Nu er det slut med at bestige Ayers Rock

På grund af Ayers Rocks status som hellig blandt den oprindelige befolkning skal det fremover være forbudt at bestige den ikoniske klippe.

Den enorme Ayers Rock, eller Uluru, i Australiens Northern Territory. Foto: Wikimedia Commons Fold sammen
Læs mere

Ayers Rock – eller Uluru, som det oprindelige aboriginal-navn er – har i årtier tiltrukket stadigt flere nysgerrige turister, som vil besøge den majestætiske gigantsten. Det er ganske forståeligt, for stenen, som er 350 meter høj og 3,6 km lang, gemmer på talrige kilder, vandhuller, huler og gamle hulemalerier. Den er desuden et populært sted at klatre, men det er snart slut, fastslår de australske parkmyndigheder, som vil indføre et totalt stop for klatring på Uluru.

Gennem mange år er de lokale venligt, men bestemt blevet bedt om at afholde sig fra at klatre på klippen, men forbuddet har endnu ikke været gældende for turister. Den enorme røde klippe ligger i Uluru-Kata Tjuta National Park i Australiens Northern Territory, og ud over at være på UNESCOs verdensarvsliste betragtes klippen som hellig af de indfødte Anangu-folk. Det er netop hensynet til de indfødte, der gør, at klippen skal lukkes for yderligere klatring.

»Ayers Rock er et yderst vigtigt sted og ikke en legeplads eller forlystelsespark som Disneyland,« siger bestyrelsesformand i de australske parkmyndigheder Sammy Wilson.

Mere end 250.000 mennesker besøger parken hvert år, og 40.000 af dem er bjergbestigere. Forbuddet træder i kraft den 26. oktober 2019. Det vil fortsat være muligt at vandre eller cykle rundt om klippen, ligesom helikopterture og ridning på kamelryg vil være tilladt. Besøgende vil således fortsat kunne lære om den lokale oprindelige kultur og se kunst på Uluru-Kata Tjuta National Parks kulturcenter.