Nyt rejsemål i Europa skaber debat

Det er politisk ukorrekt, mener folketingsmedlem, som nu drager udenrigsministeren og også gerne EU ind i Tyrkiet Ekspertens nye helårsdestination: Nordcypern.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var som at pirke til et hvepsebo, da Tyrkiet Eksperten lancerede sit nye rejsemål: Nordcypern.

Læs også: Det gør du bare ikke!

For hvor f.eks. Bravo Tours kun fik skæve smil med på vejen med sine rundrejser i Nordkorea, så hagler kritikken om de "politisk ukorrekte" rejser til Nordcypern ned over Tyrkiet Eksperten.

Den nordlige del af Cypern har været besat siden 1974, og Danmark anerkender ikke Nordcypern som selvstændig stat. Det gør kun Tyrkiet.

Mange af hotellerne i Nordcypern "tilhører græsk-cypriotere og blev stjålet i forbindelse med den tyrkiske invasion i 1974", lyder kritikken.

Og rent konkret klantres Tyrkiet Eksperten for, at ni ud af de hoteller, bureauet fra maj vil sende danske charterturister ned til, tilhører græsk-cyprioter.

Spørgsmål til ministeren
Senest har folketingsmedlem Kenneth Kristensen Berth (DF) sendt spørgsmål til udenrigsminister Lene Espersen om sagen, skriver Take Off.

Han spørger, om det er acceptabelt, at Tyrkiet Eksperten gør Nordcypern til charterdesitination, og om internationale regler om "anvendelse af krigsbytte" kan forenes med rejsebureauets brug af de ni hoteller, der er "stjålet fra græsk-cypriotiske borgere", som han udtrykker det.

Endelig vil Kenneth Kristensen vide, om udenrigsministren evt. på EU-plan vil arbejde for et forbud mod, at europæiske rejsebureauer tilbyder rejser til det "tyrkisk besatte Nordcypern".

UMs rejsevejledning
På Tyrkiet Ekspertens hjemmeside omtaler man hverken øens deling eller de politiske forhold omkring Cypern/Nordcypern. Kun den fælles forhistorie og rejsemålene Kyrenia, som ligger på øens nordkyst, og Famagusta, der ligger tæt ved grænsen (hvilket ikke nævnes) samt hotellerne.

Men der er ved rejserne et link til det danske udenrigsministeriums rejsevejledninger, der i øvrigt slet ikke omfatter hverken Cypern eller Nordcypern.

De svenske myndigheders vejledninger nævner imidlertid Nordcypern, og oplyser, at hverken Sverige eller EU anerkender Nordcypern og da EUs regelsæt ikke eksisterer her, bør man tjekke sine forsikringsforhold, inden rejser til området.

Illegal indvandrer
I de britiske myndigheders rejsevejledning gøres opmærksom på, at hvis man rejser ind i Cypern via den nordlige dels havne eller lufthavn, vil myndighederne i Republikken Cypern anse en for illegal indvandrer, hvis man krydser grænsen til den sydlige del af Cypern.

Hos Tyrkiet Eksperten tager man situationen roligt.

"Vi har noteret os, at flere andre lande, herunder England, Tyskland, Holland og Belgien sender gæster til Nordcypern, og vi håber og forventer, at vi kan gøre det samme," siger informationschef Morten Ravn.

Læs også: 10 steder du ikke må se