Napa Valley of Beer

I den amerikanske stat Colorado skyder mikrobryggerier op hurtigere, end man kan bunde sin olietykke Chocolate Oak Aged Yeti Imperial Stout. Her er ingen øl for vild, stærk, underlig eller eksperimenterende. Tag med på øltur i hovedstaden Denver.

I Colorado er de glade for øl. Rigtig glade for øl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tore Grønne

Colorado elsker øl. Mange øl. Underlige øl.
Øl, der er brygget med banankage, chili, bacon, kakaomælk, jalapeños, ferskner, abrikoser, kaffe, lavasalt fra Hawaii eller sure kirsebær. Selv det, der startede som en joke om at brygge en øl med 12,5 kilo skiveskårede, ristede tyretestikler per tønde, flyder nu i stride strømme.

Mere end 35 mikrobryggerier er skudt op i bjergstaten Colorados hovedstad, Denver, de senere år. Og inden året er omme, vil 20 mere have set dagens lys.

Vi er taget på rundtur med ølentusiaster og brygmestre for at finde ud af, hvad det er med øl og Denver.

I en lagerbygning i et anonymt industriområde ligger Wit’s End Brewing Company. Bag en brun garagedør klirrer omtrent 30 folk med ølglas. Belysningen er dæmpet. Store, sølvglinsende øltanke fylder bagenden af varehuset, og fra hanerne i baren flyder seks forskellige øl.

Der er mange mænd i Denver, der elsker øl, og bruger timer, dage og uger på ikke bare at skylle dem ned, men vurdere og debattere deres smag, deres fremstilling og øltraditioner i det hele taget.

En af dem er Tyler Schwanke, som har taget med mig til Wit’s End Brewing Company, fordi det er et af hans favoritbryggerier i Denver.

»Jeg bliver begejstret over folk, der eksperimenter med øl, og hver eneste øl, de brygger her, overrasker mig,« fortæller han og roser den Jean Claude Van Blond (en hyldest til actionhelten i os alle), vi har glasset, for at være sprød og klar med en stærkt forfriskende citrussmag. Han synes, Wilford Belgian Oatmeal IPA skaber en fløjlslignende fornemmelse på tungen. Han taler om typer af humle, han elsker. Om at bryde øltraditioner. Om altid at være på jagt efter nye øl, og om hvordan Denver er det perfekte sted i landet at være det.

»Når jeg besøger et nyt bryggeri, så analyserer jeg skidtet ud af hver eneste øl. Lugter til det, lader øllet rulle over tungen og forsøger at identificere de forskellige smage. Hvorfor? Fordi det er sjovt. Det er et eksperiment ud i smag,« siger Tyler Schwanke.

Bryggeriernes svar på Michelinkokke

Den første bygning i Colorado siges at have været en saloon, og bryggere behandles her som kokke på Michelinrestauranter gør i Danmark. Der bliver sladret, blogget og skrevet om dem, men deres produkter kan man i modsætning til Michelinstjernemad nyde for en slik.

En gourmetøl koster sjældent over 30 kroner, og de fleste bryggerier serverer flights, samplers, tasters, eller hvad de nu kalder de små udskænkninger, hvor små glas øl koster et sted mellem 9 og 12 kroner per styk.

Et af Tyler Schwankes andre favoritbryggerier i byen er Dry Dock, hvor brygmester Doug Hyndman fortæller om eksplosionen i antallet af mikrobryggerier over en sødlig Apricot Blonde efterfulgt at en sommerfrisk Cool Lime Lager brygget med 100 kilo lime i tønden.

»Det er vi små mod de store bryggerier, David mod Goliat, og vi får intet ud af at bekæmpe hinanden. Det handler om at få flere til at forelske sig i god øl, og gør de det, skal de nok besøge flere bryggerier. Men kvaliteten skal være i top,« siger Doug Hyndman.

I Denvers LoDo-kvarter, hvor der ligger en hel stribe bryggerier inden for gåafstand, møder jeg Max Frost. Han elsker også øl, har smagt flere tusinde forskellige slags, og jeg har givet ham den samme opgave, Tyler Schwanke fik – udpege de bedste bryggerier i byen.

Han har valgt Great Divide Brewing Co., et af byens mest dekorerede bryggerier.

Udenfor drikker folk øl i solen, ikke usædvanligt, da solen i gennemsnit skinner 300 dage om året i Denver – og inde i mørket er der proppet med mennesker her sidst på eftermiddagen.

Gennem store vinduer bag baren kan man se ind i bryghallen, hvor fyre med store tatoveringer og buskede skæg vader rundt mellem enorme tanke. Vi bestiller hver et flight – tre øl skænket i små glas for tre dollars.

»At drikke her er som at bestige et bjerg, snowboarde offpiste eller padle en kajak ned gennem et strømfald. Der er knald på. De går hele vejen,« siger Max Frost og tager en slurk af sin Hercules Douple IPA.

Den er på 10% og så fyldt med humle, at min hals snører sig sammen, og min mund tørrer ud.

»Det er en af mine favoritter. Sprød med en fantastisk balance,« siger Max Frost.

Bagefter tager vi en tår af Claymore Scotch Ale på beskedne 7,7 % - Max Frost er vild med tonerne af karamel, og den måde, smagen lægger sig bagerst på tungen. Og da vi derefter snupper en slurk af en Chocolate Oak Aged Yeti Imperial Stout på 9,5 %, der får Guinness til at ligne noget, men serverer til en børnefødselsdag, er Max Frost sendt på himmelflugt.

»Jeg elsker, hvordan der bliver eksperimenteret med øl i Denver. Det er meget kreativt. Det handler om at udforske, om eventyr.«

Denver er en af USA’s slankeste byer, men folk her drikker øl, der kan slå selv den bedste viking i brædderne. Her bliver en øl på 7 % ikke betragtet som stærk, og mange kravler op over de 9 %.

Foto: Tore Grønne.

The American way

»Vi brygger ikke øl med det formål, de skal være stærke. Vi brygger dem, så de har masser af smag. Og procenter gør øl mere kraftfulde,« siger Taylor Rees, der er brygmester på Great Divide.

Som stort set alle andre ansatte på bryggeriet startede han med at arbejde på flaskesamlebåndet ude bag ved. Arbejdede sig op. The american way.

»Det gør noget ved kulturen og sikrer, at det kun er folk, der elsker øl og ølmiljøet, der arbejder her,« siger han.

Og dem er der mange af. I Denver er ølmiljøet er ikke en subkultur for kendere. Det er noget nær mainstream. Overalt møder man folk, der elsker deres specialøl. Men hvorfor er ølscenen så sprudlende lige netop i Denver?

»Hvor mange mennesker har du mødt her, der kommer fra Denver? Det er meget få, ik’? Folk flytter til Denver eller passerer gennem byen for at prøve noget nyt, starte et nyt kapitel i livet. Det er folk, der er draget på jagt efter eventyr og muligheder. Folk, der vil prøve noget nyt. Også når det kommer til øl,« siger Taylor Rees.

3 unikke bryggerier i Denver

Udover Great Divide (greatdivide.com), Dry Dock (drydockbrewing.com) og Wit’s End (witsendbrewing.com), der er glimrende stop på enhver tur til Denver, er her tre andre bryggerier, der skiller sig ud:

1. Crooked Stave Artisan Beer Project

Brygmesteren på det unge bryggeri har en universitetsmaster i gær, og øllene lagrer og gærer gerne i halve eller hele år, før de flyder gennem hanen – intet her er normalt. Men bryggeriet øl er gode, specielt surøllen.

crookedstave.com

2. TRVE Brewing Co

Et vaskeægte heavy metal-bryggeri med sort interiør, fræsende guitarer og masser af god øl ved langborde. Er du heldig, ser du bartenderen drikke af sit vikingehorn. Selv beskriver TRVE sig som »style blasphemers and category agnostics.« Okay.

trvebrewing.com

3. Yak & Yeti Restaurant and Brewpub

Indisk bryggeri samt restaurant i et hjemsøgt hus. Intet mindre. Øllene er lækre, og maden er det samme – hvad med for eksempel en Chai Stout eller en jalapeño-øl til din chicken tikka?

theyakandyeti.com

Foto: Tore Grønne.

Øl udenfor Denver

Mange bryggerier har gratis rundvisninger, hvor brygmestre fortæller om, hvordan de brygger deres øl. Som regel følger der en smagsprøve (nogle gange mange smagsprøver) med. En glimrende ekskursion fra Denver er til byen Fort Collins en times kørsel fra Denver, og hvor en hel stribe bryggerier ligger stort set side om side. Her er tre rundvisninger, der er værd at tage på i Fort Collins:

New Belgium Brewing Co.: En af de ukronede konger indenfor mikrobryggerier i USA (flagskibsøllen Fat Tire kan købes i store dele af landet) sørger for, at man ikke går tørstig (eller ædru) hjem. På en timelang tur bliver der serveret omtrent otte lækre øl

www.newbelgium.com   

Odell Brewing Company: Fin rundvisning og et stort barområde, hvor hanerne flyder over med godter. Når talen falder på øl i Colorado, dukker bryggeriet op som en favorit igen og igen – også hos brygmestre.

odellbrewing.com

Funkwerks: Et mindre bryggeri, hvor man kommer med ind i selve maskinrummet og får alle detaljer af ølbrygningsprocessen. Og så er der lækre øl ved enden af turen.

funkwerks.com