Naturskøn camping for hele familien

Få minutters kørsel fra Silkeborgs store turistattraktion, Himmelbjerget, ligger Ry og Holmens Camping. Her er der plads til lystfiskeri og kanosejlads for store og små i pagt med naturen

Få steder i Danmark matcher Søhøjlandet i skønhed. Her tårner Himmelbjerget sig over Silkeborg og et smukt, forgrenet net af søer og åer omkranset af grøn ege- og bøgeskov. Tæt ved Himmelbjerget ligger Ry – en hyggelig landsby ved søbredden, få minutters kørsel fra ’bjerget’. BT Rejser har testet den lokale campingplads, Holmens Camping.

Jeg er barn af charterturismen, men har giftet mig ind i en camping-glad familie. Hver pinse samles familiemedlemmer fra nær og fjern til den årlige pinsefrokost, der år efter år løber af stablen på udvalgte campingpladser rundt om i landet. Det har efterhånden taget klanen vidt og bredt på Fyn, Vestkysten, det midtjyske, Sønderjylland og Nordtyskland. Selv Sjælland har man vovet sig til. En enkelt gang.

Holmens Camping ligger få minutters kørsel fra Rys handelsgader. Det er ikke en plads, der slår sig op på stor luksus, men den giver sig heller ikke ud for at være mere, end den er. Det du ser, er det du får. Natur og meget af det. Den siges at være populær blandt fastlæggere, der nyder godt af den naturskønne placering midt i skovlig stilhed. Det er naturen, der kalder på publikum her, og det er en af den slags pladser, der gør sig bedst i højt solskin, så der kan fiskes (udstyr kan lejes), sejles i kano, og dagen kan grilles væk.

Lad dagen gå i fisk

Især lystfiskerne har kronede eller måskede rettere krogede dage her. Der kan fiskes i sø, å og put & take med ponyridning, minigolf og legeplads til ungerne tæt ved fiskepladserne. Mere end én legeplads faktisk, og campingpladsens mindste legeplads er designet til absolutte småfolk i to-tre års alderen, hvilket der sættes pris på, da tumulten på den store hoppepude godt kan blive noget livlig for folk med beskeden højde og alder.

Der er tilmed Wi-Fi på pladsen. Dog med en forbindelse lig med det gode vejr. Det kommer og går. En blandet omgang sol, regn og slud denne pinse tog ikke modet fra de fremmødte klanmedlemmer, der gennemførte den årlige pinsefrokost med højt til himlen og tæppe om sig.

Campingpladsen blev hurtigt udforsket af store og små. Der er direkte forbindelse til søvand med mulighed for kanoudlejning. Desværre gjorde en strid blæst det umuligt for os at prøve kræfter med kanosejladsen, til stor skuffelse for børneflokken. Personalet på Holmens Camping skal roses for at annullere de reserverede kanoer med et smil, og et ’det kan jo ske.’

Det er ikke en plads, der reklamerer voldsomt meget for stedets aktiviteter, men leder man, så finder man dem. Der er eksempelvis en gokartbane til store børn, inde under træerne, og en boldbane nede bag indkørslens receptionsbygning. De gratis gokarts kunne dog godt trænge til lidt olie og en stramning hist og her, men det er geniale ’køreforhold’ for store drenge og piger, der vil køre off-road under træerne. Det er godt tænkt og en fin inddragelse af naturen som nabo. Der er i højsæsonen fine aktiviteter som ansigtsmaling, ponyridning, børnedisko og andre arrangementer.

Find ’Kasketten’

Der er naturligvis, hvad der skal være af faciliteter på sådan en plads. Køkken, bad og toiletforhold, uden at man skal gå alt for langt. Undervejs støder man på sjove vejnavne rundt om på pladsen som ’Kasketten’ og ’Godt Gemt’. Der er tilmed en hundehave for de firbenede og deres medfølgende ejere.

Der er en lille købmandskiosk, uden alt for meget på hylderne, og en grillbar til den hurtige sult, og er der større behov, findes der gode indkøbsmuligheder og caféer i Ry.

En lille sort sky over Ry

Enkelte forhold undrede mig. Vores pladser på Holmen Camping lå i nærheden af en pavillon-agtig toilet- og badbygning. Formentlig bygget i takt med en udvidelse af kapaciteten og for at servicere den halvdel af gæsterne med placering længst væk fra søområdet. Fastlæggerne viste sig snu nok til have kastet anker i den ende af den niveaudelte campingplads, der gav mest læ. Pavillonen har 12 badekabiner med indbygget toilet og herudover tre selvstændige toiletkabiner, hvilket betyder, ar der i myldretiden er god brug for toiletterne i badekabinerne. Det er muligvis mig, der er en sart forårsblomst, men det er ikke en specielt charmerende oplevelse at gå i bad i en kabine, hvor en fremmed netop har siddet på toilettet. Toiletter for sig. Bad for sig. Der kan være en kloakeringsmæssig forklaring på den pudsige konstruktion, men det stak altså ud som en unødvendig oplevelse.

Omvendt skal personalet roses for med skilte og andre henvisninger at gøre gæsterne opmærksomme på, at der ikke må ryges eller benyttes fodtøj i badekabinerne for at værne om rengøringsstandarden. Man kan så undre sig over, at folk ugenert tøffer ind i kabinerne iført beskidte træsko og med en smøg i flaben. Jeg er med på, at rygere er et forfulgt folkefærd, men når det nu udtrykkeligt står skrevet, så er det lige lovlig rock ’n roll i egoismens hellige navn at blæse på opfordringerne. Det må være gæsternes egen pli og ansvar at tage indlysende hensyn til hinanden.

Lad det være en lille, sort sky over Holmens Camping, der ellers i solskin vil gøre sig godt for børnefamilier, lystfiskere, kajakroere og andet godtfolk hånd i hånd med naturen.