Nyt hotel-eventyr i Paris

Shangri-La, der kendes som luksushoteller i det meste af Asien, er for første gang kommet til Europa, og det er sket i Paris.

Foto: Marie Varming

Hvis man skal betale over 5.000 kroner for et hotelværelse, er der så ikke tv på toilettet og en kage til ungerne? Jo, på det nye Shangri-La Hotel i Paris er der kager, bladguld og udsigt for alle pengene i historiske omgivelser.

Bløde lædermøbler, fint betrukne stole, guldornamenter i loftet og buldrende ild i pejsen hilser gæsten velkommen.

Læs også: Luksustelte på vandet

Og det uanset om man besøgte familien Bonaparte, da pariserpalæet stod klar i 1890erne, eller betræder de samme parketgulve i 2011, hvor palæet nu står klar som det 80. hotel i Shangri-La kæden.

Shangri-La, der kendes som luksushoteller i det meste af Asien, er for første gang kommet til Europa, og det er sket i Paris, hvor det stjernebesatte hotel har budt tilrejsende og parisere velkommen siden slutningen af sidste år.

Og der er blevet taget godt imod det, selv om man må punge ud med mellem 5.000 og chokerende 134.000 kroner for at sove en nat i de historiske gemakker. Og så er morgenmad ikke inkluderet! Alligevel har hotellet for tiden en belægningsprocent på godt 60 procent.
En del af strategien er at holde den nederste etage af hotellet åben for pariserne.

»Det skal være sådan, at parisere kan komme ind fra gaden og drikke en kop kaffe i salonerne, få en drink i Le Bar eller spise på restauranterne. Den autentiske parisiske stemning er nemlig noget, som også hotellets overnattende gæster kan lide,« siger Claudia Hubig-Schall, som er PR-ansvarlig for hotellet.

Og det overnattende klientel er af en ganske bestemt støbning. I modsætning til, hvad man skulle tro, er det ikke habitklædte IT-bosser fra Fjernøsten eller oliesheiker med hang til arkitektur à la Versaille, som indtager Shangri-La. Størstedelen af hotellets overnattende gæster er amerikanske og engelske turister med en større japansk gruppe på en klar tredjeplads.

Men om man er amerikansk turist, britisk aristokrat eller japansk forretningsmand er ikke afgørende for, om man kan se tv på sit hotelbadeværelse. Det er skam standard i alle værelser, ligesom knap halvdelen af alle værelser og suiter har direkte – meget direkte – udsigt til selveste Eiffeltårnet, som er så tæt på, at man næsten kan røre det. Især hvis man er gæst i et af de mange værelser, som har privat balkon eller tagterrasse.

Med plysstole i restauranterne og tagterrasser, som indbyder til cocktailfester, er det svært at se, at også børn er velkomne gæster på det nye Shangri-La.

Men ja. Når swimmingpoolen i hotellets fitnesscenter står klar i slutningen af 2011, vil børnene kunne svømme – i selskab med mor eller far. Og børn, der tjekker ind sammen med deres forældre, bliver forkælet af hotellet med juice, Madeleine-kager, et spil memory at fordrive tiden med, en pandabamse, en slikskål samt deres helt eget personlige checkin-kort. Suiterne og de store værelser har alle plads til enten en tremmeseng eller en ekstra seng, som børn kan sove på. Der er for eksempel sovesofa i suiternes stuer, som så omdannes til værelse om natten.

Ligesom palæets bygherre og første beboer, Roland Bonaparte, var stor beundrer af Asiens mysterier, er Shangri-La kædens malaysiske ejer stor fan af Paris.

Derfor er det ikke underligt, at hotellets tre restauranter kombinerer det franske og det asiatiske køkken. Indtil videre er fusionsrestauranten La Bauhinia og den franske restaurant L’Abeille de eneste, som er åbnet for offentligheden, men til sommer åbner også Shang Palace, som vil give gæsterne smag for det kantonesiske køkken. Og det er ikke bare affodring af hotellets gæster, som stjernekokken og øverste chefkok på hotellet, Philipe Labbé, har ambitioner om.

»Vi siger jo, at vores mål er at glæde gæsterne hver eneste dag, men vi kan lige så godt være ærlige og sige, at både L’Abeille og Shang Palace har ambitioner om at få michelin-stjerner,« fortæller Claudia Hubig-Schall. 

Og det er ikke et ukendt fænomen for Philipe Labbé. Den franske køkkenchef havde hele to michelinstjerner i sin seneste kokkehue. Med interesse for både det franske og det asiatiske køkken bliver han nu manden, som skal skaffe Shangri-La de eftertragtede stjerner på en eller flere af de tre restauranter.

Da Roland Bonaparte (grandnevø til Frankrigs berømte kejser) besluttede sig for at opføre sit hjem på Avenue d’Iena ved siden af det dengang helt nye Eiffeltårn, var det ikke kun til ham selv. Hans 14-årige datter, Marie, flyttede med ind i det store palæ, og da Roland Bonaparte døde i 1924, arvede hun stedet. Marie var i mellemtiden blevet til en rigtig prinsesse, idet hun i 1907 blev gift med prins George af Grækenland og Danmark. Parret boede i Athen, og prinsesse Marie valgte derfor at sælge sit mondæne barndomshjem i Paris.

Hun solgte palæet til Suez Canal Bank Company, men forinden blev alt inventaret foræret til Malmaison slotsmuseum, som rummer memorabilia fra Napoleon-æraen. Sidenhen var palæet først luksuslejligheder for velhavende parisere og derefter kontorbygning, indtil Shangri-La i 2006 overtog stedet, som efterhånden var i en sørgelig forfatning. I dag er palæet ikke blot gennemrestaureret og moderniseret, men det står nu også opført på listen over bevaringsværdige steder hos de franske fredningsmyndigheder.

Læs også: Rig og sexet i St. Tropez