægekunst, Hippokrates grundlagde på Kos.

I Kos by kan du se det gamle platantræ, i hvis skygge, Hippokrates underviste sine elever. Det er nu nok ikke helt det samme træ, for platan-træer bliver kun omkring 200 år gamle, men øboerne har gennem generationer sørget for at plante nye frø som erstatning for det gamle træ.

Tre km udenfor byen kan man besøge Asklipieion, som var oldtidens svar på et spa- og wellnesscenter med lægelig behandling.

Stedet er bygget som tre terrasser op af en pinjeklædt bakke. På den nederste terrasse var de romerske bade, hvor de tilrejsende kunne begynde med at vaske deres trætte og snavsede kroppe. På mellemste terrasse gav de deres medbragte offergaver til præsterne og modtog til gengæld mental renselse af præsterne. På øverste etage tog lægerne over med behandlinger, som de havde lært af Hippokrates.

Herefter fulgte rekreation i de healende omgivelser, hvor både temperatur, fugtighed og udsyn skulle være optimale for helbredelse 11 måneder om året. Patienterne fik særlige diæter og brugte tiden på digte, filosofi, kultur og sport.

I dag bliver oldtiden levende, når man sidder på toppen med udsigt over først pinjetræer og cypresser i en palet af grønne nuancer, længere ude det azurblå Ægæerhav og endnu længere ude Tyrkiet i horisonten. Der er hedt og så stille, at de mange fugles forskellige fløjten nemt skelnes fra hinanden. Her dufter af pinjetræer og timian – en sød duft som af honning. I de fjerne brøler en ko – ved siden af høres fodtrin i gruset fra et par, der taler helt lavt sammen. Man kan ikke undgå at blive mærket af stemningen og stedet.
Vel nede igen kan man nyde et glas friskpresset appelsinjuice i en skyggefuld have af vederkvægende planter, blomster og træer.

De lokale busser fungerer fint på Kos, men der er også masser af muligheder for at leje bil, knallert eller cykler, så man kan komme rundt på øen.

Så snart du kommer uden for Kos by, er du på landet med græsmarker, vinstokke, valmuer og oliventræer. Ind imellem passerer du små landsbyer som Nikis, hvor de gamle ordner verdenssituationen på den lokale kaffebar.

På den sydlige del af øen finder du nærmest paradisiske sandstrande, hvor det efter en tur i bølgerne og et par timers strandliv er umuligt at bevare bare et gran af pessimisme.

Oppe i bjergene er den lille – om end noget turistede – landsby Zia et besøg værd. For det første finder du her øens absolut smukkeste solnedgang med udsigt over den frodige ø. Men der er også et par tavernaer, hvor I kan nyde en romantisk middag på terrassen, når solen er gået ned.

Hvis du skulle få abstinenser og begynder at længes efter lidt mere »gang i den« så fortvivl ikke. Der er stadig en bargade i Kos by, hvor musikken dunker ud af højtalerne fra hver sin bar fra sidst på aftenen. Og hvor turisterne nyder kombinationen af solbrændthed, berusende løssluppenhed og måske muligheden for en sommerflirt.

Det kan du opleve på Kos
1. Det arkæologiske museum i Kos by, hvor der bl.a. står en statue af Hippokrates og Athene.
2. Johanitterriddernes borgruin.
3. Platantræet, hvor Hippokrates underviste.
4. Asklepion – et hospitalsområde fra oldtiden, hvor man både helbredte sjæl og legeme.
5. Det rekonstruerede romerske hus i Kos by.
6. Solnedgang i landsbyen Zia
7. Paradise beach – øens populære sandstrand.
8. Besøge markedshallen på torvet i Kos by.
9. Powershopping i Kos by – der er både turistshops og modebutikker.
10. Bar-gaden med fest, farver og løssluppenhed efter midnat.

Næste: Leros