New York for de mindste

Selv om det ikke er her, man finder puslepladser på caféerne, er der masser af børnevenlige steder i den hektiske amerikanske metropol. Her er ti af dem.

Manhattan har mange åndehuller ud over Central Park. I Midtown er Bryant Park en lille frankofil oase med caféborde og promenader mellem højhusene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Timm Vladimir/globaleye.dk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

New York City er som bekendt byen, hvor man kan købe kyllingesuppe 24 timer i døgnet og altid finde en åben cocktailbar, stifte bekendtskab med alverdens eksotiske kulturer og nyde den ypperligste kunst.

Se også: Børnevenlig ferie til Oslo

New York er byernes by i mulighedernes land. Bare ikke for børn!
Det har i hvert fald altid været vores indtryk. Manhattan er de voksnes legeplads – børn henvises venligst til roligere forstæder med mindre trafik og færre fristelser.
Derfor kom vi på noget af en opgave, da vi besluttede at genopleve byen med vores et år gamle søn, Cassius.
For hvad kan man egentlig lave i New York, når man hverken kan gå i teateret, på MOMA eller barhoppe sig igennem Meatpacking District?

Heldigvis har New York også masser af tilbud til børn og børnefamilier. Der er i løbet af de sidste ti år sket en generel oprydning i New York, som gør at byen nu fremstår renere, roligere og meget mere børnevenlig.
Det er stadig ikke her, man finder puslepladser på caféer og elevatorer på subwaystationer, for byen er traditionelt ikke gearet til små børns behov. Men til gengæld er der et væld af unikke New Yorker-oplevelser, som selv helt små børn – og deres forældre – kan have en fest med. Og som den helt store bonus er new yorkerne lige så fantastisk sjove og imødekommende over for børn, som de er for voksne.

Museum
I hjertet af Brooklyn ligger Brooklyn Children’s Museum, som har udstillinger specielt møntet på børn og barnlige sjæle. Meningen er, at børnene skal aktiveres og lære noget, mens de har det sjovt. Her kan man prøve at være arkitekt og bygge sit eget hus, være astronaut for en dag, prøve surf- og snowboardsimulatorer, klatre, dyrke kampsport eller være hemmelig agent. Der er skiftende udstillinger, så temaerne varierer.
brooklynkids.org

Legetøjsbutik
På 58th and Fifth Avenue ligger den legendariske legetøjsforretning FAO Schwarz, hvor personalet demonstrerer legetøjet i gangene. Børn opmuntres til at være med i boldspil og afprøve skøre musikanlæg, så besøget føles mere som en legeaftale end et butiksbesøg. Man kan også brænde og dekorere sin egen keramik, se Barbie-modeshow, få læst eventyr højt eller lave sin egen Muppet-dukke. Og det er nærmest obligatorisk at prøve det berømte kæmpeklaver, som Tom Hanks spillede på i filmen »Big«. Når personalet ikke selv giver smagsprøver på halsbrækkende klavershows, er både børn og voksne velkomne til at prøve at hinke sig frem til en melodi.
fao.com

Legeplads

Når børn og voksne har brug for en pause fra gadernes larm og leben, har New York heldigvis rigtig mange legepladser, hvor alle kan få et hvil og lidt børnetid. På Union Square ligger en særlig skæg legeplads med muligheder for alle aldre, også spædbørn. Her er udfordrende klatrestativer, babygynger, sandkasser og rutchebaner, oven i købet med gummimåtter over alt på jorden, så ingen slår sig. Ved siden af legepladsen kan de voksne slappe af under skyggefulde træer eller købe friskpresset hindbær/rabarberjuice på det daglige Farmer’s Market. Andre gode legepladser finder man eksempelvis i Madison Square Park (inklusive en lille vandlegeplads) og på Tompkins Square i East Village.

Restaurant
Der er ikke overvældende mange familievenlige restauranter i New York, hvis man vel og mærke ikke har tænkt sig at spise på kedelige fast food-kæder. Men de, der er, sætter til gengæld nye standarder for, hvor lækkert et måltid kan være for hele familien. På Bubby’s i Tribeca (de har også en filial i Dumbo) tilbydes børnefamilier straks babystol, en børnetegnet børnemenu, farvekridt og legetøj, så junior er beskæftiget og føler sig velkommen. Lokalet er lyst og lækkert med masser at kigge på og snakke om, og maden er gourmetcafémad af råvarer fra små farmere i oplandet. Mens man venter på maden, kommer der hjemmebagte scones med smør og syltetøj på bordet, så de smås sult ikke når at tage overhånd, og i kælderen kan man muntre sig med at tage billeder i en fin, gammel pasfotoautomat.
bubbys.com

Park
Midt i det pæne Midtown Manhattan ligger Bryant Park som et lille åndehul mellem skyskraberne. Omkring en stor græsplæne ligger en skyggefuld promenade, som med utallige caféborde og -stole leder tankerne hen på en parisisk park. Her er hyggelige caféer, udendørs sommerbiograf og gratis lektioner i alt fra yoga til strikning. En fin lille karrusel og et udendørs børnebibliotek underholder de mindste, mens større børn kan spille bordtennis eller petanque. Om sommeren er her ugentlige trylleshows og børneteater.
bryantpark.org

5 hurtige
I East Village og Brooklyn ligger små community gardens, hvor man kan nyde de lokales botaniske haver, skrammelkunst og køkkenhaver. Opslag i kvarterene orienterer om dukketeater- og børnemusikarrangementer.   

The High Line er en moderne park, som stadig er under konstruktion, på den gamle højbane i West Manhattan. De gamle jernbanespor dækkes nu af blomsterbede og træpromenade. Her er nogle fænomenale udsigtspunkter over vejbanen og forskellige aktiviteter for børn og voksne.

Kat’z Delicatessen på Lower East Side er en gammel jødisk deli, som er blevet en institution på Manhattan. Deres travle skrankeservering og antikverede talonsystem er lige så underholdende, som deres »pastrami on rye« smager godt. Og så har de børnestole!

Ingen rejse til New York uden et besøg i Central Park. Søen, klipperne og de store vidder midt i byen er i sig selv en oplevelse. Derudover byder parken på masser af børnevenligheder som Central Park Zoo og Tisch Children’s Zoo, karussel, teater og skøjtebane om vinteren.

Sweetie Pie er legemliggørelsen af enhver lyserød pigedrøm af en café. Cupcakes, farvede marengs og glasurovertrukne kager giver selv den støste slikmund hvinen i tænderne for resten af dagen.

Har du ikke booket sommerrejsen endnu?
Søg billige charterrejser fra alle store danske bureauer her!