Nazi-slot er nu museum

Heinrich Himmlers slot Wewelsburg er permanent udstillingssted for de mange uhyrligheder begået af SS under 2. Verdenskrig

Luftfoto af Wewelsburg. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godt gemt væk øst for Dortmund i Tyskland ligger slottet Wewelsburg. Og det havde Heinrich Himmler, der havde hovedansvaret for jødeudryddelserne under 2. Verdenskrig,  planer om at gøre til hjemsted for toppen af terrororganisationen SS.

Læs også: Verdens mest besynderlige arkitektur

Slottet var tænkt som udklækningssted for SS-toppens syge ideer og et sted til at ære egne døde. Men i virkeligheden fik slottet aldrig den rolle, som Himmler havde tænkt sig, for det stod først færdigt til formålet i 1943, og der krævede modgangen i krigen Himmlers og SS-toppens tilstedeværelse andre steder.

Men indretningen af slottet til Himmlers formål gik i gang, og fanger fra den nærliggende koncentrationslejr i landsbyen Wewelsburg blev sat til arbejdet med  bl.a. den mystiske krypt med den evige flamme og den store mødesal i nordtårnet. Al udsmykning blev fjernet og kun den rå stenmure stod tilbage for at gøre slottet så dystert som muligt.

Det bedst kendte møde på slottet fandt sted i 1941, hvor Himmler forklarede en gruppe højtstående SS-officerer, at formålet med den nært forestående invasion af Sovjetunionen var at decimere den slaviske race med 30 millioner mennesker.

I disse omgivelser har man nu samlet en lang række dokumenter og ting fra SS i en permanent udstilling, der netop er åbnet. Her er SS-uniformer med dødningehoveder, et instrument til at måle hovedformen, så racen kunne bestemmes og medaljer.

Og der er de særlige julelamper, som SS-officererne fik til vintersolhverv, som nazisterne opfordrede til at fejre i stedet for kristi fødsel. Og tallerkener med ørne og SS-symboler fremstillet i Dachau.

Besøgende har altid været interesseret i SS-kulten og dens historie, og det er den efterspørgsel som den permanente udstilling skal efterkomme.

Forud for åbningen har der været en vis frygt for, at nynazister skulle gøre slottet til et sted, hvor de ville hylde ondskaben, men overvågningskameraer og et vågent personale skal hindre det. Alle, der bærer noget der minder om nazi-symboler vil blive smidt ud, erklærer museet.