Nordlys-turister letter fra Sverige i januar

Spaceport Sweden lancerer nu sit første rumturisme-produkt: Nordlys-flyvninger fra Kiruna nord for polarcirklen.

Foto: Tore Meek

Om tre år skal rumturister efter planen lette med rumskib fra Spaceport Sweden om bord i et rumskib fra Virgin Atlantic, men allerede i januar 2012 tages "rum-lufthavnen" i Sverige i brug.

Læs også: Rum-turismen rykker nærmere

Det sker når Spaceport Sweden starter sine aktiviteter med nordlys-flyvninger. Premiere-flyvningen finder sted 15. januar 2012, og der bruges et Beechcraft 200-fly, der kan medføre ni passagerer.

"Nordlys er et naturligt rum-fænomen, og vores gæster får en helt særlig mulighed for at opleve det mytiske nordlys," siger Karin Nilsdotter, adm. direktør for Spaceport Sweden.

Med sin placering nord for polarcirklen ligger Kiruna perfekt i forhold til at opleve nordlys. Vejret i området er normalt godt, og de kommende år ventes øget sol-aktivitet og dermed mere nordlys.

Premiere-flyvningen vil blive fulgt af tre flyvninger mere, nemlig 5., 12. og 19. februar 2012. Turene starter i ishotellet i Jukkasjärvi, hvor man får en kort introduktion til nordlys.

Derefter transporteres man til rum-lufthavnen og flyves over eventuelle skyer med udsigt til nordlyset fra første række. Prisen vil ligge på ca. 4.000 kr. for en basic-tur med overnatning på ishotellet, flyvetur og diplom.
Mere info: www.spaceportsweden.com

Hvad er nordlys?
Fænomenet nordlys opstår, når energirige partikler fra solen skydes ind i atmosfæren ledet af jordens eget magnetfelt. Partiklerne træffer luftmolekylerne, og mellem 90 og 300 kilometer fra jorden bliver noget af kollisions-energien sendt ud som lys. Nordlys forekommer aldrig i højder under 80 kilometer og sjælden over 500 kilometer.

Læs også: Nyt rumudspil - London-Tokyo på 90 minutter