Nu er det tid til karneval

Svedende bare baller eller frosne næser? Det afhænger af, hvor karnevalet finder sted - her er en guide til ti karnevaler rundt om i verden.

Kvindelig deltager ved karnevallet i Rio de Janeiro i Brasilien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en kamp mod tiden.

Næste: 5 KARNEVALER I RESTEN AF VERDEN

Det er det altid for de mange sambaskoler i Rio de Janeiro forud for årets karneval.

Men i år er det ekstra hektisk i 3 af de i alt 12  sambaskoler, der skal deltage i konkurrencen og i den store parade. De måtte nemlig se alle deres kostumer og parade-flåder gå op i røg, da Uniao da Ilha sambaskoles store lagerbygning udbrændte

Ilden brød ud 8. februar, og den bredte sig med en sådan hast, at ingen af de i alt 8.000 kostumer eller ni gigantiske flåder blev reddet.
Men ingen personer kom til skade under branden.

Nu arbejdes i døgndrift i Portela, Grande Rio og Uniao da Ilha skolerne - og helt sikkert er det, at når "nødflåderne" fra de tre skoler med musik, sang og dans kommer gennem Rios gader, vil de blive mødt med ekstra sympati og bifald fra de mange tilskuere.

Sæsonen for karneval er i fuld gang. I mange byer har der været fester og optog i ugevis. Men det er i den kommende weekend, det kulminerer.

Fra søndag 6. marts til tirsdag 8. marts - da går det for alvor løs i karneval 2011 - blandt andet i de ti byer herunder.
 

5 KARNEVALER I EUROPA
 

Carnaval de Binche
Binche, Belgien
Byens karnevalshistorie går formentlig helt tilbage til det 14. århundrede. I dag er karnevalet i Binche på UNESCOs liste over verdens kulturarv.
Gilles er de centrale figurer i karnevalets optog, og det er en ære for byens mænd - uanset alder - at være en Gille. De optræder med voksmasker, farvestrålende tøj og træsko og danser og tramper til trommespil, mens de jager onde ånder væk med stave.
På karnevalets sidste dag bærer de giganske hatte af hvide strudsefjer, og alle Gilles har kurve med appelsiner, som de kaster til eller efter tilskuerne.
Info: carnavaldebinche.be

Weiberfastnacht
Køln, Tyskland
Kvindernes festnat er helt specielt for byen og den traditionelle start torsdag før selve karnevalet.
Festen blev holdt første gang i 1824 som protest mod, at kvinderne ikke måtte deltage i karnevalet.
Den dag i dag "stormer" de rådhuset for at tage magten, og derefter starter festen. Ikke med optog, men med udklædte kvinder, der "turer byen", og her er det blandt andet tilladt, at kvinderne klipper alle mænds slips over, blot de kvitterer med et kys.
Info: koeln.de

Carnevale di Venezia
Venedig, Italien
Måske Europas mest kendte karneval, hvor private baller, fester og offentlige begivenheder afløser hinanden i det meste af en måneds tid.
Men der festes især fra weekenden før og i selve fastelavnsweekenden frem til den traditionelle afslutning kl. 24 den 8. marts, hvor "Den stille Regatta" af gondoler sejler fra Rialtobroen til Markuspladsen.
Karnevalets tema er det 19. århundrede, dengang i den senromantiske tid for 150 år siden, da byen var præget af sensuelle heltinder i krinoliner og korsetter og mænd i krig med østrigske soldater.
Info: carnevale.venezia.it

Carneval de Nice
Nice, Frankrig
Siden 18. februar har der været karneval i byen, og hvert år sit tema.
I år er det "Le Roi de la Méditarranée" - Middelhavets konge, som i følge med "store hoveder" og store flåder dekoreret efter årets tema ankommer til "Place Masséna". Derefter går det slag i slag med fester og parader - blomsterparaden tiltrækker tusinder af tilskuere.
Andre traditionelle begivenheder i karnevallet er det oplyste optog, børnenes bal, "le Bain de Carnaval" (bad i havet) og endelig karnevalets afslutning, hvor "Kongen af Karnevalet" alene føres til et bål ved havet, hvor han brændes af og hele festen ender med musik og et stort fyrværkeri over Baie des Anges.
Info: nicecarnaval.com

Carnaval de Santa Cruiz
Santa Cruiz, Tenerife, Spanien
Karnevalet på kanarieøen, Tenerife, er landets største karneval, og det regnes for en af de vigtigste festivaler i turistsammenhæng, og det har da også fået UNESCOs udnævnelse som kulturel arv med i købet.
Årets tema for karnevalet er "El Padre de las Murgas" - alle gademusikanters far - som en hyldest til øens stolte søn, Enrique González Bethencourt, som blandt meget andet har stået bag NiFú-NiFá - orkestret og de mange Murgas-grupper - syngende og spillende klovnegrupper -  som deltager i karnevalet.
carnavaltenerife.es 

Næste: 5 KARNEVALER I RESTEN AF VERDEN