Nye bagageregler kan ende i kaos

Fra april kan de enkelte flyselskaber helt selv bestemme, hvilke regler der gælder for bagage. Kritikere frygter et kaos.

Nu bestemmer flyselskaberne selv via en ny database, Automated Baggage Rules, og det kan i praksis give et hav af forskellige regler for bagage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ender det i det rene kaos? Eller bliver det en fordel for den enkelte flypassager?

Læs også: Bange for at miste bagagen

Det diskuteres livligt, og fremtiden vil vise, hvordan de nye lempede regler for flyselskabernes indflydelse over "egen" bagage kommer til at fungere.

Fra 1. april 2011 kan de enkelte flyselskaber nemlig selv fatsætte deres bagageregler.
Den internationale organisation for flyselskaber, IATA, fastsætter ikke længere fællesregler for satser, maksimumsgrænser for bagage og vægt om bord på flyene.

Nu bestemmer flyselskaberne selv via en ny database, Automated Baggage Rules, og det kan i praksis give et hav af forskellige regler, og måske også mulighed for selskaberne til at sætte priserne op, som skeptikerne frygter.

Modsat kan det også give en ny konkurrece mulighed selskaberne imellem.

Vil give enklere indtjek
Rent praktisk frygter mange i rejsebranchen kaos, f.eks. for passagerer, der skal benytte flere forskellige selskaber på en flyrejse som i værste fald har hver sine bagageregler.

IATA's begrundelse for at indføre Automated Baggage Rules er, at flyselskaberne vil tjene penge på, at systemet giver korrekte regler ud til alle salgskanaler. Det vil give enklere og hurtigere bagagehåndtering ved indtjek, og færre dyre "bagagesager" flyselskaberne imellem.

For passagererne vil de nye regler gøre det tydeligere, hvad rejsens dele koster, og dermed også gøre det lettere for den enkelte at bestemme, om de skal pakke det hele som almindelig bagage eller håndbagage, mener IATA.

Systemet vil også gøre det lettere for passagererne at undgå kedelige og dyre overraskelser ved check-in og flyskift.

Se også: 9 lette råd til en lettere kuffert