Ni ud af ti vil ikke droppe flyrejsen

Klimaforandringer eller ej. Vores ferierejser til syden vil vi have, og vi blæser på CO2-kompensation i den forbindelse, viser ny undersøgelse.

Kun 11 pct. af danskerne vil købe CO2-kompensation eller helt undlade at flyve for at minimere deres påvirkning af miljøet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Richard Bouhet

Meget vil vi gøre i klimaets navn. Spare på strømmen, købe økologisk og skifte bil til en mere energivenlig af slagsen.

Læs også: 5 steder for klimaturisten

Men spare på ferien. Nix. Ni ud af ti danskere vil ikke droppe flyrejsen - og har heller ikke i sinde at købe CO2-aflad i den forbindelse, viser en ny global undersøgelse, som Codan Forsikring og dets moderselskab RSA har gennemført.

Her svarer 11 pct. af danskerne, at de vil købe CO2-kompensation eller helt undlade at flyve for at minimere deres påvirkning af miljøet. Og i den forbindelse er det overraskende, at de unge - som ellers generelt hævdes at være mest miljø- og klimabevidste - er mindst villige til at betale ekstra eller droppe flyrejsen. Kun 7 pct. svarer, at det vil de.

Mange rejsebureauer har ellers gjort det lettere for forbrugerne at træffe grønne rejsevalg - men det er svært at få budskabet igennem.

Ingen vil betale ekstra for rejser
"Forbrugerne betaler nødigt ekstra for at gøre rejsen miljøvenlig," erkender pressechef Rikke Koks Andreassen, Apollo.

Her har rejsebureauet siden 2005 arbejdet målrettet for at få kunderne til at forholde sig til bæredygtighed, og rejsebureauet har bl.a.  løbende udvidet udbuddet af klimavenlige hoteller og givet kunderne mulighed for at gøre flyrejsen grøn ved at tilkøbe CO2-kompensation.

"Desværre har det vist sig at være sværere end først antaget. Det er et langt sejt træk og en udvikling, som jeg mener, at virksomhederne har et stort ansvar for at være med til at drive. Men vi opgiver ikke kampen, for det er vigtigt for os som rejseselskab at være med til at passe på den verden, vi arbejder i,” siger pressechef Rikke Koks Andreassen, Apollo.

Virksomheder vil heller ikke betale ekstra
Også mange ruteflyselskaber tilbyder kunderne at gøre deres flyrejser CO2-neutral, og også her er det forsvindende få, der gør det. Ganske vist er der f.eks. hver måned 1.800  passagerer hos Austria, der vælger denne mulighed. Det er 9 pct. af alle online-bookinger, men kun 0,2 pct. af  det samlede antal passagerer.

Og det er ikke kun de private rejsende, der blæser på klimaet. Også virksomhederne er meget tilbageholdende med at betale ekstra for flybilletterne.

Flybranchen står for mellem 2 og 3 pct. af den samlede udlening af drivhusgasser.