Ned i Colosseums grumme fortid

Roms store seværdighed er nu sikret og restaureret, og åbner i næste uge for første gang til kældrene, hvor gladiatorer og vilde dyr blev holdt fanget inden kampen om liv og død.

Foto: Ettore Ferrari
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi har læst om dem, og set dem på film - Gladiatorkampene.

Læs også: Få det store gys i Colosseums kældre

Det var en yndet forlystelse i antikkens Rom. Hvor byens borgere mødtes i det store Colosseum teater for at overvære kampe om liv og død og se gladiatorerne kæmpe med løver og andre vilde dyr.

Men fra næste uge, kan man selv næsten føle det. Da åbner Colosseum nemlig for første gang sine kældre og grumme fortid.

Dernede, hvor løver og tigre brølede bag tremmerne, og hvor gladiatorerne ventede i deres indelukker, inden de skulle se døden i øjnene. Dernede, hvor underholdningen - hele det dødelige show - blev organiseret.

Plads til 50.000 tilskuere
Det gamle amfiteater blev bygget af kejser Vespasian og taget i brug i år 70. Det havde plads til 50.000 tilskuere til gladiatorkampe og ind imellem også henrettelser.

Men i vore dage er resterne af bygningen i meget dårlig stand. I 1970'erne lukkede de øverste etager for adgang for publikum. Og samtidig er Colosseum en af byens store seværdigheder med over 18.000 besøgende hver dag, som har skullet stuves sammen i de "sikre områder".

Nu er et større restaureringsarbejde afsluttet, og i næste uge åbnes der igen for adgang til de øvre etager ligesom de besøgende for første gang kan komme ned i kældrene.

Manglede plads til de besøgende
"Idéen var både at skaffe mere plads til de besøgende, men også at give en helt ny oplevelse," siger Colosseums direktør,  Rossella Rea, til Assotiated Press.

Der bliver guidede ture i de nyåbnede områder, og det for maksimalt 25 personer ad gangen. Her vil de besøgende opleve "Porta Libitina" - dødens port, hvor de, der ikke overlevede gladiatorkampen, om det så var løven eller gladiatoren, blev båret ud fra den runde arena.

Modsat de øvre etager af amfiteatret, var kældrene under Colosseum i god stand.

I årets første otte måneder har der været 4,5 mio. besøgende i Colosseum, hvor der inden åbningen af de nye områder, kun er adgang til omkring 35 pct. af den arkæologiske seværdighed.

Læs også: Verdens mest overvurderede seværdigheder